Feesten als een vorst in Dresden: 1719 Reloaded

Dresden staat wel bekend als het Florence aan de Elbe en dat heeft de stad te danken aan Augustus de Sterke. Deze ‘Zonnekoning van Saksen’ hield niet alleen van barok, maar ook van een feestje, dus toen in 1719 zijn zoon Friedrich August met Oostenrijkse keizersdochter Maria Josepha trouwde pakte hij flink uit. Het huwelijk werd gesloten in Wenen, maar dankzij papa Augustus minstens zo groots in Dresden gevierd met een vier weken durend kunst- en cultuurfestival.

Daarom staat Dresden in 2019, precies 300 na het historische huwelijk, weer helemaal in het teken van kunst, cultuur en festiviteiten tijdens ‘1719 Reloaded’. Van het residentieslot tot de Zwinger en van galerie tot vesting – volgend jaar is het in Dresden overal feest!

Van historie tot hypermodern

De herbouw van het residentieslot, waar Augustus de Sterke woonde en zijn indrukwekkende kunstcollectie onderbracht, is al tientallen jaren bezig. Het werd vernietigd bij het bombardement van 1945, maar grote delen zijn inmiddels heropend. In september 2019 komt daar Augustus’ persoonlijke praalappartement bij, compleet met toegang tot zijn slaapkamer en een kijkje in de antieke porseleincollectie in de torenzaal. Ook de wapengalerij is volgend jaar weer open, als onderdeel van de tentoonstellingen van de koninklijke garderobe en insignes in de wapenkamer. Als je dan toch in de historie van Dresden duikt, is ook een bezoekje aan het fort een aanrader. Vanaf zomer 2019 beleef je hier een hypermoderne multimediale reis door de geschiedenis van de stad met behulp van scenografische verhalen en installaties.

 

 

Kunst van de koning

Een andere belangrijke trekpleister tijdens het festival in 1719 was de Zwinger, een barok feestterrein voor de adel dat in 2019 in 3D te beleven is. Zelfs de meest historische bruiloft van Saksen meevieren kan dan dus digitaal. Aan de noordkant van de Zwinger was een kunstgalerij waar de keurvorst zijn privéverzameling vol schilderijen en beeldhouwwerken onderbracht. Wie deze uitgebreide collectie vol oude meesters met eigen ogen wil zien, moet nog iets langer geduld hebben – tot 2020 om precies te zijn. Maar dan heb je ook wat: drie verdiepingen met meer dan 300 schilderijen uit de 15e tot 18e eeuw. Een deel van die prachtige kunstwerken, waaronder de beroemde Sixtijnse Madonna van Raphael, werden door niemand minder dan de beroemde bruidegom van 1719 verzameld.

 

 

De hele stad feest

De een nodigt een bandje uit voor de bruiloft, Augustus liet een heel operahuis bouwen. Tijdens het huwelijksfestival werd de adel hier verwend met stukken van de Italiaanse componist Antonio Lotti. Tegenwoordig is het als Cultuurpaleis – dat in 2019 haar 50e verjaardag viert – een meer multifunctionele plek, compleet met gloednieuw concertgebouw voor het Dresden Philharmonisch Orkest. Ter ere van het jubileum gaat er op 27 oktober 2019 in het Boulevardtheater een musical van Andreas Goldmann in première. Drie eeuwen geleden kwam het bruidspaar per schip in Dresden aan en was het in de hele stad feest met een stoombotenparade op de Elbe, vuurwerk in het Japanse paleis en optochten door de straten. Volgend jaar doet Dresden dat feest nog eens over met het enthousiasme van nu en de inspiratie van toen.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.