València is Design Capital of the World in 2022

València viert feest want de stad is door de jury van de World Design Organization (WDO) gekozen tot Design Capital of the World 2022. Het is de eerste keer dat een Spaanse stad deze eer krijgt. Een jaar lang zullen Valenciaans design, Mediterrane fashion, architectuur van wereldfaam en creatieve concepten van Spaanse ontwerpers in de spotlights staan.

De jury koos València omdat de stad is uitgegroeid tot een broedplaats voor vernieuwende initiatieven van designers, architecten en grafische ontwerpers die nationaal en internationaal naam maken. Het thema van de kandidatuur voor de titel sluit hierop aan: ‘Het mediterrane design van València. Design voor transformatie. Design voor alle zintuigen.‘ De organisatie voor 2022 ziet design als een krachtige en essentiële tool die bijdraagt aan het leven en de toekomst van mensen en steden.

 

 

Futuristische architectuur van Calatrava

De creatieve vibe is overal in València aanwezig. Van het historische centrum, la Ciutal Vella, barrio del Carmen, het hippe Ruzafa tot de oude visserswijken aan de Middellandse Zee Cabanyal en Malvarrosa. De Stad van Kunst en Wetenschap is een ongekend staaltje futuristische architectuur van Santiago Calatrava en het Valenciaanse modernisme is terug te zien in de meer dan 100 jaar oude markthallen Mercado Central en Mercado de Colón. Om nog maar niet te spreken over de Zijdebeurs, la Lonja de la Seda de València, gotische bouwkunst en UNESCO-werelderfgoed.

Kennismaken met Valenciaans design

Over drie jaar staat er een sterk designevenementenprogramma met een groots cultureel aanbod van publieke events. De hele stad zal 12 maanden lang bol staan van exposities, congressen, workshops en lezingen. Thema’s zullen onder meer zijn: design en klimaatverandering, Mediterraan design, de geschiedenis van design, gendergelijkheid en design en design en natuur.

 

 

Wachten tot 2022 om kennis te maken met Valenciaans design hoeft echter niet. Zo is van 17 tot en met 20 september de Valencia Design Week 2019. En start 19 september Abierto Valencia, een kunstroute langs belangrijke galeries die hedendaagse kunst exposeren en verkopen.

In 2020 is de Franse stad Lille Design Capital of the Year. Andere steden die eerder de titel mochten dragen waren onder meer: Helsinki (2012), Kaapstad (2014), Taipei (2016) en Mexico-Stad (2018).

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.