Kasteel Hoensbroek presenteert twee nieuwe tentoonstellingen

Vanaf vrijdag 27 september is Kasteel Hoensbroek twee tentoonstellingen rijker. Onder de noemer ‘LIMBURG, ONBEGRENSD’ presenteert het kasteel ‘Heers & Verdeel’ en ‘DNA van Limburg’. Centraal staat de bewogen ontstaansgeschiedenis van Limburg door de eeuwen heen.

Een lappendeken die telkens van vorm en heersers veranderde en waar voortdurend werd gevochten, geplunderd en geruild met grondbieden, landerijen of rechten. Wat doet dat met de Limburgse cultuur? Zijn Limburgers echt zo anders dan bijvoorbeeld een Drent of een Fries? Bezoekers ontdekken het in deze twee mooi op elkaar aansluitende tentoonstellingen. De entree is inbegrepen in een regulier entreekaartje voor Kasteel Hoensbroek.

 

 

Hoe is Limburg ontstaan?

Het gezegde luidt ‘verdeel en heers’, maar in de Limburgse geschiedenis lijkt het omgekeerd. De vele heersers die deze streek heeft gekend, waren voortdurend in onderhandeling met de ‘Limburgse’ grond en allerhande lucratieve rechten als wisselgeld. En als er niet werd onderhandeld dan werd er wel gevochten. De bijzondere landkaarten in de tentoonstelling Heers en Verdeel – die dateren vanaf de zestiende eeuw tot de jaren tachtig van de vorige eeuw – zijn stille getuigen van deze letterlijk en figuurlijk bewogen geschiedenis. Naast de kaarten zijn zeer bijzondere objecten te zien uit de Koninklijke Verzamelingen.

 

 

Wie ben jij en wie zijn zij?

Een logische vervolgvraag is welk effect die bewogen geschiedenis op de Limburgse cultuur heeft gehad? Wat bindt ons en onderscheidt ons van een Drent of een Fries. Dat ontdekt de bezoeker in de tentoonstelling ‘DNA van Limburg’, ontwikkeld in samenwerking met de Stichting Vredeseducatie en eerder te zien in het Limburgs Museum in Venlo. DNA van Limburg prikkelt de bezoeker op interactieve wijze om na te denken over de betekenis van Limburger zijn met identiteit, burgerschap en samenleven als rode draad.

Deze tentoonstelling is geschikt voor bezoekers vanaf 16 jaar.

Voordelig familieticket

De beide tentoonstellingen lopen tot en met 12 januari 2019, een bezoek is beslist ook interessant voor niet-Limburgers. Kasteel Hoensbroek biedt rondom de tentoonstellingen ook educatieve arrangementen en groepsbezoeken aan. Hiervoor kan met reserveren per e-mail. Speciaal voor gezinnen heeft Kasteel Hoensbroek een voordelig familieticket. Kaartjes zijn online te bestellen via de website.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.