Top 5 primaten in Rwanda

Berggorilla’s spotten op de vulkanen van Volcanoes National Park, chimpansees bewonderen in Nyungwe National Park om vervolgens bavianen te zien in Akagera National Park. Rwanda staat garant voor een prachtige belevenis en de perfecte bestemming voor liefhebbers van primaten.

Speelse chimpansees

Ben je in het schitterende Nyungwe Forest, ga dan zeker op zoek naar de 13 primatensoorten die er leven. In het uitgestrekte oerbos vind je onder andere de bekendste mensaap, de chimpansee. Wist je dat het dier nauw verwant aan ons is? Het DNA van een chimpansee komt voor 98 procent overeen met dat van de mens. Het bezoeken waard dus. Tijdens een trekking ga je samen met een ranger op zoek naar deze luidruchtige en levendige apen, waarbij de trekking een belevenis op zich is. Primaten blijven namelijk niet voor je zitten, waardoor je de hele ochtend door het regenwoud wandelt, klimt en achtervolgt.

 

 

Groepen bavianen

Van goudkleurige savannes en graslanden tot moerassen en berglandschap. In een van de oudste beschermde natuurparken van Afrika, Akagera National Park, staat een gamedrive garant voor een onvergetelijke ervaring. Niet alleen spot je er wellicht de Big Five, ook vind je er verschillende primatensoorten. Groepen bavianen zullen niet ontbreken tijdens je tocht door de prachtige omgeving. Met zijn lange snuit en rode billen is de baviaan goed te herkennen. De dieren eten werkelijk waar alles, van verschillende soorten vlees en planten tot gras, fruit en knaagdieren. Let dus goed op tijdens je lunch en diner in het park.

 

 

Machtige berggorilla’s

Sta oog in oog met de machtige zilverrug in zijn eigen habitat, het Volcanoes National Park. Dit park biedt een beschermde leefomgeving voor meer dan 325 berggorilla’s (stand per ultimo 2018) waarvan tien families te bezoeken zijn tijdens een gorillatrekking. Per gorillafamilie mogen maximaal 8 personen per dag kennismaken met deze prachtige dieren en ben je in het gezelschap van de berggorilla’s gedurende één uur. Een permit voor de trekking is prijzig, maar weet dat je hiermee een directe bijdrage levert aan het behoud van deze diersoort en hun leefomgeving.

Gouden meerkatten

In het bijzondere Volcanoes National Park vind je niet alleen de machtige berggorilla’s, ook is er nog een andere bedreigde diersoort te vinden. In het park springen de gouden meerkatten, oftewel de golden monkeys, er van boom naar boom. Deze zeldzame soort spot je hoog in de bomen en bamboebossen. Ook naar de gouden meerkat is een trekking mogelijk. Deze trekking werkt hetzelfde als de gorilla trekking, namelijk in kleine groepen van maximaal acht personen en je bent een uur samen met de dieren. In het park zijn er twee groepen die bezocht worden, beide bestaan uit ongeveer 80 zeer bewegelijke apen. Succes met het spotten!

Sierlijke franjeapen

In de bergwouden van Nyungwe Forest gaan veel reizigers op zoek naar de chimpansees, maar wist je dat je er ook de zwart-witte franjeapen kan bewonderen. Ook wel colobusapen genoemd. De grote apen met lange ledematen en lange staart zijn lastig te spotten omdat ze vaak hoog in de bomen slingeren. Dat doen ze niet alleen omdat ze daar het meeste voedsel vinden, namelijk verse bladeren, maar ook voor hun veiligheid. De chimpansees jagen namelijk graag op de franjeapen. De franjeapen zijn alleen lichter dan hun vijanden en kunnen dus hoger de boom in. Ook zijn ze een stuk acrobatischer.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.