Bekijk de evenementen voor 2018 in Groot-Brittannië

Het is bijna 2018! Tijd om vooruit te kijken naar wat er komende jaar allemaal in Groot-Brittannië te zien en te doen is. Het Britse pond staat historisch laag, dus dit is het moment om daar van te profiteren. Om je een handje te helpen, selecteerden we de leukste hoogtepunten voor 2018.

zuid-engeland-hurdle

Cultureel Liverpool

2018 wordt een belangrijk cultureel jaar voor Liverpool. Het is 10 jaar geleden dat Liverpool de Culturele Hoofdstad van Europa was en in het kader hiervan organiseert de stad komend jaar een reeks van grote culturele evenementen en tentoonstellingen. Hoogtepunt is de komst van het wereldberoemde Chinese terracottaleger naar het World Museum komende februari. Het is de eerste keer in meer dan 10 jaar dat de spectaculaire krijgers uit het graf van de eerste Chinese keizer naar Groot-Brittannië komen. De tentoonstelling beslaat bijna 1000 jaar Chinese geschiedenis en toont artefacten van de 8e eeuw voor Chr. tot de 2e eeuw na Chr., samen met recente archeologische vondsten. De Liverpool Biënnale voor hedendaagse kunst staat gepland van 14 juli tot 28 oktober 2018. Om de 2 jaar tovert Liverpool openbare plaatsen en ongebruikte gebouwen in de stad om tot expositieruimtes voor hedendaagse kunst. De Biënnale, opgericht in 1998, selecteerde 305 nieuwe kunstwerken en toonde eerder al werk van 450 kunstenaars uit de hele wereld.

 

 

Het V&A gaat naar Dundee

Het wereldwijd bekende Victoria and Albert Museum is 1 van Londens beste musea en krijgt in 2018 een dependance in de Schotse stad Dundee. In tegenstelling tot het originele museum, zal V&A Dundee een hypermodern design krijgen. Het gebouw is de eerste Britse opdracht van de Japanse architect Kenzo Kuma. Het nieuwe museum brengt rondreizende tentoonstellingen van wereldklasse samen met het beste Schotse design.

Groot-Brittannië op het witte doek

Ook in 2018 speelt Groot-Brittannië weer de hoofdrol in verschillende nieuwe films en series. De film Phantom Thread speelt zich af in de Londense modewereld van de jaren ‘50 en draait om het leven van modeontwerper Charles James, een rol vertolkt door Oscar-winnaar Daniel Day-Lewis.

 

 

James werkte voor koninklijke families, Britse en Amerikaans sterren zoals Marlene Dietrich. Deze film wordt de laatste voor Day-Lewis, hij kondigde onlangs zijn pensioen aan. Opnames zijn onder andere gemaakt in Lythe, een dorp in het North York Moors National Park, vlakbij Whitby Beach. Andere locaties zijn het Victoria Hotel in Robin Hood’s Bay en de North Yorkshire Moors Railway in Grosmont.

Gnomeo and Juliet: Sherlock Gnomes – voorjaar 2018

In deze computergeanimeerde fantasie film, die zich afspeelt in Londen, vragen de hoofdfiguren Gnomeo en Juliet (met de stemmen van James McAvoy en Emily Blunt) de legendarische detective Sherlock Gnomes (stem van Johnny Depp) om hulp bij het oplossen van het mysterie rond een aantal tuinkabouters die verdwenen zijn in de stad.

Robin Hood: Origins – september 2018

Volgens de legende was Robin Hood een bekwaam boogschutter en schermer die stal van de rijken en de buit verdeelde onder de armen. Robin Hood: Origins geeft een nieuwe draai aan dit legendarische verhaal met een cast die bestaat uit Taron Egerton als Robin Hood, Jamie Foxx als Little John, Eve Hewson als Maid Marian en Jamie Dornan als Will Scarlet. Sherwood Forest in Nottinghamshire, Engeland is de oorspronkelijke verblijfplaats van Robin Hood. Dit bos is in augustus het decor voor het jaarlijkse Robin Hood Festival – een evenement in middeleeuwse stijl met eten en drinken, diverse activiteiten en reënsceneringen. In 2018 vindt de 34e editie van het festival plaats en goed om weten: in het voorjaar van 2018 wordt het Sherwood Forest visitor Centre heropend. Voor meer op Robin Hood geinspireerde avonturen, bezoek VisitBritain media centre.

