Bezoek de nieuwe tentoonstelling in museum de Fundatie

In Kasteel het Nijenhuis is vanaf 26 oktober 2018 de tentoonstelling Dirk Hannema (1895-1984) Verzamelaar, museumdirecteur en kasteelheer te zien. De expositie vertelt het opmerkelijke verhaal van de gepassioneerde verzamelaar Dirk Hannema, vooroorlogs directeur van Museum Boijmans Van Beuningen en stichter van Museum de Fundatie. Een keuze uit de door hem aangekochte schilderijen, beelden, meubels en andere toegepaste kunstobjecten zijn opgesteld zoals in de tijd dat Hannema het kasteel bewoonde.

Aanleiding voor de tentoonstelling is de biografie Hannema: museumdirecteur door prof. dr. W.E. Krul, die a.s. zaterdag 13 oktober 2018 wordt gepresenteerd in Rotterdam.

Unieke collectie

Een rijk scala aan beeldende kunst geeft een overzicht van Hannema’s brede interesse en unieke collectie. Topstukken van internationaal kaliber, rariteiten en exotica onderstrepen het buitengewoon hoge niveau en de grilligheid van zijn verzameling, waarin werken van vroege Vlaamse, Franse en Duitse religieuze beelden moeiteloos gecombineerd zijn met 17e-eeuwse werken van Bernardo Strozzi, Jan Baptist Weenix en Jan Lievens, 19e-eeuwse romantici als J.M.W. Turner en modernisten als Piet Mondriaan, Gino Severini, Auguste Herbin en Bart van der Leck. De kamers van het kasteel ademen de sfeer van een verzamelaarshuis. Dirk Hannema woonde hier van 1958 tot zijn overlijden in 1984.

 

 

Wat is er te zien

Eén van de kamers van het kasteel is ingericht met een intrigerend pseudo Vermeer-ensemble uit de collectie van Museum de Fundatie. Aan de wanden hangen schilderijen die door Hannema zijn toegeschreven aan Johannes Vermeer, waaronder Portret van een echtpaar met twee kinderen van Jürgen Ovens (1623-1678). Volgens hem zijn op de familiegroep de beeltenissen van Vermeer zelf, zijn vrouw Catharina Bolnes, en een grote glazen bol afgebeeld waarin het atelier van de kunstenaar is weergegeven. In de wijnranken naast de bol las Hannema de handtekening ‘J. Meer’.

 

 

Een aantal sleutelwerken uit de collectie van Hannema hangen in de Fundatie Zwolle of zijn uitgeleend aan collega-musea. Met reproducties hiervan en teksten met historische foto’s van het kasteel en zijn bewoner geeft de tentoonstelling een mooi overzicht van het leven van verzamelaar, museumdirecteur en kasteelheer Dirk Hannema.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.