Ik ga op wintersport met mijn auto en neem mee…

Ga jij van de winter ook op wintersport? Dan heb je je waarschijnlijk al goed voorbereid. Je warme kleding, paspoort en snowboard liggen misschien al klaar. Maar hoe zit het met je auto? Hoe bereid je je auto goed voor op de winterse omstandigheden en de buitenlandse regelgevingen tijdens de rit naar skiresorts in de Alpen en andere winterse bestemmingen?

Winterbanden en sneeuwkettingen

Dat je de zomerbanden omruilt voor winterbanden spreekt eigenlijk bijna voor zich. Wanneer het kwik onder de zeven graden terechtkomt heb je namelijk meer grip op de weg met winterbanden dan met zomerbanden. Als het gaat sneeuwen zijn winterbanden helemaal onontbeerlijk. Daarnaast kun je een fikse boete krijgen wanneer je zonder winterbanden rijdt in een land waar dit wel verplicht is (in bepaalde periodes van het jaar). Ook kan het zo zijn dat je aansprakelijk wordt gehouden bij een ongeluk waarbij je betrokken raakt wanneer je geen winterbanden onder je auto hebt.

Winterbanden en sneeuwkettingen zorgen voor een goede grip bij wintersweer

Winterbanden en sneeuwkettingen zorgen voor een goede grip bij wintersweer

Zelfs wanneer je niet de veroorzaker van het ongeval bent. Naast winterbanden onder de auto, moet je sneeuwkettingen in bepaalde landen verplicht bij je hebben. Deze heb je nodig onder extreme omstandigheden wanneer er veel sneeuw op de weg ligt. Op sommige wegen, zoals in de bergen, zijn sneeuwkettingen zelfs verplicht. Hiervan word je op de hoogte gebracht met behulp van een rond, blauw verkeersbord met een een sneeuwkettingicoon erop.Autoverzekering met juiste dekking

Controleer je autoverzekering voor je op reis gaat, zodat je goed op de hoogte bent van wat er gedekt wordt in geval van een ongeval. Controleer of pechhulp in het buitenland in jouw verzekering mee is genomen, of dat je je hier eventueel aanvullend voor moet verzekeren. Wel zo handig in het buitenland, helemaal als je in (meer) barre omstandigheden de weg op moet. Heb je geen buitenlanddekking in de autoverzekering? Check dan wel voordat je deze wilt gaan afsluiten of je hier niet voor bent verzekerd via de reisverzekering of de ANWB. Je moet je natuurlijk niet gaan oververzekeren. Dat is zonde van het geld.

 

 

Gevarendriehoek en veiligheidshesjes

Waarschijnlijk heb je de gevarendriehoek wel in je auto liggen. Deze is in Nederland niet verplicht, al is er wel de plicht aan te kunnen geven dat je langs de weg staat met pech. Controleer voor de zekerheid of je de gevarendriehoek mee hebt voordat je wegrijdt naar je skiresort. Niet alleen is het bij je hebben van deze driehoek in de meeste
landen een vereiste, maar het zorgt er ook voor dat je beter zichtbaar bent wanneer je met pech langs de weg staat.

 

 

Daarnaast kun je jezelf beter zichtbaar maken met behulp van veiligheidshesjes. Ook deze zijn in sommige landen verplicht. Houd deze hesjes binnen handbereik, bijvoorbeeld in het dashboardkastje. Op deze manier ben je goed voorbereid in geval je langs de weg komt stil te staan.

Verbanddoos

Je zou het misschien niet verwachten, maar het bij je hebben van een verbanddoos is in sommige contreien ook verplicht. Daarnaast is het natuurlijk verstandig om deze mee te nemen in geval van nood. Zorg er dus voor dat je deze ook bij de hand hebt, zodat hij snel tevoorschijn kan worden getoverd. Dit is niet alleen fijn wanneer zich een noodgeval voordoet, maar ook wanneer de politie erom vraagt. Leg de verbanddoos dus binnen handbereik, en niet in de kofferbak.

De EHBO set voor de wintersport

De EHBO set voor de wintersport

Ongebruikte alcoholtest

Hoewel je er geen boete voor krijgt, is het in Frankrijk nog wel verplicht om een ongebruikte alcoholtest in de auto te hebben. Om narigheid te voorkomen, kun je dus maar het beste goed beslagen ten ijs komen.

Vignet

Het vignet kun je bij de ANWB kopen, of aan de grens. In Oostenrijk en Zwitserland is hebben van een vignet verplicht wanneer je gebruik wilt maken van de snelwegen. Ga je Oostenrijk in zonder vignet, dan riskeer je een boete van € 120,-.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.