Peter Rabbit – 11 april 2018

Beatrix Potters klassieke verhaal over een ondeugend konijn dat stiekem in de groentetuin van een boer probeert te sluipen, krijgt een digitale remake waar heel wat bekende sterren aan meewerken. James Corden neemt de hoofdrol van Peter op zich, terwijl Rose Byrne schittert als Bea. De meeste opnames maakten ze in Australië, maar er zijn ook scènes opgenomen in de steden Ambleside en Windermere in het Lake District (dat recent door Unesco werd opgenomen als Werelderfgoed). Beatrix Potter kan niet losgekoppeld worden van het Lake District – het was haar thuishaven en de schoonheid van de natuur en de uitgebreide fauna inspireerden veel van haar literaire creaties. Fans kunnen haar huis bezoeken, Hill Top, en het V&A Museum in Londen bezit de grootste verzameling ter wereld van Potters tekeningen, manuscripten en brieven.

Han Solo: A Star Wars Story – mei 2018

In de tweede Stars Wars Anthology film, de opvolger van Rogue One (2016), draait het om de avonturen van een jonge Han Solo. In de rolbezetting zien we onder meer Alden Ehrenreich als Solo, samen met Woody Harrelson, Emilia Clarke, Donald Glover en Thandie Newton. De opnames vonden plaats in de Pinewood Studios in Buckinghamshire en in de haven van Southampton in Engeland.

Fantastic Beasts and Where to Find Them 2 – Najaar 2018

De tweede film van Fantastic Beasts and Where to Find Them volgt de avonturen van Newt Scamander, met Londen als belangrijkste filmlocatie.

Mary Poppins komt terug – 25 december 2018

Het is al 53 jaar geleden dat Mary Poppins op het witte doek verscheen met haar magische tas en vliegende paraplu. In 2018 komt ze terug – gespeeld door Emily Blunt – om de opgegroeide Banks kinderen te bezoeken in deze muzikale Disney vervolgfilm. Ook Meryl Streep, Colin Firth, Angela Lansbury en Dick Van Dyke (die ook meespeelde in de originele film) zijn te zien. St Paul’s Cathedral, Buckingham Palace en de Bank of England in Londen behoren tot de filmlocaties.

Museum update

Het National Maritime Museum in Greenwich, dat grote rol speelt in Cook 250 – de 250e verjaardag van kapitein Cooks eerste expeditie van Londen naar de Stille Oceaan en Australië (op 26 augustus) – opent 4 nieuwe permanente zalen in zijn oostelijke vleugel. De nieuwe ‘Endeavour Galleries’ vergroten de tentoonstellingsruimte met 40%. Iedere zaal is gewijd aan een speciaal thema: ‘Pacific Encounters’, ‘Polar Worlds’, ‘Tudor and Stuart Seafarers’ en ‘Sea Things’. Het museum bezit de grootste maritieme collectie. Hoewel Cook’s expeditie van start ging in Plymouth, bracht hij zijn jonge jaren en het begin van zijn loopbaan door in Great Ayton, Staithes en Whitby in Yorkshire, waar zijn schip de Endeavour werd gebouwd en je een aantal attracties rond zijn personage kunt vinden.

Nieuwe toonzalen voor het British Museum, Londen

In de herfst van 2018 opent het British Museum naast de Albukhary Foundation Galleries of the Islamic World ook een nieuwe Japan-galerij. In november 2017 gaat de nieuwe Sir Joseph Hotung Gallery of China and South Asia al open voor publiek.

