Ontdek de ruige Zweedse natuur in Jämtland Härjedalen langs de Wilderness Road

Vildmarksvägen, zoals de Wilderness Road in het Zweeds heet, is een prachtige route langs de ruige ongerepte natuur van de regio Jämtland Härjedalen, gelegen in centraal Zweden. De 500 kilometer lange route is de hoogste snelweg van Zweden en brengt je langs afwisselende landschappen, ruige watervallen en een scala aan wilde dieren.

Officieel loopt de Wilderness Road tussen de plaatsen Strömsund en Vilhelmina, maar de route valt prima aan te passen naar interesse, reistijd en tijd van het jaar. Het gedeelte van de route dat over het Stekenjokk bergplateau gaat ligt hoger dan de rest van de weg en is gesloten tussen half oktober en juni vanwege de hoeveelheid sneeuwval. Het is niet ongewoon dat een pak sneeuw op dit gedeelte van de route wel zes meter hoog wordt.

 

 

Watervallen bewonderen

Een van de vele hoogtepunten langs deze hoogstgelegen snelweg is Hällingsåfallet; een ruige waterval die zich uitmond in een nauwe canyon en waar altijd een regenboog aanwezig lijkt te zijn. Net als bij de Hällingsåfallet hoef je voor de meeste watervallen langs de Wilderness Road alleen uit je auto te stappen om deze te kunnen bewonderen, maar mocht je een kleine uitdaging willen is de Storfallet waterval een goede optie. Na een wandeling van een uur door een wild rivierdal kom je uit aan de voet van deze waterval die water naar beneden stort van 20 meter hoogte. De Zweedse natuur op haar mooist.

 

 

Wildlife spotten

Ook het spotten van wilde dieren kan niet missen tijdens deze roadtrip. Dit gebied is het meest dichtbevolkt van heel Zweden wat bruine beren betreft. Verder kun je langs de gehele route onder andere elanden, lynxen en wolven tegen komen. Naar de een zul je net wat meer moeten zoeken dan naar de ander. Maar houd vooral ook je ogen open tijdens het auto rijden, want het komt vaak genoeg voor dat er zich een groep rendieren op de weg heeft verzameld. Deze dieren zijn erg belangrijk voor het inheemse Sami volk, dus er staan zelfs boetes voor het verstoren van de rendieren.

Ontdek Jämtland Härjedalen met eigen ogen

Jämtland Härjedalen is goed bereikbaar via de dagelijkse verbinding van KLM tussen Amsterdam Schiphol Airport en Trondheim Vaernes Airport. In de ochtend, middag en avond biedt KLM een rechtstreekse vlucht aan met een reistijd van 2 uur en 10 minuten. Vanaf Trondheim Vaernes Airport kun je verder met de trein of auto en bereik je Jämtland Härjedalen binnen 2 uur.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.