Dalí, Magritte, Miró, Man Ray, en Picabia op reis

De beroemde collectie surrealisten van Museum Boijmans Van Beuningen, met topstukken van onder andere Salvador Dalí, René Magritte, en Francis Picabia is dit najaar afgereisd naar Italië.

‘Dal Nulla al Sogno’ is een nieuwe reizende tentoonstelling van Museum Boijmans Van Beuningen in het buitenland. De tentoonstelling is van 27 oktober tot en met 25 februari 2019 te bewonderen in de Fondazione Ferrero in de stad Alba in Italië. ‘Dal Nulla al Sogno’ toont een selectie van 149 surrealistische werken uit het museum in Rotterdam.

Eerder was een Museum Boijmans Van Beuningen tentoonstelling met ‘Bruegel’s ‘The Tower of Babel’ and Great 16th Century Masters’ een hit in Japan, bekeken door ruim 650.000 bezoekers. Voor de Fondazione Ferrero in Alba is door Museum Boijmans Van Beuningen een tailor-made tentoonstelling gemaakt met werken uit de unieke surrealisten collectie bestaande uit bijzondere schilderijen, objecten, tekeningen, tijdschriften en boeken.

 

 

Bekende werken die naar Italie zijn afgereisd onder meer de ‘Mae West Lips Sofa’ van Dalí, Magritte’s ‘La reproduction interdite’ en ‘Egoism’ van Picabia. Ook is een ruime surrealisten selectie uit de museumbibliotheek geselecteerd. Er worden 200.000 bezoekers verwacht. Een deel van de surrealistische werken is na terugkomst weer te zien in Rotterdam, naast andere Boijmans topstukken zoals Pieter Bruegels ‘De toren van Babel’ en ‘De marskramer’ van Jheronimus Bosch.

‘From Nothingness to Dreams’

De Fondazione Ferrero organiseert eens in de twee jaar een gratis toegankelijke tentoonstelling: de Italiaanse conservator Marco Vallora stelde hiervoor de expositie ‘Dal Nulla al Sogno’ samen, met 149 werken uit Museum Boijmans Van Beuningen. De titel van de tentoonstelling, ‘Dal Nulla al Sogno’ (‘From Nothingness to Dreams: Dada and Surrealism from the Collection of the Museum Boijmans Van Beuningen’), verwijst naar de anti-kunst van het Dadaïsme, oftewel het niets, en de daaropvolgende ontwikkeling naar de visuele droom van het surrealisme.

Museum Boijmans Van Beuningen – hét surrealisme-museum van Nederland


Museum Boijmans Van Beuningen begon in de jaren 70 met het opbouwen van de uitgebreide collectie surrealistische kunst. Waar andere Nederlandse musea zich richtten op het koele modernisme van Noord-Europa, richtte Museum Boijmans Van Beuningen zijn aandacht op de ontwikkelingen in Zuidelijke steden als Brussel, Parijs en Madrid. Het museum organiseerde tentoonstellingen over Man Ray en René Magritte, en in 1970 opende in Rotterdam het eerste retroperspectief van Dalí’s werk in Europa.

 

 

De aanwezigheid van Dalí bij de opening resulteerde in een enorme publiciteit. Bezoekers stonden uren in de rij om de tentoonstelling te kunnen bewonderen. De surrealisten collectie van Museum Boijmans Van Beuningen, die inmiddels bestaat uit meer dan 125 kunstwerken plus een collectie aan zeldzame boeken en publicaties, trekt kunstliefhebbers van over de hele wereld naar Rotterdam.

De leukste hotspots in Italië in een gratis reisgids

Download nu een handige reisgids over Italië. Alleen vandaag gratis te downloaden! Extra tip: gebruik de reisgids ook offline op vakantie in Italië op je iPhone & iPad.

BVB Collections

Museum Boijmans Van Beuningen leent jaarlijks zo’n 500 kunstwerken uit aan internationale musea. Deze uitwisseling dient niet alleen de bekendheid van het museum en de collectie in het buitenland, maar is ook bedoeld om de reislust van kunstliefhebbers te wekken om naar Nederland te komen en de Rotterdamse collectie ter plekke te ontdekken. Sinds 2016 heeft het museum bovendien een nieuwe activiteit ontwikkeld met reizende tentoonstellingen, zoals de expositie in Japan en nu in Italië: BVB Collections. In het kader van BVB Collections werkt Museum Boijmans Van Beuningen de komende jaren intensief samen met musea en andere instellingen wereldwijd.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.