De Coast & Castles fietsroute brengt je van Newcastle naar Edinburgh

Dat het noorden van Groot-Brittannië prachtig is, hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Iets waar je misschien nog niet aan hebt gedacht, is dat je dit gebied ook per fiets kunt verkennen. Tussen Newcastle en Edinburgh ligt de Coast & Castles fietsroute, een tocht van zo’n 320 km. Over wat je onderweg tegenkomt, licht de naam natuurlijk al een tipje van de sluier op: in ieder geval veel spectaculaire kustlandschappen en oude kastelen. Ook charmante dorpjes en interessante steden maken deel uit van deze bijzondere fietsreis.

De Royal Mile in Edinburgh

De Royal Mile in Edinburgh

De route

De Coast & Castles route is eigenlijk een onderdeel van de North Sea Cycle Route, die je – via Nederland, België, Engeland, Schotland, Noorwegen, Zweden, Denemarken en Duitsland – als het ware om de Noordzee heen leidt. Je begint de Coast & Castles route in Newcastle (al kan hij natuurlijk ook andersom gefietst worden; dan is Edinburgh het startpunt). Eén van de eerste hoogtepunten die je onderweg tegenkomt is de beroemde Hadrain’s Wall, de muur die keizer Hadrianus tussen 122 en 128 liet bouwen om het Romeinse Engeland tegen de Schotten te beschermen. Hierna volg je de kustlijn van Northumberland, die niet alleen mooie natuur biedt, maar ook historische bouwwerken en sfeervolle havenplaatsjes als Alnmouth, Craster en Berwick-upon-Tweed. Volgens de standaard Coast & Castles route buig je na Berwick af naar het prachtige Scottish Borders-gebied, om uiteindelijk via de Moorfoot Hills Edinburgh te bereiken. Je kunt echter ook kiezen voor de alternatieve route en na Berwick de kustlijn blijven volgen. Hieronder zie je een volledig overzicht van de beide route-opties.

Standaard route

Newcastle – Tynemouth: 12.5 miles (20 km)
Tynemouth – Blyth: 10.5 miles (17 km)
Blyth – Lynemouth: 11.5 (18.5 km)
Lynemouth – Amble: 10.5 miles (17.5 km)
Amble – Embleton: 19 miles (30 km)
Embleton – Belford: 18 miles (28 km)
Belford – Berwick: 19 miles (30 km)
Berwick – Coldstream: 18.5 miles (29 km)
Coldstream – Kelso: 12 miles (19 km)
Kelso – Melrose: 15 miles (24 km)
Melrose – Innerleithen: 17 miles (27 km)
Innerleithern – Dalkeith: 26 miles (42 km)
Dalkeith – Edinburgh: 11 miles (18 km)

Alternatieve route langs de kust

Berwick – Eyemouth: 13 miles (21 km)
Eyemouth – Cockburnspath: 13 miles (21 km)
Cockburnspath – Dunbar: 9 miles (14.5 km)
Dunbar – Haddington: 12 miles (19 km)
Haddington – Edinburgh: 35 miles (56 km)

Hoewel er op internet veel informatie te vinden is over de Coast & Castles route – onder meer op coast-and-castles.co.uk – is er ook een papieren routekaart van Sustrans verkrijgbaar. Deze is te bestellen bij fietsvakantiewinkel.nl.

Goed voorbereid op pad

Behalve dat je zelf goed voorbereid moet zijn op zo’n lange fietstocht, is het essentieel dat je op pad gaat met een goede fiets en bewust kiest welke spullen je meeneemt. Wil je een nieuwe fiets aanschaffen? Op europafietsers.nl vind je, naast veel andere praktische fietsreisadviezen, handige tips voor het uitzoeken van een geschikt exemplaar. Wanneer je met een nieuwe fiets op fietsvakantie gaat, is het overigens wel aan te raden om hier voor vertrek al de nodige kilometers op af te leggen. Wat de bagage betreft; op internet zijn verschillende kant-en-klare inpaklijsten voor fietsvakantiegangers te vinden, waaronder deze van De Vakantiefietser. Verder kan het handig zijn om een fietsverzekering af te sluiten. Let er daarbij wel op dat je kiest voor een verzekering die dekking in het buitenland biedt, zoals die van FBTO.

 

 

De heen- en terugreis

Vanuit Nederland kun je rechtstreeks naar Newcastle of Edinburgh vliegen, om vervolgens eventueel ter plaatse een fiets te huren. Een leuk en praktisch alternatief is het nemen van de veerboot naar Newcastle. Deze ferry van DFDS Seaways vertrekt vanuit IJmuiden en doet er ongeveer 15 uur over om de haven van Newcastle te bereiken. Een groot voordeel van deze manier van reizen is dat je gemakkelijk je eigen fiets mee kunt nemen. Mocht je aan het eind van je route liever niet weer terug fietsen, dan ben je met de trein zo weer op je startpunt; tussen Edinburgh en Newcastle gaan heel frequent treinen en de rit duurt slechts zo’n 1,5 uur.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.