Lissabon is dé stedentripbestemming voor families

Lissabon groeit in populariteit als Europese stedentripbestemming. Steeds meer Nederlandse vakantiegangers, dagjesmensen, strandliefhebbers én in het bijzonder families weten de stad te vinden. Lissabon blijkt namelijk heel kidsproof te zijn en beschikt bovendien over een award winnend familiehotel speciaal ingericht op een verblijf met kleine kinderen. 6 redenen waarom Lissabon de familievriendelijke stedentrip van Europa is.

Kleinschalig en overzichtelijk

Lissabon is een overzichtelijke stad: alle highlights en bezienswaardigheden zijn goed te bereiken. De stad is verdeeld in verschillende wijken met elk een eigen karakter. De wijk Belèm – aan de monding van de Taag – ligt slechts 6,9 kilometer van het hoger gelegen Bairro Alto – een van de mooiste delen van de stad. Doordat Lissabon op zeven heuvels is gebouwd, kan een familietour door de stad pittig zijn. Maar daar heeft Lissabon iets op gevonden: Tram 28.

Tram 28: een beleving op zich

Lissabon staat bekend om haar mooie pleinen, smalle straatjes en Fado restaurants maar ook om haar hoogteverschillen. Zo vormen de steile straten en vele trappen een behoorlijke uitdaging tijdens een familiebezoek. De karakteristieke trams – in het bijzonder de beroemde Tram 28 – en de lokale stadsliften – zoals de 45 meter hoge Elevador Santa Justa – bieden dan uitkomst. Ze brengen vakantiegangers niet alleen gemakkelijk van beneden naar boven en weer terug, maar zijn ook een beleving op zich.

Stad en strand

De combinatie ‘stad en strand’ maakt van Lissabon de ultieme stedentrip met kinderen. Na een dag cultuursnuiven in de stad is een relaxdag aan het water een welkome afwisseling. De Atlantische kust met bekende badplaatsen als Cascais en Estoril ligt op ongeveer een half uur rijden van het centrum. De rustige zandstranden van het nabijgelegen eiland Setúbal zijn gemakkelijk te bereiken via de Ponte de 25 de Abril (Lissabons eigen ‘Golden Gate Bridge’). Voor wie toch liever in de stad blijft, kan terecht op de stadsstranden bij de Taag.

 

 

Alternatieve ‘musea’

Musea en jonge kinderen gaan niet altijd goed samen. Gelukkig ligt de kunst in Lissabon letterlijk op straat: overal kom je prachtige mozaïeken en tegeltjes (azulejos) tegen. Verder beschikt de stad over Europa’s grootste aquarium Oceanário, stadsdierentuin Jardim Zoológico de Lisboa, de levendige markthal Mercado da Ribeira en historische bouwwerken uit de tijd van de zeevaarders en ridders – zoals Torre de Belèm en Castelo São Jorge. Ook van de sprookjesachtige kastelen in het nabijgelegen Sintra gaan kinderharten ongetwijfeld sneller kloppen.

 

 

Baby- en kidsproof hotel

In het oude centrum van Lissabon, middenin de wijk Chiado, ligt het award winnende Martinhal Lisbon Family Suites. Dit stadshotel is een van de vier locaties van Martinhal in Portugal en speciaal ingericht voor een familieverblijf. De kamers en appartementen zijn ruim opgezet, stijlvol ingericht en heel geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. De babyconciërge zorgt ervoor dat het ‘home away from home’ bij aankomst van alle gemakken voorzien is: van babybedjes, -badjes, flessenwarmers, wc-verkleiners tot opstapjes en draagdoeken. Ouders kunnen romantisch samen een hapje eten in de stad terwijl de kleintjes in de watten gelegd worden bij de Pyjama Club. Ook een oppas – die op de eigen kamer een oogje in het zeil houdt – behoort tot de mogelijkheden. Niet voor niets ontving Martinhal in augustus 2018 voor de tweede keer op rij de Junior Design Award voor ‘Best Family Travel Brand’

Transfer mét kinderzitje

Vanuit Nederland gaan er meerdere vluchten per dag naar Lissabon. Luchtvaartmaatschappijen als KLM, Transavia, Vueling en het Portugese TAP vliegen vanaf Amsterdam direct naar de Portugese hoofdstad. Vluchten landen bijna ‘in de stad’ waardoor vakantiegangers nauwelijks extra reistijd kwijt zijn: vanaf de luchthaven sta je binnen 15 minuten in Baixa-Chiado, het gezellige oude gedeelte van Lissabon. Reizen met een baby? Dan beschikt de – vooraf geboekte – transfer naar Martinhal Chiado over een privéchauffeur én kinderzitje.

 

 

Ontvang tips voor reizen met kinderen

Ontdek elke dag een samenvatting met het laatste nieuws en actuele events van wereldwijde bestemmingen in je inbox. (en we sturen geen spam)

  • Voer een getal kleiner dan of gelijk aan 5 in.

 

Comments are closed.