Vier dit jaar het paasweekend in Tsjechië

Pasen is de ideale gelegenheid om er even lekker tussen uit te gaan. Wat dacht je van een lang weekend Praag of een korte vakantie op het Tsjechische platteland. Geniet van de natuur die in bloei staat, de voorjaarszon en ontdek de Tsjechische paastradities.

Paasmarkten

Twee weken voor Pasen vullen het Oude Stadsplein, het Wenceslasplein en andere pleinen in heel Tsjechië zich met kraampjes voor de traditionele paasmarkt. Er worden prachtige handbeschilderde eieren verkocht, houten speelgoed, poppen en andere paasdecoraties. Je kunt het Tsjechische paasbrood mazanec proberen, evenals kruidige dranken, cake in de vorm van lammetjes en andere baksels. Bovendien is er een rijk cultureel programma vol met volksliederen, dansen en demonstraties van volksgebruiken voorbereid.

 

 

Oude ambachten in openluchtmusea

In de Tsjechische openluchtmusea zijn er tijdens het paasweekend allerlei activiteiten. Deze musea stellen historische collecties van gebouwen en artefacten buiten tentoon. Het doel is om oudere levensstijlen en bezigheden te tonen aan een modern publiek. Huishoudelijke taken kunnen het koken op een open vuur omvatten, boter karnen, wol spinnen en weven en landbouw zonder moderne apparatuur. In veel musea kan je zien hoe ambachtslieden, zoals een (zilver)smid, te werk gaan. Přerov nad Labem en Kouřim zijn gemakkelijk te bereiken vanuit Praag. In Moravië zijn in Strážnice en Rožnov pod Radhoštěm openluchtmusea. Tijdens Pasen zullen in deze openluchtmusea ook de Tsjechisch paastradities aan bod komen. Naast de geverfde paaseieren worden er met Pasen gevlochten zweepjes gemaakt van wilgentenen. Jongens en mannen gaan op 2de paasdag de straat op en slaan met de zweepjes op de billen van vrouwelijk schoon. Volgens volkstraditie zou het slaan symbool staan voor schoonheid en frisheid voor het jaar. In Rožnov pod Radhoštěm, het grootste en oudste openluchtmuseum in Centraal-Europa, is tijdens het paasweekend een handwerkbeurs met demonstraties en er zijn volksdansers in kleurrijke kostuums. Hier wordt de traditie “šmigrust” in stand gehouden, waarbij dames water over zich heen krijgen, zodat ze het komende jaar niet ‘opdrogen’ maar jong en mooi blijven.

Groen bier

In Tsjechië kun je niet alleen tijdens St. Patrick’s Day, maar ook tijdens Pasen, groen bier proeven. Er zijn veel verhalen waarom Witte Donderdag de bijnaam “Groene Donderdag” in Tsjechië heeft. Sommigen geloven dat het verbonden is met de christelijke traditie, waarbij alleen groente gegeten mocht worden. In Tsjechië wordt groen bier één keer per jaar geproduceerd door de brouwerij Starobrno in Brno. Het groene biertje past perfect bij een typisch paasgerecht, zoals lams- of konijnenvlees met brandnetel. Het zijn niet alleen gastronomische delicatessen, die samen Pasen vormen, maar ook opbeurende kerkmuziek. In Brno is er een Paasfeest van de heilige muziek, een cyclus van concerten in zes kerken. Zelfs na 27 jaar blijft het uniek in Centraal-Europa.

Meer info: easter.czechtourism.com

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.