Dit moet je doen in de Zuid-Bohemen

Een regio vol gemoedelijke dorpjes, charmante steden, eeuwenoude boerderijen, sprookjesachtige kastelen en meerdere natuurgebieden waar je schitterend kunt wandelen en fietsen. Het is fijn vertoeven in het zuiden van Tsjechië bij de grens van Duitsland en Oostenrijk. Ga erop uit en ontdek deze tien mooie plekken.

1. Charmant en toeristisch Češky Krumlov

Dertig jaar geleden was Český Krumlov een rustig stadje, maar sinds het op de UNESCO Werelderfgoedlijst is gezet in 1992 is het een populaire bestemming onder toeristen. En dat is niet gek. Het historische centrum met haar pastelkleurige huizen, de Moldau die slingerend door de stad stroomt, de vele musea en het prachtige Krumlov kasteel bieden volop vertier. Het Krumlov kasteel met de aangrenzende tuinen is het tweede grootste burchtencomplex van Tsjechië. Uniek is het barokke theater dat kan ronddraaien. Een interessant museum is Fotoatelier Seidel, een fotostudio van de landschapsfotograaf Joseph Seidel. Het fotoatelier is één van de oudste en best bewaarde fotostudio’s in de wereld. Je ziet foto attributen uit de 20ste eeuw en je kunt een ouderwetse potretfoto laten maken. Een mooie uitzichtsplek, die vaak door toeristen wordt overgeslagen, is Křížový Vrch. Boven op de heuvel staat een kapel waarvan je de stad prachtig kunt overzien.

 

 

2. Fietsen langs de visvijvers in Třebonskko

Het vlakke landschap rondom Třeboň is verweven met visvijvers, meren en een dicht netwerk van fietsroutes. De routes voeren langs knusse stadjes en vele vijvers. Ondanks dat deze wateren zijn ontstaan door menselijk ingrijpen is de natuur hier prachtig en leven hier vele amfibieën en insecten. De vijvers zijn gemaakt voor het kweken van karper, een vis die in Tsjechië wordt gegeten bij het kerstdiner. Door uitstekende levensomstandigheden staat de Třebon karper bekend als kwaliteitsvis.

3. Renaissance in Česka Kanada

Gelegen ten oosten van Třeboňsko ligt het gebied Česka Kanada ofwel Boheems Canada. Het gebied heeft deze naam gekregen vanwege de vele rivieren, bossen, rotsen en het rauwe klimaat. De steden Jindřichův Hradec en Slavonice zijn twee juweeltjes van het Tsjechische renaissance erfgoed. Je vindt er rijk versierde herenhuizen en chateaus, maar ook buiten de steden staan kerken, kloosters en kastelen uit deze tijd. Česka Kanada heeft een unieke smalspoorbaan die van Jindřichův Hradec naar Nová Bystřice leidt, vlakbij de Oostenrijkse grens.

 

 

4. Veelzijdig Lipno

Het Lipnomeer is het grootste meer van Tsjechië. Je kunt er zwemmen, kanoën, varen en er gaat een fietsroute langs het meer. In het gelijknamige plaatsje Lipno kun je het bijzondere boomkroonpad bezoeken. Deze 40 meter hoge toren biedt uitzicht over de toppen van de bomen en met mooi weer kun je zelfs de Alpen zien. Nabij de uitkijktoren ligt het speelpark Forest Kingdom met tal van speeltoestellen gemaakt van hout.

5. Čertova Stěna; een duivels mooi uitzichpunt

Ten oosten van het Lipnomeer ligt een steile vallei vol met brokken graniet. Het beschermde natuurgebied Čertova Stěna (Duivelse Muur) is ontstaan door een gletsjer in de ijstijd. Sommige rotsblokken wegen meer dan duizenden kilo’s. Vanaf de Čertova Kazatelna, oftewel de Duivels Preekstoel, heb je een prachtig uitzicht over de vallei. Volgens de legende probeerde de duivel een dam in de rivier Vltava (Moldau) te bouwen om een overstroming te veroorzaken bij het klooster in Vyšší Brod.

