Prespes in Griekenland, de plek waar pelikanen dansen!

Heeft Griekenland alpen? Het gebergte rondom de Prespes-meren komen dichtbij! Het nationaal park Prespes is UNESCO werelderfgoed en wij snappen waarom! Je vindt het park ten westen van de stad Florina, op het vasteland van Griekenland. Het park heeft twee meren ‘Groot Prespa’ en ‘Klein Prespa’ die worden gescheiden door een dun strook land.

De omliggende bergen weerspiegelen in het water, het is er rijk aan zeldzame flora en fauna en je vindt er ultieme rust. Ooit pelikanen zien dansen? Kom naar Prespes en maak je klaar voor een show.

Het drielandenpunt van Griekenland

In Nederland heb je bij Vaals het drielandenpunt. Dit is de plek waar de grenzen tussen Nederland, België en Duitsland samenkomen. Maar wist je dat je in Griekenland ook een plek hebt waar drie landen samenkomen? Je raadt het vast al, in Prespes! De Prespes-meren liggen 850 meter boven zeeniveau en hebben een diepte van wel 50 meter. De uitgestrekte wateren liggen pal aan de grens van Griekenland, Albanië en Noord-Macedonië.

 

 

Rotsschilderingen van Prespes

Reis terug in de tijd! Pak in Psarades, het enige Griekse dorp aan de oevers van Groot Prespa, een kleine boot en ga er op uit. Vaar en ontdek langs het water prachtige kloosters en rotsfresco’s uit de 14e tot de 16e eeuw, gebouwd door monniken. Niet gek dat zij deze locatie kozen voor hun huis!

De dans van de pelikanen

Er zijn vele soorten vogels in het park maar de Dalmatische pelikaan is er in grote aantallen aanwezig. Zij spelen de hoofdrol in de grote show die zich in de lucht afspeelt. Ze volgen namelijk de thermische stromingen in de lucht en vliegen hierdoor in circkels, wat lijkt op een grote dansshow. Dit moet je zien!

 

 

Het eiland ‘Agios Achillios’

In het hart van de Prespes-meren vind je het eiland Agios Achillios. Het eiland is geliefd door wandelliefhebbers! Het duurt ongeveer twee uur om van de ene kant van het eiland naar de andere kant te lopen. En onderweg is alles een lust voor het oog! Om het eiland te bereiken loop je over de lange loopbrug over het water. Op het eiland vind je vele historische monumenten, prachtige kerkjes en overal een adembenemend uitzicht! En schrik niet van de vele dieren die hier leven, als: waterbuffels, ganzen, zwarte varkens, geiten en schapen.

Beren op de weg?

Waar je in Nederland soms langs de weg bordjes tegenkomt met ‘Pas op voor passerende herten’ kom je onderweg naar Prespes bordjes tegen waar op gewaarschuwd wordt voor beren. Dat klopt! In Griekenland leven beren. De bruine beer loopt in Prespes park, evenals wolven. We zeiden toch dat dit natuurgebied bijzonder is!

Uiteraard kun je Prespes op eigen initiatief ontdekken maar je kunt ook kiezen voor een georganiseerde tour. Vlieg van Amsterdam rechtstreeks naar Thessaloníki en rij vanaf daar in zo’n 2,5 uur naar de Prespes-meren.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.