Dit is het programma rondom Unseen Amsterdam 2019

Van 20 tot en met 22 september huist Unseen Amsterdam op het historische terrein van Westergas. Op de dagen voor en tijdens deze happening staan een heleboel extra evenementen gepland. Hieronder een aantal highlights van bijzondere projecten en activiteiten.

Cindy Sherman – The Gentlewoman
no-54
After the Bushfire

The Image is Our Voice: Futures Expo, Melkweg

Van 6 september tot en met 13 oktober presenteert Melkweg Expo, in samenwerking met Unseen Foundation, het werk van vijf jonge fotografen: Eline Benjaminsen (Noorwegen, 1992), Verena Blok (Nederland, 1990), Pleun Gremmen (Nederland, 1992), Kevin Osepa (Curacao, 1994) en Eva Kreuger (Nederland, 1995). Alle vijf gebruiken zij beelden om de ons omringende wereld ter discussie te stellen en ons nieuwe perspectieven te bieden. De kunstenaars zijn geselecteerd door Unseen Foundation samen met gerenommeerd curator Iris Sikking voor Futures – een Europees platform voor opkomende fotografen.

 

 

Een maand lang, van 8 september tot en met 5 oktober, stelt Unseen een kunstenaar in de gelegenheid om atelier te houden in het Meterhuis op Westergas. De artist in residence, Kateryna Snizhko (Oekraïne, 1984), opent haar ruimte voor het publiek om het proces dat normaal gesproken achter gesloten deuren plaatsvindt van dichtbij te laten ervaren. De artistieke praktijk van Kateryna is gekoppeld aan het verkennen van creativiteit door verschillende fotografische prints en materialen te manipuleren. Binnen de ruimte experimenteert ze met toevalligheden, falen en creatie, terwijl ze zich afvraagt wat een afbeelding of object tot kunstwerk maakt en wat belangrijker is: de soms moeizame weg erheen of het eindresultaat.

From the series 'Debris', 2019 © Kateryna Snizhko

From the series ‘Debris’,

Op zaterdag 21 september, tijdens de Unseen Open Gallery Night, presenteren Unseen Foundation en Arias (Amsterdam Research Institute for Arts and Science): For Your Convenience, an evening on image-making in a time of food ignorance and ecological imbalance. Het panel bestaat uit documentaire fotograaf Jordi Ruiz Cirera, kunstenaar Sheng-Wen LO, curator Alena Alexandrova en fotograaf, schrijver en criticus Alireza Abassy. Gespreksleider is Saba Askaray.

 

 

City Expo: reclamezuilen met werk van Felicity Hammond, centrum van Amsterdam

Felicity Hammond (finalist ING Unseen Talent Award 2016) vraagt aandacht voor het veranderende stedelijke landschap in belangrijke Europese steden als Londen, Amsterdam en andere steden die gezien worden als steden met een ‘global’ identiteit. In het kader van haar onderzoek naar de impact van digitale technologie op de mondiale uitstraling van de stad, reflecteert zij op de esthetiek van luxueuze woningbouwprojecten. Met het oog op haar project voor Unseen bezocht zij meerdere Amsterdamse wijken in ontwikkeling waaronder Noord en de Zuid As.

Marcelo Brodsky: Pakhuis de Zwijger, De Donkere Kamer

Op vrijdag 13 september geeft kunstenaar en politiek activist Marcelo Brodsky tijdens de september-editie van De Donkere Kamer, aanvang 20.00 uur, een sneak preview van zijn werk dat een week later op Unseen in première gaat bij de Argentijnse galerie ROLF Art.

City Programme

Naast het programma op de Westergas biedt Unseen Amsterdam haar bezoekers, net als vorige jaren, een City Programme. Dit programma omvat een gevarieerde mix van tentoonstellingen en evenementen in meer dan 20 toonaangevende musea, galeries en projectruimten, allemaal in Amsterdam. Voor bezoekers van Unseen Amsterdam gelden op verschillende locaties extra kortingen. Deelnemers zijn onder andere Foam, Stedelijk Museum Amsterdam, Huis Marseille Museum voor Fotografie, Eye Filmmuseum, ISO Amsterdam en Cargo in Context. Enkele highlights:

Foam presenteert onder meer het eerste retrospectief van Brassaï in Nederland. Deze Franse fotograaf van Hongaarse afkomst, bekend om zijn iconische beelden van het Parijse leven in de jaren dertig, is een van de meest prominente kunstenaars van de twintigste eeuw. Als onderdeel van het City Programme krijgen bezoekers van Unseen Amsterdam 2019 50% korting op de reguliere prijs van een toegangskaartje voor het museum.

ISO Amsterdam presenteert Out Of Print #2, een groepstentoonstelling met werk van 6 kunstenaars en collectieven. Via hun praktijk bevragen zij de huidige en toekomstige vormen van communicatie in een veranderend digitaal landschap, waarbij de nadruk ligt op de aanpak van ontwerpers.

ZANJ, Video still, 2019 © Mohau Modisakeng/Galerie Ron Mandos

ZANJ, Video still

Open Gallery Night

Op zaterdag 21 september, van 20.00 tot 22.00 uur, kunnen belangstellenden een nieuwe of lopende tentoonstelling bezoeken bij een aantal Amsterdamse, tevens op Unseen Amsterdam vertegenwoordigde galeries, van wie enkele kunstenaars ook te zien zijn op de Fair. Een greep uit het aanbod:

  • The Ravestijn Gallery – Inez & Vinoodh: I See You in Everything. Van 7 september – 19 oktober.
  • GRIMM – Gert Jan Kocken. Van 21 september – 9 november.
  • Flatland – Erwin Olaf: Palm Springs Unseen. Van 21 september – 19 oktober.
  • AKINCI – Persijn Broersen & Margit Lukács: All or Nothing At All. Van 7 september – 2 november. Werk van dit duo zal ook te zien zijn op de Fair.
  • Galerie Caroline O’Breen – Satijn Panyigay: (Living)Room. Van 7 september – 5 oktober.
  • Galerie Wouter van Leeuwen – Sanlé Sory: Volta Photo. Van 7 september – 12 oktober.
  • Galerie Ron Mandos – Mohau Modisakeng, solotentoonstelling; Remy Jungerman, solotentoonstelling. Van 7 september – 25 oktober. Het nieuwe werk van Mohau Modisakeng zal ook te zien zijn op de Fair.
  • Galerie Bart – Marleen Sleeuwits, solotentoonstelling. Van 7 september – 10 oktober. Haar werk zal ook te zien zijn op de Fair.
  • Kahmann Gallery – Paul Cupido: Moments of Wonder. Van 31 augustus – 10 oktober. Zijn werk zal ook te zien zijn op de Fair.
  • The Merchant House – John Coplans (1920-2003 UK/US): A Body of Work. Van 13 september – 3 november.

ING Unseen Talent Award: online voting

Van 26 augustus tot en met 18 september kunnen belangstellenden stemmen op hun favoriet voor de ING Unseen Talent Award 2019. Nieuw werk van de vijf finalisten staat vanaf 26 augustus online. De finalist die de meeste stemmen weet te vergaren krijgt als prijs een opdracht voor de ING Collectie.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.