Loy Kratong is de meest spectaculaire festival van Thailand

Thailand kent veel rituele festivals. Denk bijvoorbeeld aan de viering van het Thaise Nieuwjaar met het Waterfestival en het Chiang Mai Flower Festival. Om een reis naar Thailand echt bijzonder te maken, is het bijwonen van een van deze festivals een aanrader. Loy Kratong festival, een van Thailand’s meest spectaculaire festivals, vindt deze week plaats.

Loi Krathong Festival at Mahathat Temple in Sukhothai Historical Park, Sukhothai

Manden van bananenbladeren

Bijna alle Thaise festivals hebben te maken met water, zo ook Loy Kratong. Letterlijk vertaald betekent het ‘drijven’ en ‘mand van bananenbladeren’. Tijdens het festival maken inwoners en bezoekers een eigen ‘Kratong’ van recyclebare materialen. Daarna wordt deze versierd met bloemen, kaarsen en wierookstokjes. ’s Avonds, bij volle maan, stuurt iedereen de eigengemaakte manden het water op als eerbetoon aan de watergodin. Bovendien gelooft de Thaise bevolking dat al het ongeluk, ziektes en verdriet met de Kratongs wegdrijven. Dit ritueel wordt vaak gecombineerd met andere activiteiten, zoals vuurwerkshows, schoonheidswedstrijden en concerten.

 

 

Ceremonie bijwonen

Loy Kratong wordt al honderden jaren gevierd tijdens de volle maan in de twaalfde maanmaand. Dit jaar valt het op 22 november. Er zijn een aantal bestemmingen in Thailand waar het festival het mooist wordt ervaren. Reis bijvoorbeeld naar Sukhothai, Ayutthaya, Bangkok, Chiang Mai, Lampang, Ratchaburi, Tai, Samut Songkram of Roi Et. Deze steden hebben indrukwekkende monumenten aan het water die een perfecte achtergrond bieden voor de ceremonies. Hier zijn bezoekers verzekerd van prachtige plaatjes en een onvergetelijke ervaring.

 

 

Yi Peng

In Chiang Mai vieren ze behalve Loy Kratong, ook een variant van het festival, de Yi Peng. Vroeger werden op dezelfde avond ook duizenden papieren wensballonnen opgelaten waardoor niet alleen het water, maar ook de lucht werd versierd met lichtjes. Omdat de wensballonnen het luchtverkeer verstoorden, brandgevaar veroorzaakten en zorgden voor vervuiling, mag het alleen nog op een aantal plekken in Chiang Mai. Op deze plekken is het magisch om de vele wensballonnen de lucht te zien verlichten.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.