Dit is waarom Umuganda een voorbeeld is voor Nederland

Zaterdag 23 maart is het de zeventiende editie van de Landelijke Opschoondag, waarbij tienduizenden Nederlanders met hun buren, sportclub of samen met klasgenoten hun buurt schoonmaken. Dat doen we traditiegetrouw jaarlijks in de laatste week van maart. Wist je dat de bevolking in Rwanda maandelijks zijn of haar buurt schoonmaakt tijdens Umuganda? Het Afrikaanse land is mede daardoor erkend als een van de schoonste landen ter wereld.

Breed gedragen traditie

Elke laatste zaterdag van de maand doen alle Rwandezen tussen 18 en 65 jaar mee aan de Umuganda. Hetgeen letterlijk betekent “samenkomen met een gemeenschappelijk doel om een ​​resultaat te bereiken”. Vanaf 8 uur staat de ochtend in het teken van het gezamenlijk schoonvegen van de straten, het doen van kleine reparaties aan straten en afwatering, het planten van bomen of het bouwen van scholen. Ook de expats of vakantiegangers worden aangemoedigd om deel te nemen aan het gemeenschapswerk. Zo draagt Umuganda ook bij aan de saamhorigheid onder de bevolking en een thuisgevoel voor buitenlandse gasten.

 

 

Koesteren van gedeelde nationale identiteit

In 1998 werd Umuganda opnieuw geïntroduceerd in de Rwandese samenleving. Breed ondersteund vanuit zowel de Rwandese overheid als de bevolking. Het maakt deel uit van talkrijke initiatieven en inspanningen om het land te herbouwen en de bevolking te herenigen na de Genocide tegen Tutsi’s in 1994. Met deze gezamenlijke en nuttige traditie wordt ook de gemeenschappelijke nationale identiteit gekoesterd. De sfeer tijdens Umuganda is er één van verbondenheid en gezamenlijkheid. Er wordt gezongen, gepraat, gedanst en er wordt samen gewerkt aan schone buurten en een aangename leefomgeving.

 

 

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.