Werelderfgoedcomité Unesco plaatst Göbekli Tepe tempelcomplex op de Werelderfgoedlijst

Turkije is een UNESCO Werelderfgoedlijst-vermelding rijker. Göbekli Tepe in het zuiden van Turkije is door het Werelderfgoedcomité van Unesco ingeschreven op de Werelderfgoedlijst. Hiermee komt het aantal UNESCO-sites in Turkije op 18. Göbekli Tepe (Navelberg) is een tempelcomplex gelegen op het hoogste punt van het Germuş-gebergte in het zuidoosten van Anatolië. Met een ouderdom van circa 11.500 jaar is het het oudst bekende bergheiligdom ter wereld.

Om deel uit te maken van de UNESCO Werelderfgoedlijst moeten de sites een universele waarde hebben en voldoen aan tenminste een van de tien selectiecriteria. Göbekli Tepe scoorde op drie criteria. Het tempelcomplex kenmerkt zich met T-vormige pilaren gebeeldhouwd met afbeeldingen van wilde dieren en geven inzicht in de manier van leven 11.500 jaar geleden. Het is waarschijnlijk dat deze monumenten werden gebruikt voor begrafenissen en rouw rituelen.

 

 

18 UNESCO Werelderfgoed sites

Turkije is een land rijk aan geschiedenis, indrukwekkende natuur én tal aan historische en culturele bezienswaardigheden. Met de toevoeging van Göbekli Tepe als cultureel erfgoed staat het aantal UNESCO Werelderfgoed noteringen in Turkije op 18. Vorig jaar is de historische stad Aphrodisias op de UNESCO Werelderfgoedlijst toegevoegd. En in 2016 de archeologische site van Ani, gelegen op een afgezonderd plateau in Noordoost-Turkije. De overige 15 sites zijn: historisch Istanbul, Selimiye Moskee in Edirne, Troje, Hierapolis en Pamukkale, Xanthos en Letoön, Hattuşa, Göreme Nationaal Park – Cappadocië, Nemrut Berg, Grote Moskee en Ziekenhuis van Divrigi, Safranbolu, Catalhöyük, Bursa – Cumalikizik, Izmir – Pergamon, Efese en Diyarbakır fort & cultureel landschap van de Hevsel tuinen.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.