Het RAF Museum herdenkt het 100-jarig bestaan van de Britse luchtmacht

In het kader van de herdenking van 100 jaar Royal Air Force in 2018 (RAF Centenary Programme) krijgt het RAF Museum in Londen in 2018 een nieuwe inrichting en indeling. De plannen omvatten een reeks nieuwe permanente tentoonstellingen die te bezoeken zijn vanaf komende zomer. De thema’s waarop het museum focust zijn: informatiewinning, bewaking en verkenning van het luchtruim en onbemande toestellen. De ‘Now & the Future’ ruimte vertelt over de rol de RAF sinds de eerste jaren tijdens de Eerste Wereldoorlog tot vandaag de dag.

Nieuw museum in Bristol

Bristol krijgt een nieuw museum dat gewijd is aan het leven en werk van de opmerkelijke Victoriaanse ingenieur Isambard Kingdom Brunel. Het museum Being Brunel ligt naast de SS Great Britain en zal naar verluidt in februari 2018 open gaan. Het museum laat bezoekers kennismaken met de geschiedenis van Brunel, die tot leven komt met behulp van niet eerder getoonde voorwerpen en artefacten, inclusief zijn schoolrapport uit 1821.

Nieuwe kunst

De Britse kunstscene heeft de wind in de zeilen in 2018 met een aantal musea die uitbreiden en een reeks nieuwe tentoonstellingen.In januari 2018 heropent Londens wereldbefaamde galerie voor hedendaagse kunst, de Hayward Gallery in het Southbank Centre. De opening valt samen met de 50e verjaardag en brengt de eerste grote Britse overzichtstentoonstelling van de geprezen Duitse fotograaf Andreas Gursky. In 2018 viert de Royal Academy haar 250e verjaardag en vanaf het voorjaar zijn de aanpassingen aan de galerie te bewonderen. Voor het eerst worden de 2 gebouwen van de Royal Academy, Burlington House op Piccadilly en Burlington Gardens, met elkaar verbonden. Ook komen er nieuwe speciale ruimtes voor tentoonstellingen, inclusief een nieuwe Architecture Studio en een café bij. In maart brengt Tate Modern meer dan 100 van Picasso’s grootste werken samen voor een ‘once in a lifetime’ tentoonstelling: Picasso 1932. Deze historische gebeurtenis is een samenwerking tussen Tate Modern en het Musée National-Picasso in Parijs. Het zal de eerste solotentoonstelling zijn van Picasso’s werk in het museum. De nadruk ligt op 1932, een belangrijk jaar in het werk van de kunstenaar. Die periode was ook een hoogtepunt in zijn affaire met de jonge Marie-Thérèse Walter. Hij maakte haar onsterfelijk in zijn beroemde werk Le Rêve, dat niet eerder in het Verenigd Koninkrijk te zien was. Bristol, in Zuidwest-Engeland, krijgt een nieuwe kunstroute in de zomer van 2018. Het ‘Children’s hospital charity Grand Appeal’ gaat een partnerschap aan met Aardman – bedenkers van de populaire Britse animatiefiguren Wallace & Gromit – om een nieuwe kunstroute aan te leggen door Bristol en omgeving.

Lumiere London is terug in 2018

Na de start in 2016 is Londens grootste nachtfestival, Lumiere London, dit jaar terug met een nog grotere editie. Van 18 t/m 21 januari tonen meer dan 40 Britse en internationale (licht)kunstenaars hun werk op de iconische gebouwen en straten van de stad. Tot de festivallocaties behoren King’s Cross, Regent Street, Oxford Circus, Leicester Square, Mayfair, Piccadilly, St James’s, Fitzrovia en Westminster. Covent Garden, Victoria, South Bank en Waterloo zijn nieuw in 2018.

Sportevenementen van formaat

Groot-Brittannië is ook komend jaar weer gastheer voor een aantal grote sportevenementen. In 2018 vinden er de volgende kampioenschappen plaats:

 • European Championships 2018 Glasgow, Schotland
 • Glasgow is in 2018 onderdeel van een nieuw multi-sportevenement welke bestaande Europese kampioenschappen voor watersport, wielrennen, gymnastiek, roeien en triatlon –plus de nieuwe golf team kampioenschappen combineert. Gedurende 11 dagen nemen 3.000 van Europa’s beste atleten het tegen elkaar op.

