Biosfeerreservaten als basis van een duurzaam toeristisch aanbod

Centraal-Amerika en de Dominicaanse Republiek (SICA-RD) ontwikkelen een toeristisch aanbod met een sterke focus op duurzaamheid. De vele biosfeerreservaten en door UNESCO beschermde natuurparken vormen de basis van dit beleid

In een biosfeerreservaat staat de interactie tussen mens en natuur én de ontwikkeling van het gebied centraal. Men onderzoekt en stimuleert er methoden om natuurbehoud te verzoenen met sociale en economische ontwikkeling.

Guatemala

Een voorbeeld hiervan is het Trifinio Fraternity Biosfeerreservaat, een grensoverschrijdend park in Guatemala, El Salvador en Honduras. Hier ontspringen drie van de belangrijkste rivieren in Centraal-Amerika. De mistige wouden en uitzonderlijke flora en fauna inspireerden tot de ontwikkeling van de ‘Ruta Trinacional de Turismo’ (drie landen touristische route). Routes langs dorpen waar de inwoners je kennis laten maken met traditionele ambachten, je archeologische vindplaatsen bezoekt of thematische tochten maakt, zoals religieuze of gastronomische tours.

 

 

Een ander reservaat in Guatemala is het Maya Biosfeerreservaat, een netwerk van meerdere beschermde gebieden zoals Tikal. Ooit was Tikal een van de grootste Mayasteden ter wereld, diep verborgen in het regenwoud is het een niet te missen en verbazingwekkend goed bewaard gebleven stuk geschiedenis. Ook in Guatemala ligt het Sierra de las Minas biosfeerreservaat met daarin het grootste regenwoudreservaat van Centraal-America. De ideale omgeving om te hiken en te genieten van het kristalheldere water van de meren die gevormd worden door imposante watervallen.

El Salvador

Het Apaneca Llamatepec Biosfeerreservaat in El Salvador bestaat eveneens uit een verscheidenheid van beschermde gebieden. De meest in het oog springende is ‘Los Volcanes’ een gebied met drie vulkanen waarvan de majestueuze Santa Ana Volcano de hoogste van het land is. In Honduras vind je in het Rio Platano Bioreservaat mogelijkheden om natuurtours te combineren met een bezoek aan de inheemse bevolking, georganiseerd door de Mosquita Route Alliance for Ecotourism. Honduras is ook een topbestemming voor vogelspotters, met name in het Señor de las Montañas Lempira Biosfeerreservaat.

Nicaragua

Het Rio San Juan Biosfeerreservaat in Nicaragua bestaat uit zeven beschermde gebieden. Bezoekers verblijven hier in ecolodges. De activiteiten die worden aangeboden, denk aan wandelen of vogelspotten, worden georganiseerd en begeleid door leden van de lokale gemeenschap. Liefhebbers van kunst maken in Solentiname kennis met lokale schilders van primitieve kunst en hun werken. Ook in het Ometepe Island Biosfeerreservaat, gelegen midden in het Great Nicaraguan Lake, speelt de lokale bevolking een grote rol in het duurzame toeristische aanbod. Zo kun je met de eilandbewoners de twee vulkanen beklimmen waaruit het eiland bestaat of wildlife observeren.

Costa Rica

Costa Rica herbergt het Central Volcanic Mountain Range Biosfeerreservaat. Gevormd door verschillende beschermde gebieden variërend van hoge vulkanen tot dichte regenwouden waardoor de biodiversiteit enorm is. Een ander biosfeerreservaat in Costa Rica met eveneens een indrukwekkende verscheidenheid aan flora en fauna is het Savegra. Hier fladderen 330 verschillende vlindersoorten. Het werd pas in 2017 uitgeroepen tot biosfeerreservaat maar is dankzij het ecotoerisme nu al een belangrijke bron van sociaal-economische groei in de regio.

Panama

Geografisch gezien is het Darién Biosfeerreservaat in Panama uniek: het vormt een brug tussen de twee continenten van het westelijk halfrond. De landschappen variëren van de zandstranden en kliffen aan de pacifische kust tot mangroves, zoetwatermoerassen en palmboommoerassen in het binnenland en tropische regenwouden in de hogere gebieden. Een belangrijk doel van dit biosfeerreservaat is het behoud van de cultuur en traditionele gebruiken van de inheemse Indianen.

 

 

Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek staat bekend als paradijselijke strandbestemming, maar het Jaraqua Bahoruco Enriquillo Biosfeerreservaat is een paradijs voor natuurliefhebbers. In Lake Enriquillo kun je krokodillen en leguanen observeren terwijl Jaragua Park archeologische vindplaatsen van de pre-Columbiaanse periode herbergt. Hoewel geen officieel biosfeerreservaat beschikt Belize met het Belizian Barrier Reef Reserve System over uniek en door UNESCO beschermd erfgoed. Hier vind je de vanuit de ruimte zichtbare en verbazingwekkende onderwatergrot de Great Blue Hole en Half Moon Key, een beschermde zone waar drie verschillende soorten zeeschildpadden broeden.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.