Ontdek de koloniale steden van Centraal-Amerika

Smalle straatjes, pittoreske gebouwen en majestueuze kathedralen. Centraal-Amerika is rijk aan bijzondere koloniale steden, waar het verleden tot op heden nog steeds door de straten stroomt. Van de oudste stad in Honduras en Panama en van het koloniale hart van de Dominicaanse Republiek tot het paradijselijke Belize. Reis met ons mee terug in de tijd.

Antigua, Guatemala

Het was 1543 toen Santiago de los Caballeros door de Spaanse veroveraars werd gesticht als de hoofdstad van Guatemala. De stad werd getroffen door meerdere aardbevingen en lag daarna volledig in puin. In 1776 werd de hoofdstad dan ook officieel verplaatst naar het veiligere Guatemala-Stad, waarna de naam van ‘Santiago de los Caballeros’ veranderde in ‘La Antigua Guatemala’. Antigua staat sinds 1979 met recht op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Bergen gevuld met koffieplantages, bijzondere ruïnes, kolossale vulkanen tot kleurrijke markten. De koloniale stad is, met de belangrijke toeristische attracties als de boog van Santa Catalina, een must om te bezoeken.

 

 

Comayagua, Honduras

De oudste stad in Honduras verrast met zijn koloniale architectuur. De prachtige stad ontvangt ruim 200 reizigers per week, die aangetrokken worden door het koloniale erfgoed. De voormalige hoofdstad van de provincie herbergt twee grote musea én de oudste klok in Amerika die nog steeds loopt. Gebouwd in 1100 en bekend als de Moorse klok, is het vandaag de dag het onderscheidende teken van Comayagua.

Leon & Granada, Nicaragua

De twee totaal verschillende steden verdienen allebei zondermeer een plek in dit lijstje ‘top koloniale steden’. De verscheidene kerken, architectuur en de majestueuze Kathedraal van Leon zijn al genoeg redenen om een bezoek te brengen aan deze levendige en intellectuele universiteitsstad. Naast de cultuur en architectuur is er ook volop avontuur te beleven. De stad staat namelijk bekend om zijn indrukwekkende vulkanische omgeving, waar je bijvoorbeeld de Cerro Negra Vulkaan kunt beklimmen om er vervolgens met een sandboard vanaf te gaan. Pure adrenaline!

Granada is de oudste stad in Nicaragua en staat bekend als het Parijs van Centraal-Amerika. Het ligt aan het Meer van Nicaragua en voelt vanwege de authentieke sfeer aan als een groot dorp. Tel daar de smalle straatjes, kleurrijke gebouwen en imposante kerken bij op en je weet zeker dat je een bezoek aan Granada niet mag overslaan.

 

 

Santa Ana, El Salvador

De tweede belangrijkste stad van El Salvador, ook wel de heroïsche stad genoemd, is in de vijfde eeuw gesticht door de Maya’s. De stad bestaat uit een historische centrum vol met kathedralen, theaters en paleizen. Vanaf de heuvel van Santa Lucia geniet je van een gedeeltelijk uitzicht over de stad dat de aandacht trekt vanwege de maïs- en bonengewassen.

Belize, Belize

Belize City, ofwel Puerto Valiz, heeft een tal van smalle straatjes uit het koloniale tijdperk weten te behouden. Net zoals enkele karakteristieke gebouwen, waaronder de kathedraal en haar postkantoren. Naast het feit dat de stad een heus tropisch paradijs is en tevens de grootste stad van het land, herbergt Belize ook talrijke huizen die worden gekenmerkt door houten gevels en rode daken. Een onderscheidend symbool van het land. De magie van de stad zit in de koloniale huizen van die tijd en het contrast tussen de koloniale en huidige architectuur maakt Belize City een unieke plek op de wereld.

Panama Viejo, Panama

In Oud Panama vind je de oudste Europese nederzetting aan de Pacifische kust. De Engelse piraat Henry Morgan en zijn vloot plunderden de stad in 1671 en verwoestten daarbij groot deel. Om een nieuwe aanval te voorkomen werden er drie bolwerken gebouwd: Windward, Mano de Tigre en Puetra de Tierra. De grote muur werd rondom de oude stad van Panama opgetrokken en vandaag de dag zijn de resten nog steeds te bezichtigen. Sinds begin deze eeuw staat de archeologische vindplaats Panama Viejo op de UNESCO Werelderfgoedlijst als een uitbreiding van het historische district van Panama.

Santo Domingo, Dominicaanse Republiek

Het koloniale hart van de Dominicaanse Republiek wordt gekenmerkt door de vele opvallende straten en geplaveide steegjes in barokstijl. En oude gebouwen wisselen af met sfeervolle terrassen en straatmuzikanten. De Calle el Conde is de oudste straat en tevens de hoofdstraat in het koloniale gedeelte. Daarnaast is het de enige straat in Santo Domingo die alleen voor voetgangers toegankelijk is en daardoor nog de traditionele sferen uitstraalt. Ook het grootse Plaza Colón is een plek waar je de authentieke sfeer proeft, met midden op het plein een standbeeld van Christoffel Columbus.

Cartago, Costa Rica

In Costa Rica moet je zeker een bezoek brengen aan de koloniale stad Cartago. Deze ruïnestad is gelegen in de omgeving van de Irazu vulkaan en omringt door bergen. De in 1563 eerste gestichte hoofdstad van Costa Rica behield die status bijna 300 jaar lang. Een uitbarsting van de vulkaan verwoestte vrijwel de hele stad met als gevolg dat San Jose werd benoemd tot de nieuwe hoofdstad.

Het is een stad vol verhalen dat weerspiegeld wordt door de verwoeste gebouwen. De ruïnes van Carthago zijn omgevormd tot de belangrijkste attracties van het land. De meest bekende attractie is de Basilica de Nuestra Senora de Los Angeles, ook wel de kathedraal van Cartago genoemd. De indrukwekkende witte kathedraal is de laatste zichtbare herinnering aan het rijke verleden van de stad. Een bezoekje waard dus!

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.