Houd de startende docent binnenboord

Hoe komt het toch dat jonge mensen vol passie en enthousiasme een lerarenopleiding kiezen, stages doen en met een diploma afzwaaien om na verloop van tijd het onderwijs weer te verlaten? Op vrijdag 25 januari bieden de NOT en de Leraren van het Jaar leraren die korter dan 5 jaar werkzaam zijn in het onderwijs het speciale Young Professional Programma aan. De drie aparte deelprogramma’s richten zich op leraren po, vo en mbo. Om uitval van starters terug te dringen, pleit Andrew Niemeijer, voorzitter van de Leraren van het Jaar voor een grondige en structurele begeleiding van jonge leraren.

NOT 2019, het grootste onderwijsevent van Nederland, richt zich op professionals in de kinderopvang, het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs en vindt plaats van 22 tot en met 26 januari 2019 in de Jaarbeurs in Utrecht.

Startende docenten

Als groep gedreven leraren bundelen en delen alle voormalige Leraren van het Jaar hun kennis, kunde en netwerk in het teken van het onderwijs en het leraarsvak. Andrew Niemeijer, Leraar van het Jaar 2009, is docent Engels op OSG West-Friesland. “We zijn ambassadeurs voor het prachtige beroep van leraar en gaan voor passie en vakmanschap.” Zeven jaar geleden kaartten de Leraren van het Jaar de uitstroom van jonge leraren al aan bij de toenmalige minister van oOnderwijs. Met een kleine subsidie werd een startersprogramma samengesteld, waarmee de Leraren van het Jaar alle regio’s in het land aandeden. “Inmiddels heeft een aantal scholen een coachtraject voor startende leraren, maar het is zeker nog geen gemeengoed. Bovendien zitten we met het cynisme van de tijd. Tegen de tekorten is niet op te boksxen als we de begeleiding van jonge collega’s niet breder trekken”, zegt een bezorgde Niemeijer. “De hoge werkdruk, lage salarissen en (te) grote klassen werken niet mee om potentiële studenten enthousiast te maken voor het lerarenberoep en tegelijkertijd jonge leraren voor het onderwijs te behouden. De situatie is heel ernstig en wat dat betreft ligt de bal toch echt in Den Haag.”

 

 

Tips van docenten

“Peer-to-peer vertellen we tijdens het Young Professional Programma op de NOT waar wij als starters tegenaan liepen en hoe we door zijn gegaan”, licht Niemeijer toe. “Het allerbelangrijkste als je gaat solliciteren is om te weten te komen of een school werkelijk bij je past. Zoek echt door tot je voelt dat je op je plek bent. Het onderwijs is heel divers, de ene school is de andere niet. Of je het als leraar ergens naar je zin hebt, hangt van zoveel factoren af.” Scholen kunnen zelf veel doen om hun leraren binnenboord te houden, vindt hij. “In hun lumpsum moeten er uren gereserveerd staan om starters te begeleiden.

 

 

Er zijn altijd collega’s die het fantastisch vinden om jongeren onder hun hoede te nemen. Maar geef er échte tijd voor, in de vorm van bijvoorbeeld niet-lesgebonden lesuren”, adviseert Niemeijer, “in plaats van alles op het taakbeleid op te hopen. En zet de deuren van de klaslokalen voor elkaar open. Dat is iets wat we starters ook vertellen. Natuurlijk is het eng en stel je jezelf kwetsbaar op. Maar het is zó belangrijk om feedback te krijgen en dat ook zelf te leren geven. Met relevante adviezen groei je in je vak. Tegelijk blijft het een ambacht dat je leert door het veel te doen.”

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.