Taipei

Taipei, de bruisende hoofdstad van Taiwan, is goed georganiseerd en heeft en uitstekend functionerend en goedkoop metrosysteem (MRT). De stad is schoon, druk, maar niet overvol. Blijf op de hoogte van Taipei met onze inspirerende nieuwsbrief vol Tapei tips!

Reizen naar Taipei

De inwoners zijn vriendelijk en behulpzaam en met Engels kom je een heel eind. Van plan om naar Taipei op vakantie te gaan? Informeer bij het verkeersbureau van Taipei voor nuttige informatie en verrassende tips.

Tempels in Taipei

Er zijn talrijke tempels in Taipei, grote en kleine, belangrijke en minder belangrijke, alle gewijd aan goden en godinnen; 2 tempels springen eruit. Allereerst de Confucius Tempel (Dalong Street), gewijd aan de grote geleerde en hervormer Confucius (551-479). Confucius was een man van eenvoud en orde en die sfeer ademt de tempel dan ook uit. Anders is de Longshan Tempel (Ghuangzhou Street) uit 1738, gewijd aan Guanyin, de Godin van de barmhartigheid. Zij is niet de enige patrones van de tempel; ze deelt die eer met 165 andere godheden.

 

 

Museum Aborigines

Dit museum (Jishan Road 282, vlakbij het National Palace Museum) vertelt alles over de etnische samenstelling van Taiwan. Van de vroegste bewoners tot de later vanuit China gekomen volkeren. Tot de oorspronkelijke bewoners behoren Amis, Atayal, Bunun, Truku, Rukai, Puyama, Tsou, Paiwan, Saisiat, Kaval en Thao. Tot de vroegste Chinese emigranten behoren het Han uit Fujian (nu zijn zij met 70% van het totale aantal bewoners de grootste etnische groep), gevolgd door de Hakka (nu 10-15% van de totale bevolking). Anderen zijn afstammelingen van de volgers die met Chiang Kai-shek naar Formosa kwamen.

Het hoge Financial Center 101

Tot voor kort was deze 508 meter hoge toren in de vorm van een bamboestengel het hoogste gebouw ter wereld. De officiële naam luidt Taipei International Financial Center 101. Na 6 jaar bouwen, werd de toren in 2004 geopend. Een supersnelle lift brengt je naar de observatieruimten, waar je een spectaculair zicht hebt op de stad en de heuvels rondom de stad. In de toren zijn eetstalletjes, restaurantjes, kantoren, winkels en banken. Entree is € 8.

Xindian: populair

Xindian station is in het zuiden het laatste station van de MRT. Hier beginnen de heuvels. De belangrijkste attractie van Sindian is het Bitan Park, aan weerszijden van de rivier Xindian en verbonden door een hoge hangbrug. In het Shilin Residence Park drijven bootjes en op de oeverwegen en groenstroken is er iedere dag – vooral in de vroege avond – een gezellige sfeer. Dit verst van het centrum gelegen deel van de stad is een van de meest populaire wijken en dus druk.

Avondmarkten

Kleren, medicijnen en vooral eten; de avondmarkten van Taipei zijn prachtig. Vooral voor wie wil proeven van Taiwanezen zoal graag gaan eten. Shilin Night Market is de bekendste (MRT Shilin) maar die van Ximending (MRT Ximen) mag er ook wezen. Ximending is ook overdag een van de drukste wijken van de stad. Een goede derde is de Dihua Market (MRT Zhongshan), vooral voor Chinese medicijnen en kruiden.

Modern treinstation

Het centraal station van Taipei, een groot en modern gebouw in het centrum van de stad, is ook zonder de bedoeling een trein te nemen een trekpleister. Hier is een toeristen informatiecentrum en op de tweede verdieping rijgen zicht de restaurants aan elkaar. Alle Chinese keukens en kookstijlen zijn vertegenwoordigd en het eten is er uitstekend en goedkoop. Dit is ook een goede plek om (goedkoop) Japans eten. Taiwan was lang bezet door Japan. Japanse invloeden, vooral in de keuken, zijn sterk vertegenwoordigd.

Golfbal

Core Pacific City is het winkelcentrum van Taipei en lijkt om een golfbal. De architect van dit centrum heeft zich hier heerlijk mogen uitleven. Fotogeniek is dit surrealistische futuristische winkelcentrum zeker, maar eenmaal binnen is het een labyrint. De prijzen in de winkels zijn te hoog en trekken weinig kooplustigen.

Museum als troef

Het National Palace Museum is een van de grootste troeven van Taiwan. Liefhebbers van oude Chinese kunst komen hier volop aan hun trekken. Het museum telt ruim 700.000 voorwerpen. Die kun je nooit in een keer zien. Per jaar zijn er dan ook wisselende tentoonstellingen. De collectie komt uit de Verboden Stad in Beijing en is door de nationalisten na hun vlucht voor de Japanners en communisten op het vasteland meegenomen naar Taiwan. Enkele kisten met kunstschatten sloegen tijdens de zeetocht overboord. In het museum zie je onder meer oude bronzen voorwerpen, beeldjes van kostbare jade, keramiek en veel schilderijen.

 

5 Tips van het verkeersbureau van Taipei

Om je verblijf in Taipei goed te laten verlopen geeft het verkeersbureau je de volgende vijf tips

  • Op Asiahotels vind je voordelige en goede hotels in Taipei
  • in Taipei is de lokale valuta de Taiwanese Dollar. Voor € 1 krijg je 41 Taiwan dollars. Zorg dat je vooraf bij het GWK wat geld wisselt
  • Specifieke inentingen zijn niet nodig, maar om toch goed voorbereid op reis te gaan raadpleeg CarePlus voor meer informatie over gezondheid tijdens uw reis
  • Reviews bekijken van reizigers? TripAdvisor vertelt je wat andere reizigers vinden van Taipei.
  • Gaat u wandelen of fietsen neem een EHBO set mee

Nog een laatste tip, vraag alvast een reisgids aan over Taipei om in de vakantiestemming te komen!

Vliegtickets naar Taipei

Zowel KLM als China Airlines vliegen naar de luchthaven Taiwan Taoyuan International Airport CKS bij Taipei. Op verkeersbureaus.info vindt u voordelige vliegtickets en vliegaanbiedingen naar CKS. Bekijk de ticket aanbiedingen!

Bekijk de Verkeersbureaus en VVV in Taiwan