Ontwerp Jan Taminiau te zien in modetentoonstelling Let’s Dance!

Couturier Jan Taminiau kijkt uit naar de modetentoonstelling Let’s Dance! in Gemeentemuseum Den Haag, waar ook zijn ontwerp voor Igone de Jongh, prima ballerina van Het Nationale Ballet, is te zien. “Ontwerpen voor dans is iets magisch, want kleding komt tot leven door beweging. Dat zie je al wanneer je in een jurk loopt, maar de magie komt nog veel meer tot leven wanneer een danser zich erin beweegt.” Let’s Dance! is te zien vanaf 28 september.

Igone de Jongh van Het Nationale Ballet danst in een ontwerp van Jan Taminiau (2016). Foto: Hans Gerritsen

Programma ‘Transatlantic’
Nationale Opera & Ballet
Wereldpremier 11 jini 2016, Amsterdam.

Verwantschap

Taminiau ziet veel verwantschap tussen dans en mode. “Dans moet er moeiteloos uitzien. En een mooie jurk moet er ook moeiteloos uitzien. Maar ontwerpen voor dans is deels ook heel anders dan voor mijn reguliere klanten. Bijvoorbeeld door de grote afstand tot het podium. Of omdat de expansie van een jurk belangrijk is, vanwege de longinhoud van de dansers die topsport bedrijven op het podium. Dat spanningsveld is ook leuk en uitdagend. Het Nationale Ballet heeft een fenomenaal kostuumatelier. Het was interessant om samen te werken en van elkaar te leren.”

 

Lees ook dit artikel: Een dagje Den Haag

 

In 2016 ontwierp Taminiau kostuums voor een duet van Ernst Meisner, dat werd gedanst door Igone de Jongh en het Nederlands/Canadese danstalent Martin ten Kortenaar. En hij is zeker niet de enige die voor ballet heeft ontworpen. Coco Chanel deed dat bijvoorbeeld al voor de Ballets Russes. En veel recenter ontwierpen onder anderen Maria Grazia Chiuri (Dior), Vivienne Westwood, Viktor & Rolf en Iris van Herpen voor balletvoorstellingen. Maar andersom vormt dans ook een grote inspiratiebron voor mode; zowel voor ontwerpers als voor street fashion door de jaren heen. Niet zo gek ook, want dans gaat net als mode over beweging, vrijheid en schoonheid.

 

 

Let’s Dance! toont beeldschone tutu’s – onder andere uit de privéverzameling van Alexandra Radius – en klassieke baljurken, maar ook herkenbare kleding uit dansfilms en videoclips, charlestonjurken, discokleding, hiphop outfits en nog veel meer. Want muziek- en dansstijlen beïnvloeden wat we dagelijks dragen. De invloed van mode op dans en andersom staat centraal in deze vrolijke, kleurrijke modetentoonstelling vol herkenning. De tentoonstelling is te zien van 28 september 2019 t/m 12 januari 2020.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.