Sneeuwkettingen op vakantie

Gedurende de wintermaanden is het van belang je in het verkeer goed voor te bereiden op de gevaren die bij winters weer komen kijken. In bepaalde landen is het verplicht winterbanden of sneeuwkettingen te gebruiken. Sneeuwkettingen bieden meer grip op sneeuw en ijs, waardoor je ongelukken met de auto uit de weg gaat. In sommige landen is het juist verboden in bepaalde gebieden sneeuwkettingen te gebruiken. Verkeersbureaus.info geeft inzicht in deze informatie om je goed voor te bereiden op je wintersportvakantie.

België

Wanneer sneeuwkettingen noodzakelijk zijn, zijn ze toegestaan zolang de kettingen geen schade aan het wegdek in Belgie brengen.

Duitsland

Duitsland verbiedt sinds november 2010 het gebruik van zomerbanden tijdens winterse omstandigheden. Deze omstandigheden kunnen zich ook al voordoen bij omstandigheden boven het vriespunt.

 

 

Verder is vastgelegd welke banden als winterbanden worden aangemerkt: alle banden, die speciaal zijn ontwikkeld om op sneeuw betere rijeigenschappen en tractie te hebben dan zomerbanden. De Duitse wet gaat er van uit dat deze banden voldoen:

  • die met “M+S”
  • een sneeuwvlokje
  • “all-weather”
  • of als band voor het hele jaar zijn gemarkeerd

Sneeuwkettingen zijn in Duitsland verplicht wanneer dit is aangegeven door middel van een blauw bord waarop in het wit een autoband plus sneeuwketting zijn afgebeeld. De sneeuwkettingen moeten gemonteerd worden op de aangedreven wielen. De maximumsnelheid tijdens het gebruik van sneeuwkettingen bedraagt 50 km/h. Hetzelfde bord met een rode streep er doorheen geeft aan dat je de kettingen daar mag demonteren.

Frankrijk

In Frankrijk dien je sneeuwkettingen alleen te gebruiken op besneeuwde wegen, ongeacht in welk seizoen je in Frankrijk bent. In sommige plaatsen zijn winterbanden verplicht, dit kun je zien aan het bekende sneeuwkettingenborg. Ga je een col berijden met de auto dan is het altijd aan te raden sneeuwkettingen bij je te hebben in Frankrijk. Ook zijn spijkerbanden toegestaan tussen november en maart. De maximum snelheid in Frankrijk met het gebruik van spijkerbanden is 90 km/h. Als er “pneus neige admis” staat op het onderbord mag je ook winterbanden gebruiken i.pv. sneeuwkettingen of sneeuwsokken.
sneeuwkettingen-frankrijk

Italië

In sommige gebieden in Italië is het verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken. Dit wordt aangegeven met het welbekende bord en staat er ‘Transito con catene’. Als er ook ‘O pneumatici da neve’ bij staat dan zijn alleen winterbanden genoeg.

Nederland

In Nederland zijn sneeuwkettingen zijn verboden. Winterbanden zijn gedurende de wintermaanden toegestaan.

Oostenrijk

Ook in Oostenrijk is het in sommige gebieden verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken. Het bekende bord geeft aan wanneer sneeuwkettingen verplicht zijn in Oostenrijk. Met een eventueel onderschrift wordt aangegeven voor welke voertuigen de verplichting niet geldt. Hetzelfde bord met een rode streep erdoorheen geeft aan dat je de sneeuwkettingen moet demonteren. Het gebruik van sneeuwkettingen is verboden in de Arlbergtunnel.

Tsjechië

In Tsjechië zijn sneeuwkettingen alleen toegestaan wanneer er sneeuw op de wegen ligt. Als er geen sneeuw ligt op de wegen in Tsjechie zijn sneeuwkettingen dus verboden

Zwitserland

In Zwitserland is op sommige (berg)wegen het gebruik van sneeuwkettingen verplicht. Dit geldt van 1 november tot en met 30 april, ook voor vierwielaangedreven voertuigen. Dit wordt met het speciale bord aangegeven. Het gebruik van banden met spijkers/spikes is op landwegen is toegestaan, echter niet op autosnelwegen, behalve in de Gotthard- en San Bernardinotunnel. Op de achterzijde van de auto moet dan de ’80’ sticker geplakt zijn om aan te geven dat het voertuig door de sneeuwkettingen niet harder mag rijden dan 80. In Graubünden mogen vierwielaangedreven voertuigen op de sommige wegen zonder sneeuwkettingen rijden.

Reviews lezen over Sneeuwkettingen

Meer informatie over Sneeuwkettingen vind je op de Sneeuwkettingen website

Vergeet geen wegenwacht abonnement af te sluiten

Met een Europa abonnement van de wegenwacht heb je overal op vakantie en onderweg naar je wintersport bestemming recht op pechhulp. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als je onderweg bent.

Comments are closed.