Ga op Sahara avontuur in Tunesië

Ver weg van de zonnige beach resorts van Hammamet en Sousse, ligt een ander Tunesië. Een immens stuk land waar 40.000 vierkante kilometer Sahara-woestijn de baas is. In het zuiden zetten zandduinen, berberdorpen, kamelen en dadelpalmoases de toon. De highlights op een rij.

Woestijntrekkings, mountainbiken en Sahara Festival Douz

Douz is een oase en dorp met zo’n 40.000 inwoners, het nomadenvolk de Mrazig, en een van de belangrijkste poorten naar de Sahara. Met grote zandduinen rondom, de grootste palmoase van het land en het immense (7.000 km2) zoutmeer Chott El-Djerid in de nabijheid. Hier leer je de Sahara te voet of per kameel kennen, naast de dorpen die tussen het zand en zout in liggen: Sabria, Nouil en El Faouar. Twee- of driedaagse woestijntrekkings zijn er tussen oktober en mei, altijd in groepsverband en met een gids. Deze vertrekken meestal rond 06.30 uur ’s ochtends als het nog koel is en om de zonsopgang te zien.

 

 

Het programma bestaat meestal uit drie tot vier uur wandelen, een lange break met lunch tussen de middag, wederom wandelen om daarna een tentenkamp voor de nacht op te zetten. Om ongeveer 18.00 uur is het donker. Andere opties in en rondom Douz zijn (quad) mountainbiken over zanderige paden, duinen en door palmoases, van een dag tot meer dagen zoals bij Desert Soul. Leuk in Douz is de kleurrijke weekmarkt op donderdagen en het Saharafestival dat nomadentradities viert eind december. In 2018 voor de 51ste keer, van 20 tot en met 23 december.

Dadelpalmoase Tozeur

Een andere grote oase is die van Tozeur waar ook veel woestijntrekkings een stop maken. Om hier te komen, rijd je langs de zoutmeren Chott el-Djerid en Chott el-Gharsa. Tozeur staat vooral bekend om de dadels die ervandaan komen dankzij de vele waterbronnen aan de rand van de Sahara. In de stad zelf is de Medina een bezoek waard en vanuit Tozeur maak je trips naar de bergoases Chebika en de watervallen van Tamerza. En kun je vaak luisteren naar bijzondere muziekconcerten, zoals bijvoorbeeld het festival Sounds of the Sahara.

Overnachten in Camp Mars, Jebil Nationaal Park

Jebil is met 150.000 hectare het grootste nationale park in Tunesië, in het hart van de Grand Erg Oriental, fameus vanwege de enorme zandduinen. Dit enige nationale park in de Sahara ligt op zo’n 80 km rijden vanaf Douz. Flora en fauna bestaat uit woestijnheesters en dieren als gazelles, hazen en hoornadders. Het park is te bezoeken en er zijn rangers die (delen van) het gebied bewaken. Voor een bijzondere woestijnervaring is er Camp Mars waar je in tenten tussen de zandduinen overnacht. Vanuit het kamp zijn er activiteiten te doen zoals soft trekkings, botanische tours langs woestijnflora en quadtour.

Berberstad Matmata en Luke Skywalker

Vanuit het eiland Djerba worden ook Sahara-trips georganiseerd. Deze stoppen bij eerder genoemde plaatsen en zoutmeren. Ook stoppen ze in Matmata, een klein dorp met een paar duizend inwoners bekend om z’n grotstructuren (troglodieten) waar ooit de Berbers woonden. In deze eenvoudige grotwoningen kun je overnachten, zoals in hotel Sidi Driss dat diende als decor voor Star Wars IV: A New Hope. Om je even Luke Skywalker te voelen.

 

 

Beste reistijd Sahara in Tunesië

De Tunesische Sahara is het beste te bezoeken tussen de maanden oktober en mei. De temperaturen zijn dan het meest aangenaam en de dagen langer. Reis je er in december en januari naartoe, houd dan rekening met flink koude nachten. Van juni tot september is de zomerzon genadeloos en is een Sahara-trip niet aan te raden. Trekkings en excursies zijn dan meestal ook niet te boeken.

Veiligheid Tunesië

Naar de hiergenoemde plaatsen in Tunesië kun je reizen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken oordeelt dat er naar bepaalde gebieden veiligheidsrisico’s gelden. Bekijk altijd het actuele reisadvies voor Tunesië.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.