Kom cheeta’s in Malawi’s Majete-reservaat

Kortgeleden zijn vier cheeta’s succesvol overgeplaatst van Zuid-Afrika naar het Majete Wildlife Reserve in Malawi. Hiermee zet Malawi een nieuwe en belangrijke stap in het vergroten van de cheetapopulatie in ’s lands nationale parken. Tot twee jaar terug, na de herintroductie van de cheeta in het Liwonde National Park, was deze grote kat gedurende twintig jaar verdwenen door het verlies aan natuurlijke leefomgeving, de belangenafweging tussen mens en dier en door stroperij.

De steun van het Nederlandse Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor het Big Cats-programma in Malawi maakte deze cheeta-verhuizing mogelijk. De translocatie zelf werd in nauwe samenwerking tussen African Parks en Endangered Wildlife Trust (EWT) uitgevoerd. De dieren werden eerst van Zuid-Afrika naar de Malawiaanse hoofdstad Lilongwe gevlogen en vervolgens per truck naar het Majete-park gereden.

 

 

Door de herintroductie van de cheeta in Majete is er opnieuw een belangrijke stap gezet in het transformeren van het eens uitgeputte ecosysteem naar een opbloeiend wildreservaat. Deze introductie is tevens een nieuwe mijlpaal in het herstel van Malawi’s roofdierpopulatie.

 

 

Veilige leefomgeving

Volgens de IUCN (International Union for Conservation of Nature) is de cheetapopulatie in Afrika zeer kwetsbaar en leven er nu nog slechts 6.700 dieren in het wild. Het waarborgen van een veilige leefomgeving is zeer belangrijk voor de populatiegroei en het bestendigen van de toekomst van de cheeta op het Afrikaanse continent.

De vier overgebrachte cheeta’s werden zorgvuldig geselecteerd via het Cheetah Metapopulation Project van het EWT, dat zich onder meer bezig houdt met het vinden van veilige leefgebieden en tegelijkertijd de populaties in reservaten monitort om genetische diversiteit te waarborgen. De dieren zijn in goede gezondheid en zullen in Majete snel aarden dankzij de ideale habitat met een variëteit aan prooidieren en maatregelen ter bescherming en conservatie. De cheeta’s zullen eerst een maand doorbrengen in een afgeschermde omgeving om te acclimatiseren, zodat zij vervolgens kunnen worden uitgezet in het reservaat.

Neem contact op met Malawi Travel Marketing Consortium

Met onderstaand formulier kun je contact opnemen met dit verkeersbureau. Vermeld altijd je e-mail adres of telefoonnummer zodat er contact met je opgenomen kan worden. Abonneer je ook op de nieuwsbrief om tips te ontvangen!

  • Schrijf je vraag in het Engels.

Sinds African Parks in 2003 in samenwerking met het Malawiaanse Department of National Parks and Wildlife (DNPW) het beheer kreeg over Majete Wildlife Reserve zijn al bijna 3.000 dieren en in 15 soorten teruggebracht. In Malawi is Majete de enige plek waar de Big Five in het wild leeft. De samenwerking tussen African Parks en DNPW resulteerde in 750 km2 aan veilige leefomgeving. Naast cheeta’s werden ook luipaarden en leeuwen succesvol teruggebracht. De wildstand van het reservaat bloeit op, de lokale gemeenschappen profiteren van de groei van duurzaam toerisme, kansen om beter in hun levensonderhoud te voorzien en van sociaaleconomische groei.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.