Sint Sebastiaanskapel voor het eerst open voor videokunst

Op 25 januari gaat in de Sint Sebastiaanskapel in de Oude Kerk de korte film De Rit in première. Dit nieuwste werk van het Amsterdamse kunstenaarsduo PolakVanBekkum is tussen 25 januari en 2 maart 2019 te bezichtigen. De voorstellingen beginnen na zonsondergang, op vrijdag- en zaterdagavond. In hun persoonlijke, 11 minuten durende videowerk nemen Esther Polak en Ivar van Bekkum de kijkers mee naar een eiland.

Twee mensen keren er samen terug naar een levensbepalende gebeurtenis die hen ooit ten diepste heeft geraakt. Wat op de achtergrond meespeelt en de voorstelling een extra dimensie geeft is de overweldigende architectuur van de Oude Kerk. Kijkers kunnen naderhand nog even door de donkere kerk dwalen en warme thee drinken.

 

 

De Rit is een novum in het oeuvre van kunstenaarsduo PolakVanBekkum. In De Rit spelen voor het eerst autobiografische gebeurtenissen een rol. Voor de filmische expressie van hun persoonlijk gekleurde verhaal maakten de kunstenaars gebruik van een geluidsopname in combinatie met een opgenomen route. Wat we zien zijn Google Earth satellietbeelden die de contouren van de ruimte bepalen. Wat we horen is surround sound, die met vijf speakers werkt. Het effect is een uitgesproken ruimtelijke narratieve ervaring. Ruimte en beweging vormen de parameters van het werk waarbinnen de kunstenaars het publiek meenemen, terug het verleden in.

Kunstenaarsduo

Het Amsterdamse kunstenaarsduo Esther Polak en Ivar van Bekkum werkt samen onder de naam PolakVanBekkum. Hun werk beweegt zich rond mobiliteit en landschap. PolakVanBekkum: “In onze fascinatie voor beweging zijn we steeds op zoek naar manieren om het moment waarop iets gebeurt vast te leggen. Elke beweging verandert de ervaring van ruimte.”

Oude Kerk

Als een a-typisch kunstmuseum rekent de Oude Kerk het presenteren van zowel hedendaagse kunst als erfgoed tot haar kerntaken. Persoonlijke herinneringen tellen hier al eeuwenlang op bij het collectieve geheugen. De Rit verbeeldt een persoonlijke herinnering die universele gevoelens oproept. De film gaat een verbinding aan met de kerk en haar betekenis als ‘lieu de mémoire’. Verlies, terugkeer en verzoening zijn voelbaar.

 

 

De Rit is te zien na de reguliere openingstijden van de Oude Kerk: op vrijdag- en zaterdagavonden na zonsondergang van 25 januari tot en met 2 maart 2019. Bij groot succes wordt de screening met twee weken verlengd. Kijk voor exacte aanvangstijden op de website van de Oude Kerk. The Instrument of Troubled Dreams van de Canadese kunstenaars Janet Cardiff en George Bures Miller is tot en met 29 april 2019 te horen in de Oude Kerk.

De Oude Kerk is dagelijks open van 10u-18u en op zondag van 13u-17u30
Prijs: 7,50 euro regulier, 2,50 euro museumkaarthouders
De Rit is tot stand gekomen met steun van AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst) en het Mondriaan Fonds

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.