3 wandelroutes langs bijzonder cultureel erfgoed van het Zweedse Jämtland Härjedalen

De regio Jämtland Härjedalen, gelegen in centraal Zweden, biedt oneindig veel mogelijkheden om het ruige en kleurrijke Zweden te ontdekken. Wie in de ongerepte natuur en het indrukwekkende erfgoed wil duiken kan dit het beste te voet doen. Ontdek 6000 jaar oude rotstekeningen tijdens de St Olavsleden pelgrimstocht, maak kennis met een familie die een shieling (kleine boerderij) beheert sinds de 19e eeuw en bezoek een oud Sami dorp in het Lunndörren gebergte.

Ontdek de oudheid tijdens de tocht van St Olavsleden

St Olavsleden is een pelgrimstocht die loopt van kust tot kust door de ruige Zweedse en Noorse natuur. St Olav, de heilige naar wie de tocht vernoemd is, wordt gezien als de echte koning van Noorwegen. Na zijn dood werd hij naar zijn laatste rustplaats in Trondheim gebracht, dit is tevens ook het eindpunt van de pelgrimstocht. Langs de route zijn interessante stukjes van het Zweedse cultureel erfgoed te vinden. Zo vertelt de Frösöns runensteen, die uit het vikingtijdperk komt, het verhaal van Östman die Jämtland Christelijk maakte. En brengen de 6000 jaar oude rotstekeningen, in het dorpje Glösa, je dichterbij de historie van dit bijzondere gebied.

 

 

Beklim de top van Sonfjället en maak kennis met shielings

Reis terug in de tijd, aan de voet van de berg Sonfjället, bij een 19e-eeuwse shieling. Een shieling is een kleinschalige boerderij die in de zomer wordt gebruikt om de berggeiten en koeien te laten grazen. Margareta en Alf-Erik Kristoffersson verwelkomen bezoekers op shieling Nyvallen, en laten zien hoe het leven eraan toe gaat. Vanaf hier is het niet ver naar het begin van de wandeltocht bij de Sonfjället, die met haar steile hellingen en scherpe punt net een vulkaan lijkt. De top ligt op 1.247 meter hoogte, en wie de top bereikt heeft een prachtig 360-graden-uitzicht over het Zweedse landschap.

 

 

Bezoek een oud Sami dorp met een wandelroute door het Lunndörren gebergte

In de herfst is Jämtland een explosie aan kleur; gele bomen, oranje planten en groen gras. Tijdens een vier uur durende wandeling door het Lunndörren gebergte ontdek je al het moois dat het gebied, vooral in de herfst, te bieden heeft. De wandelroute loopt over uitgestrekte vlaktes en door heuvelachtige berggebieden langs een oud Sami dorp in Grönvallen. Hier kun je zien dat het van oorsprong nomadische volk in harmonie leefde met de natuur. Dat zie je terug in onder andere de traditie om materialen uit het gebied te gebruiken voor de kleine woningen. Vandaag de dag wonen er geen Sami meer in de huisjes, maar het is wel nog steeds Sami-grondgebied. Deze wandelroute is perfect om het authentieke Zweden tot je te nemen.

Dit zijn de leukste plekken in Zweden

Je kunt deze Zweden tips, die niet op de site staan, nu gratis in je e-mail ontvangen. Ook doen we er een plattegrond bij van Zweden.

"*" geeft vereiste velden aan

Ontdek Jämtland Härjedalen met eigen ogen

Jämtland Härjedalen is goed bereikbaar via de dagelijkse verbinding van KLM tussen Amsterdam Schiphol Airport en Trondheim Vaernes Airport. In de ochtend, middag en avond biedt KLM een rechtstreekse vlucht aan met een reistijd van 2 uur en 10 minuten. Vanaf Trondheim Vaernes Airport kun je verder met de trein of auto en bereik je Jämtland Härjedalen binnen 2 uur.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.