Museum Boijmans Van Beuningen maakt collectie toegankelijk voor iedereen

Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld, komt uit zijn houten bekisting en start met de opbouw van de tweede verdieping. Over circa zes maanden wordt het hoogste punt bereikt.

Deze maand is gestart met het zogenoemde ontkisten van Depot Boijmans Van Beuningen. BAM Bouw en Techniek verwijdert in enkele weken tijd de houten buitenbekisting van het pand dat wordt gebouwd in het Rotterdamse Museumpark. Hierdoor zijn de gladde, dubbel gekromde betonnen wanden van het bijzondere ontwerp van architectenbureau MVRDV iedere dag verder zichtbaar. Met behulp van enorme prefab elementen van ca 2,7 bij maximaal 6 meter, is een start gemaakt met de tweede verdieping. Dit voorjaar wordt de betonnen wand bekleed met 1.664 enorme spiegels. De gebruikte materialen van de bekisting verwerkt BAM circulair; het staal gaat voor hergebruik retour naar BAM Materieel in Lelystad en het gebruikte hout wordt verwerkt tot pallets. Depot Boijmans Van Beuningen verwacht eind 2020 de deuren te openen voor publiek.

 

 

Hans Polderman, projectdirecteur Bam Bouw & Techniek: “De dubbel gekromde betonnen wand is mooi uit de bekisting gekomen. Op de gladde wanden zijn wat verkleuringen zichtbaar. Deze ontstaan door een combinatie van het lang in de bekisting staan en toegepast betonmengsel. Vanwege de typische kromming in de wand was het nodig de bekisting langer dan normaal te laten staan.”

De hoogte in

Nu het fundament staat, de vloeren zijn uitgehard en de bekisting is verwijderd, is op de bouwplaats in het Museumpark bovendien gestart met opbouw van de tweede verdieping. De buitenwanden hiervan bestaan uit op maat gemaakte hoogwaardige prefab-elementen die vanuit de fabriek per vrachtwagen op de bouwplaats worden geleverd. Per verdiepingsring zijn 64 elementen nodig, afhankelijk van het aantal ramen. Per dag worden zo’n 6 tot 8 elementen geplaatst. Door de elementen in de fabriek te produceren en gebruik te maken van digitale 3D-tekeningen in het Bouw Informatie Model (BIM), zorgt deze productiewijze voor een enorme efficiëntieslag. Het gebouw zal nu in circa zes maanden het hoogste punt bereiken.

Sjarel Ex, Directeur Museum Boijmans Van Beuningen: “ We zijn content met de voortgang van de bouw en blij dat we met Gemeente Rotterdam, Stichting de Verre Bergen, MVRDV en BAM Bouw en Techniek zo gestaag verder bouwen aan het depot: een wereldprimeur in Rotterdam.”

 

 

Depot Boijmans Van Beuningen

Wereldwijd tonen musea, waaronder Museum Boijmans Van Beuningen, slechts acht procent van de collectie. Het overgrote deel van de kunstcollecties ligt opgeborgen in verschillende kunstdepots. Museum Boijmans Van Beuningen breekt met deze standaard en maakt de collectie van ruim 151.000 kunstwerken toegankelijk voor iedereen. In Depot Boijmans Van Beuningen worden bezoekers vanaf eind 2020 ondergedompeld in kunst, kijken zij mee achter de schermen en ervaren zij hoe er vol passie voor elk kunstwerk wordt gezorgd. Bezoekers ontmoeten experts en zien kunstwerken van a tot z gerestaureerd, vervoerd en verpakt worden. Depot Boijmans Van Beuningen is een gezamenlijk project van Museum Boijmans Van Beuningen, Gemeente Rotterdam en Stichting De Verre Bergen.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.