Nederlander betaalt te veel voor reisverzekering

Onderzoek heeft aangetoond dat Nederlanders te veel voor hun reisverzekering betalen. Ook bleek dat 65 procent van de Nederlanders geen idee heeft hoe duur de reisverzekering eigenlijk is. En dat terwijl er heel wat geld bespaard kan worden.

nederlander-betaald-teveel-voor-reisverzekering

Doorlopende reisverzekering

Veel mensen hebben een doorlopende reisverzekering (74%). Gemiddeld betalen zij hier €4,76 per persoon per maand voor, in een jaar is dat dus € 57,12. Dat bedrag is bijna 2,5 keer zo hoog als de goedkoopste doorlopende reisverzekering. Die is er namelijk al vanaf €2,04 per persoon per maand, waarmee je op jaarbasis uitkomt op €24,48.

Kortlopende reisverzekering

12% van de ondervraagden heeft een kortlopende reisverzekering. Per persoon per dag betalen zij gemiddeld €1,77. De gemiddelde duur van zo’n vakantie met een kortlopende reisverzekering is 16 dagen, waarmee je uitkomt op een totaalbedrag van €28,32. Sophie van der Zee van Reisverzekering.nl licht toe:

Voor dat bedrag heb je dus een kortlopende reisverzekering, en die is alleen geldig voor die ene vakantie. Wanneer je voor één van de goedkoopste doorlopende reisverzekeringen zou kiezen, kom je op een lager bedrag uit, namelijk een jaarpremie van €24,48.

Voor dat bedrag ben je dan ook nog het hele jaar door verzekerd, bijvoorbeeld als je nog een stedentrip boekt of toch nog een weekendje weg gaat. 81% van de Nederlanders met een kortlopende reisverzekering gaat 2 weken per jaar of langer op vakantie. Tenzij je natuurlijk een kortlopende reisverzekering met een lagere premie per dag (dan de gemiddelde €1,77) hebt afgesloten, is het voordeliger om dan voor een doorlopende reisverzekering te kiezen. Voor hetzelfde bedrag heb je dan een jaar lang een reisverzekering. Bovendien betaal je bij meerdere vakanties met een kortlopende reisverzekering telkens opnieuw poliskosten. Omdat de premie van een kortlopende reisverzekering gebaseerd is op het aantal dagen dat je op vakantie bent, wordt een kortlopende reisverzekering voor langere vakanties alleen maar duurder.

Annuleringsverzekering niet populair

Annuleringsverzekeringen blijken niet erg populair te zijn onder Nederlanders. 62% van de mensen die een doorlopende reisverzekering heeft, heeft geen annuleringsverzekering. Bij de mensen met een kortlopende reisverzekering is dat maar liefst 70%. Wanneer je een reis moet annuleren zonder annuleringsverzekering, dan draai je zelf voor de kosten op. Blijkbaar kiezen veel mensen ervoor om dat risico toch te lopen.

 

 

Onverzekerd op vakantie

14% van de Nederlanders heeft geen reisverzekering, maar gaat toch op vakantie. 12% van de wintersporters heeft geen reisverzekering met speciale wintersportdekking en maar liefst 15% van de wintersporters heeft geen idee of een wintersportdekking in zijn reisverzekering is opgenomen.

Omdat je tijdens wintersport meer kans hebt op ongelukken, is deze dekking niet standaard in alle reisverzekeringen opgenomen.

Mocht jou onverhoopt iets overkomen op de piste, dan ben je zonder wintersportdekking niet zeker van vergoeding van de kosten. Maar vergeet niet dat je bij veel verzekeraars niet verzekerd bent als je off piste gaat, waarschuwt Van der Zee.

Diefstal bagage meest geclaimds

Van alle claims door verzekerden, is diefstal van bagage de meest voorkomende. 44% van de mensen die wel eens wat geclaimd heeft, gaf aan dat het om diefstal van bagage ging. Ook schade aan bagage (28%) en medische kosten (19%) werden regelmatig geclaimd.

Populaire reisverzekeraars

Van de ondervraagden is 15% verzekerd bij Interpolis, 12% bij ING, 11% bij Univé, 10% bij ANWB en 6% bij ABN Amro. De rest van de ondervraagden was verdeeld over andere reisverzekeraars.

*Aan het onderzoek namen 291 respondenten deel, met een gemiddelde leeftijd van 30 jaar, waarvan 113 mannen (41%) en 160 vrouwen (59%), die over het algemeen hoogopgeleid zijn: 61% WO, 33% HBO en 6% MBO of lager.

Comments are closed.