Maak dit voorjaar een stedentrip naar Graz en Stiermarken in Oostenrijk

Van het design in de stad Graz tot de culinaire hoogtepunten in de deelstaat Stiermarken; er zijn genoeg redenen om dit voorjaar koers te zetten naar deze regio in Oostenrijk. Dat vindt CityZapper ook, want vanaf vandaag is Graz ‘Stad van de Maand’ op dit stedentripplatform.

De uitstekende bereikbaarheid, de UNESCO-titels die Graz heeft mogen ontvangen en de outdoormogelijkheden en gastronomie in het groene Stiermarken vormen een harmonieuze combinatie die komend voorjaar ontdekt moet worden!

Sinds mei 2017 vliegt KLM naar het Oostenrijkse Graz. De vluchten vertrekken dagelijks op aantrekkelijke tijden vanaf de luchthaven Schiphol naar Flughafen Graz. Hiermee is de hoofdstad van de deelstaat Stiermarken, die ook bekend staat om het UNESCO-Werelderfgoed en als UNESCO City of Design, in slechts 2 uur te bereiken. De rechtstreekse vliegverbinding maakt het extra aantrekkelijk om deze bestemming in Oostenrijk te leren kennen. Stiermarken is overigens de meest geliefde deelstaat van de Oostenrijkers zelf en staat bekend om zijn gastvrijheid.

 

 

Creatieve stad Graz

De stad Graz is sinds 2011 ‘City of Design’ waardoor het tot een van de meest vooruitstrevende steden ter wereld behoort. Niet alleen het indrukwekkende uitzicht over de rode daken en de imposante klokkentoren, de ‘Uhrturm’, is indrukwekkend. Ook vind je hier moderne gebouwen, zoals het Kunsthaus en de Murinsel, die zijn gebouwd doordat Graz in 2003 de Culturele Hoofdstad van Europa was. Deze gebouwen laten zien dat Graz geheel zijn eigen weg gevonden heeft in het gebruik van glas, staal en beton. Daarnaast laat de stad goed zien hoe hedendaagse ontwikkelingen hand in hand gaan met het werelderfgoed van de oude stad. De creatieve designscene is de afgelopen jaren ook enorm gegroeid, wat resulteerde in het ontstaan van nieuwe en bijzondere winkels. Hier vormen trendy en kleurrijke designs van mode, sieraden en interieur vaak het middelpunt.

 

 

Op culinaire ontdekkingstocht in Graz

De inwoners van Graz wisten het natuurlijk al, maar sinds 2008 is het pas officieel geworden: Graz is ‘culinaire hoofdstad’ van Oostenrijk en behoort daarmee ook tot de ‘culinaire regio’s van Oostenrijk’. Het doel hiervan is om de producten en specialiteiten die op de drempel van de stad worden gemaakt nog beter zichtbaar te maken. Geheel in lijn met deze eigenschap van de stad worden er diverse culinaire rondleidingen georganiseerd, waarbij je op verschillende locaties in de binnenstad van Graz kan genieten van seizoensgebonden delicatessen. Deze rondleidingen duren ongeveer 3 uur, waarbij de gids niet alleen over de culinaire hoogtepunten, maar ook over de geschiedenis en de bijzondere verhalen van de stad vertelt.

Stiermarken met de fiets ontdekken

Fietsen is natuurlijk al een genot op zich, maar dat wordt nog veel beter als de smaakpapillen ook getrakteerd worden. Bij de fietsroute Wijnland Stiermarken – met in totaal 8 etappes en een lengte van iets meer dan 400 kilometer – staat niet alleen het fietsen door de wijngaarden in Zuid- en Oost-Stiermarken centraal. Tijdens de acht etappes fiets je langs verschillende culinaire hotspots terwijl je verschillende landschappen doorkruist en karakteristieke plekken van Stiermarken beter leert kennen. Deze combinatie maakt van de fietstocht een echte belevenisroute.

Maar ook langs het water vind je prachtige fietsroutes. Fiets door het groene landschap van Stiermarken en bekijk de bruisende bronnen en rivieren. Over een lengte van meer dan 1000 kilometer, waarbij je bijna heel Oostenrijk doorkruist, worden de waterwegen van de deelstaat vergezeld door fietspaden. De klassieke fietsroute, de Murradweg, is meer dan 365 km lang en volgt de hoofdrivier van Stiermarken, de Mur, vanaf de bron in Lungau tot aan het kuuroord bij Bad Radkersburg in het zuiden. Onderweg passeer je veel cultuur en natuur en de steden Leoben en Graz.

Een andere aanrader is het Enns-fietspad: deze route loopt van Enns te midden van de machtige bergen zoals de Dachstein, via het nationale park Gesäuse en Kalkalpen naar de Donau. Bezienswaardigheden langs de route zijn onder andere het imposante Grimming, Schloss Trautenfels, Stift Admont, de handelsstad Steyr en natuurlijk Enns, de oudste stad van de deelstaat Opper-Oostenrijk.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.