Bezoek deze 5 magische bergwandelroutes door Kroatië

Van recreatieve wandelaar tot diehard bergbeklimmer. Kroatië heeft hiking routes en beklimmingen voor alle outdoorliefhebbers. Je kiest uit ruim 400 verschillende, gevarieerde routes verdeeld over 6000 prachtige bergkilometers. Drie enerverende wandelroutes verzameld!

Paklenica: wilderniswandelingen en spectaculair klimmen

Paklenica, 50 km vanaf Zadar, is een nationaal park en Kroatië’s grootste bergketen. Met nog pure wildernis, vertaald in spectaculaire pieken, bergheuvels bedekt met dennenbomen en twee geweldige canyons. De kleine Mala-kloof en de 14 kilometer lange Velika Paklenica trakteren op eenvoudige hikes en zeer uitdagende klimroutes. Zoals bij de Anića Kuk, een super klimsite, een beetje de Europese tegenhanger van de El Capitan in Yosemite. In een dag wandel je omhoog op de Anica Kuk met als beloning uitzicht op Zadar en omgeving. De route gaat ‘slechts 712 meter’ omhoog, maar kent wel een 400 meter steile, verticale klif. Een paar dagen wandelen door Paklenica kan ook met een overnachting bij de Paklenica Mountain Hut. Hier wandel je naartoe vanuit de grote canyon in ongeveer 2 uur. Van juni tot en met september is de hut iedere dag open, de rest van het jaar alleen in het weekend.

Učka in Istrië: klimmen op de Vojak

Grimmige, steile pieken, afgewisseld met veel groen typeren de indrukwekkende bergketen de Učka op schiereiland Istrië. Het strekt zich uit van de Golf van Triëst tot havenstad Rijeka, in 2020 Culturele Hoofdstad van Europa. Het hoogste punt, de Vojak (1400 meter), zorgt voor geweldige vergezichten over Istrië, de Juliaanse Alpen en de eilanden voor de kust. Wandelingen zijn er van een paar uur tot een dag. Een manier om Učka te bezoeken is met bus 34 vanuit Opatija naar Veprinac om van daaruit te wandelen naar Vojak in twee uur.

Učka

 

 

Velebit Hiking Trail: 9-daagse trekking

Velebit is een gebergte en nationaal park ineen; een geweldig gebied voor de mooiste hikes over ruim 30 gemarkeerde paden. Populair is het 57 km lange Premužić pad dwars door de natuur én met de mooiste views op de Kroatische eilanden. Deze route is in drie dagen te wandelen – ook met kinderen! – waarvan vooral de eerste 16 km vanuit Zavižan bijzonder fraai zijn vanwege het zeezicht. Liever een heuse trekking? Kan ook. Met de Velebit hiking trail (in het Kroatisch: Velebitski planinarski put, VPP) in 9 dagen. De complete Velebit-route is ongeveer 100 km lang en is voorzien van de bekende rood-witte markeringen. Onderweg overnachten kan in berghutten, wel even een eigen slaapzak en matje meenemen.

Into the wild bij Papuk in de regio Slavonië

Wist je dat je in Kroatië nog door echte wildernis kunt banjeren? Daarvoor reis je naar de regio Slavonië in het noordoosten. Om uit te komen bij de pieken van Papuk, gevormd op de grond van de Pannonische Zee die 10 miljoen jaar geleden bestond. Een buitengewoon natuurlandschap met afwisselend rotsen, ruige kliffen en fossiele gesteenten. Hoogtepunt is de idyllische vallei van Jankovac. Wandel hier de Count’s trail die start bij een berghut en je meevoert langs meren, bossen en watervallen en eindigt bij twee grotten. Een ervan is de laatste rustplaats van de naamgever van het pad: graaf Janković.

 

 

Hiken langs verlaten dorpen op Hvar

Lavendelvelden, mooie natuur, het beste local food en traditionele architectuur van authentieke, verlaten dorpen. Ingrediënten die een wandeling op het wonderschone eiland Hvar bepalen. In drie tot zes uur hiken ontdek je het pure Dalmatië. Met stops in de plaatsjes Malo en Velo Grablj, wandelen op de middeleeuwse ‘highway’ die ooit Hvar en Stari Grad verbond en zicht op omringende buren Brač en Vis. Een hele dag wandelen – met gids – betekent als bonus uitkomen bij het dorp Milna, bekend om z’n afgelegen baai met strand (geheimtip!).

Hvar

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.