Bouwen aan een toekomst voor wintersport in de Franse Alpen

Hoewel de Franse wintersportplaats Les Menuires bekend staat om zijn typische jaren 60 en 70 hoogbouw, geldt voor veel appartementen dat het interieur inmiddels een transformatie heeft gekregen. Niet alleen is er in de afgelopen jaren geïnvesteerd in het renoveren van bestaande panden, ook nieuwe hotels – veelal in het hoger segment – in karakteristieke stijl behoren al tijden tot het aanbod dat elk jaar verbetert.

Op het gebied van verduurzaming is Les Menuires koploper in de Franse Alpen en claimt zo een prominente rol in het verzekeren van een toekomst voor de Franse wintersport. Zo hoste de wintersportplaats afgelopen december een evenement voor milieuactivisten en is er recentelijk een gondel in gebruik genomen volledig vervaardigd uit gerecycled materiaal. De wintersportplaats moderniseert en verduurzaamd en dat kan ook de Nederlander niet ontgaan.

 

 

Rennovaties en nieuwe accommodaties

Hadden veel appartementen in de Franse skiplaats Les Menuires in het verleden nog een ouderwetse jaren 60 inrichting en uitstraling, tegenwoordig zijn veel van de accommodaties voorzien van een moderne inrichting, passend bij de huidige tijdsgeest. Onder de noemer O.R.I.L. (Opération de Réhabilitation de l’Immobilier de Loisirs) worden appartementeneigenaren financieel ondersteund bij het renoveren van hun eigendom in ruil voor verhuurgarantie in de jaren die volgen. Het project blijkt succesvol, te zien aan het aantal renovaties in complexen als Résidence Chavière-Aravis. Maar niet alleen de renovatie van bestaande bouw moderniseert Les Menuires. Ook het aantal nieuwe 4-sterrenhotels – zoals MMV Le Coeur des Loges en Le Chalet du Mont Vallon – neemt toe, en nieuwe concepten als het Ho36 hostel en de Catered Chalets vinden hun weg naar Les Trois Vallées.

 

 

Technologische vooruitgang en verduurzaming

Niet alleen aan het verbeteren van de accommodaties is de afgelopen jaren aandacht besteed. Ook het onderwerp verduurzaming krijgt veel aandacht. Als weersafhankelijke bestemming is Les Menuires zich sterk bewust van de invloed van de klimaatveranderingen op het ecosysteem. In 2007 deed de Franse wintersportplaats al onderzoek naar zijn carbon footprint en werden er verschillende maatregelen getroffen. Skiliften werden gemoderniseerd, energiezuiniger en de ontwikkeling van een splinternieuw waterreservoir van 78.000 m3 voor het produceren van kunstsneeuw gaat deze winter door. Bovendien werd afgelopen december het jaarlijkse Mountain Weather and Climate Change Forum georganiseerd in de wintersportplaats. Kortom Les Menuires maakt enorme verbeteringsslagen en mag niet worden onderschat.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.