Een verrassend Utrechts Centraal Museum

Je zou verwachten dat het bijvoeglijk naamwoord in de naamstelling van het museum de betekenis heeft van ‘centraal gelegen’, maar in de stad Utrecht staat de 14e eeuwse Domtoren natuurlijk centraal. Het is via de Lange Nieuwstraat echter maar een kleine kilometer lopen vanaf de hoogste kerktoren van Nederland naar het Centraal Museum dat prachtig is gelegen in het Museumkwartier.

Het museum aan de Agnietenstraat

Het museum aan de Agnietenstraat

Het Centraal Museum werd opgericht in 1838, in een tijd dat het besef ontstond dat het waardevol was om de geschiedenis en de cultuur te verzamelen en te bewaren voor het nageslacht. Onder de huidige naam en in het tegenwoordige pand vervult het museum deze functie sinds 1921. Het middeleeuwse Agnietenklooster herbergt bijzondere, verrassende en uiteenlopende collecties terwijl de wisselende exposities het museum interessant genoeg maken om steeds weer terug te komen.

2000 jaar terug in de tijd

2000 jaar terug in de tijd

1000 en 2000 jaar terug

Dat Utrecht 2000 jaar geleden ten tijde van de Romeinen al bewoond was, bewijzen allerlei voorwerpen die in de bodem zijn gevonden en die nu worden geëxposeerd in vitrines. Sieraden, dolken en gebruiksvoorwerpen uit de tijd dat hier een Romeins castellum stond voeren je even mee naar die jaren vlak na Christus toen Utrecht nog ‘Trajectum’ heette. Wanneer je helemaal afdaalt naar de onderste laag van het museum maak je de volgende sprong in de tijd, naar de 10e eeuw, en word je overmand door de sterke geur van het Utrechtse schip. Het is de penetrante lucht van creosoot, het teerproduct dat vroeger werd gebruikt om hout mee te conserveren. Het schip van 14 meter lengte vervoerde 1000 jaar geleden goederen van en naar Utrecht en werd in 1930 opgegraven.

Het Utrechtse schip

Het Utrechtse schip

Oud én nieuw

Markant in het museum is dat oud én nieuw samengaan. In dit museum staat de grootste Rietveld-collectie van Nederland. Deze 20e eeuwse architect en meubelontwerper kwam uit Utrecht en het Rietveld-Schröderhuis dat door hem werd ontworpen en dat tegenwoordig op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, wordt beheerd door het Centraal Museum. Bij de stukken van Rietveld hangt de collectie van het kunstliefhebbersduo Van Baaren met doeken van befaamde schilders als Mondriaan en Metzinger.

Ontwerpen van Rietveld

Ontwerpen van Rietveld

De Van Baaren collectie

De Van Baaren collectie

Elders in het gebouw is nog oudere schilderkunst te bezichtigen, die ook weer wordt afgewisseld met moderner werk. De ruimtes hebben verschillende thema’s die al dan niet met de stad Utrecht te maken hebben. Romantische maskers, de mens, het humanisme, geschiedenis, symboliek: het is gewaagd om verschillende stromen in één ruimte bij elkaar te brengen maar het past en het oogt. Het geeft de tentoonstelling juist een stukje dynamiek waarbij de verschillen zorgen voor nog meer waardering.

Collecties

Collecties

Het zijn niet alleen schilderijen die de belangstelling wekken. Zo is het 17e eeuwse poppenhuis van Petronella de la Court één van de pronkstukken van dit museum. Je hoeft geen meisje te zijn om alles te willen zien in dit huis dat het leven in de Gouden Eeuw zo prachtig uitbeeldt.

Het poppenhuis

Het poppenhuis

Nijntje

Bovenin het oude klooster is het atelier van de Utrechter Dick Bruna nagebouwd met de originele meubels en toebehoren. Het konijn nijntje (zonder hoofdletter) kwam op deze werkbladen tot leven en veroverde daarna de wereld. Dick Bruna is in 2017 overleden maar nijntje, ook wel miffy genoemd in andere talen, is nog springlevend. Tegenover het Centraal Museum bevindt zich het nijntje-museum, speciaal voor kinderen die daar met hun beroemde held kunnen komen spelen.

Atelier Dick Bruna

Atelier Dick Bruna

Haute couture

Tot 26 augustus 2018 trekt de collectie van de hedendaagse Nederlandse mode-ontwerper Jan Taminiau veel bezoekers. Om de menigte enigszins in rust te kunnen laten genieten van de creaties van deze couturier zijn er zelfs timeslots ingesteld. Reserveren is dus aangeraden.

Kunstwerken van Taminiau

Kunstwerken van Taminiau

In de zalen wordt de meest prachtige kleding tentoongesteld. Taminiau is één van de favoriete ontwerpers van koningin Máxima en hij zorgde dan ook voor de jurken die de koningin droeg tijdens de inhuldiging. Deze zijn beide te zien. Ook waagde hij het om een modieus jasje te maken van een oude postzak, welke ook werd gedragen door de koningin. Camouflage, robotic nature, marvelous en Japan zijn thema’s die terugkomen in het werk van de mode-ontwerper. Bezoekers kunnen zich hier naar hartenlust vergapen aan de glans van de ontwerpen waar vele en vele uren handwerk in zit.

De avondjurk van de inhuldiging

De avondjurk van de inhuldiging

 

 

De postzak

De postzak

Inspiratie van toen en nu

Het Centraal Museum blijft verrassen. Vanaf 15 december 2018 tot half januari 2019 komt voor de eerste keer het schilderij ‘De graflegging’ van de Italiaanse schilder Caravaggio naar Nederland. Het Vaticaan leent dit museumstuk op uitzonderlijke basis voor korte tijd uit. Het kunstwerk werd 400 jaar geleden geschilderd en in die tijd reisden Utrechtse schilders af naar Italië om geïnspireerd te raken door Caravaggio. Met dit doek komt hun muze dus naar Utrecht toe.

In het midden van het land heeft dit museum keer op keer voor iedere bezoeker veel interessants te bieden. De thema’s zijn bijzonder en de verrassing is altijd weer aanwezig. Koop je toegangskaartjes voor bovenstaande musea online via Tiqets.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.