Genomineerden Dolf Henkes Prijs 2019 bekend

De kunstenaars Roxette Capriles, Priscila Fernandes, Emma van der Leest en Evelyn Taocheng Wang zijn genomineerd voor de Dolf Henkes Prijs 2019. De prijs wordt door de Stichting Henkes tweejaarlijks uitgereikt aan een beeldbepalende Rotterdamse kunstenaar. De jury, onder leiding van Fons Hof, nomineerde de kunstenaars die kans maken op een bedrag van 12.000 euro. Vrijdag 14 december 2018 tot en met 10 februari 2019 vindt in TENT de tentoonstelling plaats met het werk van de kandidaten. Op zaterdag 9 februari 2019 wordt tijdens Art Rotterdam de winnaar bekendgemaakt.

Jury 2018

De jury van dit jaar, bestaande uit Fons Hof (directeur Art Rotterdam), Ingrid Commandeur (kunstcriticus en onderzoeker), Tirzo Martha (beeldhouwer en performancekunstenaar) en Katarina Zdjelar (winnaar Dolf Henkes Prijs 2016), brengt over de nominaties het volgende statement uit: “Wij hebben een keuze kunnen maken uit een groot arsenaal aan kunstenaars die verbonden zijn aan de stad Rotterdam of aan Curaçao en soms aan beiden. De dynamiek en veelzijdigheid van het werk was opvallend en deze rijkdom aan verschillende posities heeft de jury getracht naar voren te laten komen in haar keuze. Overgangsgebieden naar design en wetenschap, jonge radicaliteit van het beeld, onopgesmurkte maatschappelijke geëngageerdheid en jezelf ontdekken in een globale wereld, zijn allemaal aspecten van de hedendaagse kunstpraktijken die tot uitdrukking komen bij de genomineerden van de Dolf Henkes Prijs 2019.” David Bade heeft in de juryselectie een grote rol gespeeld en Tirzo Martha waargenomen.

 

 

Roxette Capriles (Curaçao, 1993) studeerde in 2016 af op de Willem de Kooning academie in Rotterdam en werkte als voormalig IBB- alumni (Instituto Buena Bista, Curaçao Center for Contemporary Art) mee aan de afgelopen twee edities van het ‘All you can Art’ summerschool project van de Kunsthal.

Priscila Fernandes (Portugal, 1981) heeft als beeldend kunstenaar internationaal meerdere tentoonstellingen op haar naam staan en coördineert momenteel het artist-in-residence verblijf, Het Wilde Weten in Rotterdam. Ze exposeerde naast in TENT onder andere ook tijdens de Biënnale van São Paulo, in het Rekjavik Art Museum en in het Fundació Joan Miró in Barcelona. In 2011 ontving ze de Prix de Rome Basic Prize for Visual Arts.

Emma van der Leest (Gelderland, 1991) werkt als bio-kunstenaar met processen en organismen zoals bacteriën, paddenstoelen en cellen binnen de biotechnologie.

 

 

Van der Leest is oprichter en creative director van BlueCity Lab, een biotechnologiebedrijf en laboratorium dat expirmenteert met droge en natte materialen, gevestigd in het voormalige Rotterdamse zwembad Tropicana. In 2015 studeerde ze Cum Laude af aan de studie Product Design op de Willem de Kooning Academie.

Evelyn Taocheng Wang (China, 1981) won in 2016 de Volkskrant Beeldende Kunst prijs en in dat zelfde jaar de Dorothea von Stetten kunstprijs in Duitsland. Met haar serie ‘Massage near me’, deelde ze haar ervaringen uit een Chinese massagesalon op de Amsterdamse Wallen. Wang is opgeleid in traditionele Chinese schilderkunst en studeerde kunst aan de Städeschule in Frankfurt en De Ateliers in Amsterdam.

8e editie Dolf Henkes Prijs

Roelof Lucas Johannes (Dolf) Henkes (Rotterdam, 1903 –1989) was een Nederlandse schilder die woonde en werkte in Rotterdam, Katendrecht. Op verzoek van Henkes is een deel van zijn nalatenschap na zijn overlijden bestemd voor kunstenaars die net zo beeldbepalend voor de stad Rotterdam zijn als de naamgever zelf. Op initiatief van de Stichting Henkes wordt sinds 2004 de Dolf Henkes Prijs uitgereikt aan beeldend kunstenaars die de Rotterdamse kunst op de kaart zetten. Eerdere inmiddels gerespecteerde en breed internationaal georiënteerde winnaars zijn: Jeroen Eisinga, Erik van Lieshout, Melvin Moti, Lara Almarcegui, Gyz La Rivière, Katarina Zdjelar en Lidwien van de Ven. Henkes koos voor zijn eigen werk motieven uit de wereld om zich heen: de mensen en het havenbedrijf, portretten, stillevens, landschappen, de verwoestingen in de Rotterdamse haven, naaktstudies, en hij vervulde een twintigtal monumentale opdrachten. Eisinga, de allereerste winnaar uit 2004, laat weten: “Het winnen van deze titel was een opvallend keerpunt voor mij. Het gaf mijn zelfvertrouwen een enorme boost en vanaf dat moment is mijn carrière in een stijgende lijn omhoog gegaan.”

Dolf Henkes op Curaçao

De Rotterdamse kunstenaar stapte eind 1945 op de boot naar Curaçao. Alles op het eiland zou een diepe indruk op hem maken na die donkere oorlogsjaren thuis – de kleuren, het licht, het leven van alledag. De archetypische kenmerken en thema’s van het eiland wist hij te verwerken in een heel eigen, moderne beeldtaal. Hij sloot het eiland in zijn hart en dat zou van blijvende invloed op zijn werk zijn. Vanaf 25 september 2018 zijn meer dan 30 schilderijen van Dolf Henkes te zien op drie verschillende locaties op Curaçao. De werken komen over uit Nederland uit de collecties van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Museum Boijmans van Beuningen en diverse particulieren. Een unieke kans om (nader) kennis te maken met het werk van Dolf Henkes. De tentoonstellingen zijn te zien tot en met 12 januari 2019. Voor meer informatie: www.dolfhenkes.com/Curacao

Roxette Capriles, Priscila Fernandes, Emma van der Leest, Evelyn Taocheng Wang
Opening: donderdag 13 december, 19.00 uur.
Tentoonstelling: 14.12.2018 – 10.02.2019

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.