6. Studentenstad Ceške Budejovice

Ceške Budejovice is de grootste stad van de regio Zuid-Bohemen. Uit deze studentenstad komt de pils Budweiser Budvar vandaan. Het bier wordt sinds 1265 gebouwen en was voor een bepaalde tijd de hofbrouwerij voor de keizer van het Heilige Roomse rijk. De brouwerij is te bezoeken en na afloop is er een bierproeverij. De vele restaurants, gezellige barretjes en vele koffietentjes maken Ceške Budejovice tot een aangenaam plaatsje voor een gastronomische stop.

7. Sprookjeskasteel Hluboká

Kasteel Hluboká ligt in de buurt van České Budejovice en is het meest bezochte kasteel van Zuid-Bohemen. Het heeft een sprookjesachtige uitstraling met haar witte torentjes en erkers in Tudor-gotische stijl. Het kasteel was van de rijke familie Schwarzenberg. Tijdens een rondleiding kun je het kostbaar ingerichte interieur bewonderen, waaronder gedetailleerd houtsnijwerk en de zeldzame op hout gestookte centrale verwarming. Wandel ook even in de grote Engelse tuin die tot in perfectie is aangelegd.

8. Boheemse barok boerderijen in Holašovice

Drieëntwintig boerderijen die uitzonderlijk goed bewaard zijn gebleven. Holašovice heeft een aantal opmerkelijke 18e en 19e-eeuwse gebouwen in een stijl die bekend staat als ‘Zuid-Boheemse volksbarok’, en behoudt een plattegrond die dateert uit de Middeleeuwen. Het dorp met deze pittoreske barokke boerderijen staat sinds 1998 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De huizen worden nog steeds bewoond.

9. Het historische Schwarzenbergkanaal

Ten tijde van Oostenrijk-Hongarije werd in de 18de en 19de eeuw het Schwarzenbergkanaal gegraven. Het kanaal was bedoeld voor drijvend houttransport. Boomstammen dreven vanuit het Boheemse Woud naar Oostenrijk, waar de bomen met schepen naar Wenen werden vervoerd via de Donau. Het kanaal ontspringt in Tsjechië, bij de grens van Duitsland, en eindigt in Oostenrijk. Het kanaal was een waterbouwkundig meesterwerk en werd in de negentiende eeuw als het achtste wereldwonder beschouwd. Het Schwarzenbergkanaal is 51,9 kilometer. Tegenwoordig kun je langs het kanaal fietsen en wandelen. In Jeleni Vrcy is een kanaalmuseum. Hier vinden in het zomerseizoen regelmatig demonstraties plaats waarbij het “Schauschwemmen” wordt gedemonstreerd.

10. De veenmoerrassen van Šumava

Soumarské rašeliniště is een veengebied waar vroeger turf werd gegraven. Door dit drassige gebied loopt een mooi natuurpad. Je komt langs de Teplá Vltva, een zijtak van de rivier de Moldau. Vanaf de uitzichttoren, gelegen in het midden van het gebied, heb je een schitterend uitzicht over het moeras. Het veengebied kun je ideaal combineren met andere wandelroutes in het nationale park Šumava, zoals naar Stožec of het Boubín bos. Een andere leuk idee is om met de trein, een klein boemeltje, door het natuurpark te rijden.

Meer informatie over activiteiten in Zuid-Bohemen vind je op www.jiznicechy.cz. Brochures en fiets- en wandelkaarten van deze regio kunt u gratis aanvragen via onderstaand formulier:

Neem contact op met CzechTourism Benelux

Met onderstaand formulier kun je contact opnemen met dit verkeersbureau. Vermeld altijd je e-mailadres of telefoonnummer zodat er contact met je opgenomen kan worden. Abonneer je ook op de nieuwsbrief om tips te ontvangen!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Schrijf je vraag in het Engels.
Ik wil graag Nederlandstalige tips over Tsjechië ontvangen*

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.