Bram Vermeulen terug met nieuwe VPRO-reisserie Sahara

Eeuwenlang voeren kolonisten aan de Sahara voorbij. De grootste zandwoestijn op aarde was te heet en te ondoordringbaar. Nu heeft Europa zijn zuidgrens naar de Sahara verlegd, om er migratie en terreur te bestrijden. Hoe denken de bewoners van de Sahara over deze bemoeienis? In de nieuwe vijfdelige VPRO-reisserie Sahara doorkruist Bram Vermeulen de woestijn van west naar oost en van de Atlantische Oceaan tot de Rode Zee. Hij ervaart de hitte, de nieuwe Europese kolonisten en de gevaren van oprukkend jihadisme.

Aflevering 1 Het geheim van Mauritanië

Zondag 25 november om 20.15 uur op NPO 2
In de Westelijke punt van de Sahara ligt het onbekende Mauritanië. Sinds 1980 is hier geen Nederlandse cameraploeg meer op bezoek geweest. Het woestijnland probeert een groot geheim verborgen te houden voor de buitenwereld.

 

 

Aflevering 2 Mali Blues: Timboektoe

Zondag 2 december om 20.15 uur op NPO 2
Timboektoe is het El Dorado voor alle reizigers die het aandurven de Sahara te doorkruisen. Een magische stad vol bibliotheken en misschien wel de beste muziek die in West-Afrika te vinden is. Maar de reis naar Timboektoe is en blijft gevaarlijk. Vele reizigers kwamen nooit meer terug. In 2012 werd de stad veroverd door jihadisten. Het Franse leger moest eraan te pas komen om de stad te bevrijden. Weet Timboektoe zichzelf te hervinden?

 

 

Aflevering 3 Het kraambed van Afrika (Niger)

Zondag 9 december om 20.15 uur op NPO 2
In Niger ben je nooit alleen. In geen land ter wereld worden zoveel kinderen geboren als in Niger, gemiddeld meer dan zeven per vrouw. Demografen voorspellen een catastrofe als de explosieve bevolkingsgroei niet wordt afgeremd. Waarom lijkt niemand er in te slagen het tij te keren?

Aflevering 4 Terug naar Agadez (Niger)

Zondag 16 december om 20.15 uur op NPO 2
De woestijnstad Agadez was eeuwenlang het vertrekpunt van reizigers door de Sahara. Maar sinds Europa de routes richting Libië en de Middellandse Zee heeft geblokkeerd, verkeert Agadez in grote crisis. Smokkelaars en nomaden zien hun oude bestaansmogelijkheden verdampen. Kun je nog wel reizen door de Sahara?

Aflevering 5 Soedanese lente

Zondag 23 december om 20.15 uur op NPO 2
Het land in het oosten van de Sahara leeft weer op sinds internationale sancties zijn afgeschaft. Soedan staat weer open voor de wereld. Maar in ruil voor die nieuwe vrijheid moet het land aan Europa een belangrijke dienst verlenen.

Vanaf zondag 25 november om 20.15 uur op NPO 2.

Over Bram Vermeulen

Bram Vermeulen (1974) is correspondent, documentairemaker en auteur. Vermeulen was zeven jaar lang de correspondent voor Zuidelijk Afrika voor NRC Handelsblad, het NOS Journaal, de VRT en Radio Nederland Wereldomroep. Verder was hij vijf jaar correspondent in Turkije.

‘Sinds ik in 2001 Nederland verliet, doe ik mijn best vreemde werelden te begrijpen. In Afrika, het Midden-Oosten en Turkije. Grenzen en migratie zijn mijn obsessies. Twijfels mijn enige houvast. Ik legde ze vast in mijn boek Help Ik ben Blank Geworden, bekentenissen van een Afrika-correspondent (2009), en in de VPRO-televisieseries In Turkije (2011) Langs de grenzen van Turkije (2012), Dwars door Afrika (2014) en De Trek (2016).

Bram Vermeulen was Journalist van het Jaar (2008), en winnaar van De Dick Scherpenzeelprijs (2013), de Lira Correspondentenprijs (2013) en de Herman Wekkerprijs (2014).

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.