Duurzaam autorijden naar je vakantiebestemming doe je zo

Op vakantie gaan met de auto is de favoriete reiswijze van veel Nederlanders. Het overgrote deel kiest nog altijd voor dit vervoersmiddel. Maar ook steeds meer mensen willen inspelen op duurzaamheid. Reizen met de auto wordt gezien als duurzamer alternatief voor vliegen, maar is niet het meest milieuvriendelijk vervoermiddel. Gelukkig kan zo’n autovakantie een stuk duurzamer.

Soort brandstof en auto

Hoeveel brandstof je verbruikt en hoeveel CO2-uitstoot daarbij komt kijken, hangt heel erg af van het soort auto die je rijdt én op welke brandstof dat gebeurt. Een elektrische auto rijdt op stroom, een soort energie dat steeds vaker duurzaam wordt opgewekt. Tijdens het rijden met een elektrische auto, maak je je minder schuldig aan uitstoot. Wel wordt er bij de productie van de wagen veel uitstoot veroorzaakt. Dat is iets wat vaak niet wordt genoemd. Veel meer voorkomende brandstoffen zijn natuurlijk diesel, benzine en lpg. Benzine stoot de meeste CO2 uit, gevolgd door diesel en als laatst lpg. Daar staat tegenover dat de uitstoot die diesels veroorzaken veel slechter is voor de gezondheid. De beste optie? Zeker toch de elektrische auto.

 

 

Belading auto

Naast het soort brandstof waarop de auto rijdt, speelt ook de hoeveelheid die er wordt verbruikt tijdens de rit mee. Daarop heb je voor een deel invloed. Onder andere door het gewicht dat je meeneemt in de wagen. Hoe lichter de auto beladen is, hoe minder brandstof er namelijk wordt verbruikt. Probeer er dus voor te zorgen dat je goed uitzoekt wat je mee wilt nemen. Auto’s worden vaak volgeladen tijdens de vakantie omdat er geen rekening wordt gehouden met een bagagelimiet, zoals bij reizen met het vliegtuig. Verkijk je daar overigens niet op: ook voor de auto is er een maximaal laadgewicht. Deze overschrijd je alleen niet zo snel. Doe je dat wel, dan kun je zelfs een boete krijgen. Hou er rekening mee dat de brandstof zelf de auto ook zwaarder maakt. Rij je tank dus (bijna) leeg voordat je deze weer volgooit.

Bandenspanning

Hand in hand met de belading van de auto, gaat de bandenspanning. Hoe slapper de banden, hoe hoger de weerstand en hoe hoger daarmee ook het brandstofverbruik. Zorg er dus voor dat de bandenspanning optimaal is zodra jij de rit naar de vakantiebestemming inzet. Dat betekent dat je de spanning controleert nadat de auto is volgeladen, inclusief passagiers. Dat controleren van de bandenspanning kun je doen bij het tankstation. Wat de juiste bandenspanning is, lees je in het instructieboekje van de auto en/of op de sticker in de tankklep of het portier. Het kan zijn dat de juiste bandenspanning voor een volle auto afwijkt. Ook dat is dan vermeld.

Rijstijl

De manier waarop jij het gaspedaal bedient, is ook van invloed op het brandstofverbruik. Door zuinig rijden kun je bijna tien procent op de brandstof besparen. Trek rustig op, rem niet te hard én zo min mogelijk. Zorg er ook voor dat de snelheid stabiel blijft en gebruik cruise control indien je hierover beschikt. Schakel zo snel mogelijk door, zodat de motor zo min mogelijk hoge toeren draait. Hou je hier rekening mee: dan rij je een stukje zuiniger. En misschien ook wel met minder stress.

 

 

Andere invloeden

Naast duurzamer autorijden, zijn er ook andere factoren die een rol spelen rondom de duurzaamheid van jouw autovakantie. Denk daarbij aan de energie die thuis wordt verbruikt tijdens je afwezigheid: zorg ervoor dat de kachel niet op volle toeren verwarmt als jij er niet bent. Helemaal niet in de winter. Zet de temperatuur op zo’n zeventien graden, zo voorkom je bevroren leidingen én een hoge energierekening. En ben je op je bestemming en zoek je een accommodatie? Zorg er dan voor dat je een duurzaam hotel boekt. Kortom: een waar duurzame energie wordt gebruikt en waar verspilling van voedsel wordt tegengegaan.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.