 • World Indoor Athletics Championships 2018 – Birmingham, Engeland
 • Dit indoor atletiekkampioenschap, een van de grootste sportevenementen van het jaar, brengt 150 sporters uit 150 landen samen in de Birmingham Arena.

 • Women’s Hockey World Cup – Londen, Engeland
 • De beste vrouwelijke hockeyteams ter wereld, afkomstig uit 15 landen, gaan de strijd aan in het Lee Valley Hockey and Tennis Centre in het Queen Elizabeth Olympic Park. Het is de eerste keer dat Londen en Engeland de wereldbeker voor vrouwenhockey hosten. Het is meteen ook het grootste hockey event ooit in het Verenigd Koninkrijk.

  Charles Rennie Mackintosh herdenking in Glasgow

  In 2018 viert Glasgow de 150e verjaardag van de befaamde Schotse architect Charles Rennie Mackintosh. Komende zomer wordt hij herdacht in de Glasgow musea met nieuwe tentoonstellingen van niet eerder vertoond werk. De originele Mackintosh Willow Tea Rooms en het befaamde Salon de Luxe worden gerenoveerd en er komt een tentoonstelling rond de zakelijke en sociale geschiedenis van Mackintosh, en het succes van Miss Cranston, die de tearooms opende in 1903. De opening van het nieuwe bezoekerscentrum is op 7 juni 2018.

  Deze interessante hotels openen komend jaar hun deuren in Verenigd Koninkrijk

 • Pasen 2018: Royal Yacht Britannia’s nieuwe Boat Hotel in Edinburgh
 • Een drijvend ‘boatique’ hotel voor luxe reizigers gaat voor anker naast het koninklijke jacht Britannia, het voormalige jacht van Koningin Elizabeth II en 1 van de populairste toeristische attracties in Edinburgh. Het hotel met 23 kamers biedt luxe cabines met balkon en een art deco-interieur.

 • Zomer 2018: het eerste Britse Hard Rock Hotel, Marble Arch, Londen
 • Hard Rock International opent zijn eerste Britse vestiging in het bestaande Cumberland Hotel in Marble Arch, dat verbouwd wordt tot het Hard Rock Hotel London. Het hotel telt 900 kamers en is volledig ingericht rond het thema ‘muziek’ met veel rock ‘n’ roll memorabilia en een podium voor live optredens.

 • The Peninsula, Londen (datum nog niet bekend)
 • Het nieuw luxe hotel van The Peninsula Group is gelegen in Belgravia, op een steenworp van Hyde Park en Buckingham Palace, een uitstekende uitvalsbasis om de hoogtepunten van de stad te ontdekken.

 • Eden Project Hotel, Cornwall, zuidwest Engeland (datum nog niet bekend)
 • Een nieuw 6 miljoen pond kostend hotel opent komend jaar in het Eden Project. Het spectaculaire ontwerp van The Eden Project Hotel bestaat uit veel natuurlijke, duurzame materialen als hout en steen en vloeit naadloos over in het omliggende landschap. Vanuit het 115 kamers tellende hotel hebben gasten gratis toegang tot tuinen van het Eden Project.

  Nieuwe theatershows in 2018

  Het wordt een enerverend jaar voor het theater in het Verenigd Koninkrijk, met nieuwe shows en heel wat bekende sterren en topacteurs.

  Hamilton: an American Musical in Victoria Palace Theatre, Londen

  Na lovende kritieken, 11 Tony Awards en optredens voor beroemdheden, politici en sterren, komt de sensationele Broadway musical Hamilton: An American Musical naar het Londense West End. De musical gaat over het leven van de American Founding Father Alexander Hamilton en brengt hip-hop, rhythm and blues, pop music en traditionele show tunes.

  Network van Lee Hall, in het Lyttelton Theatre, Londen

  Goed nieuws voor de fans van Breaking Bad acteur Bryan Cranston: hij maakt zijn debuut op het Londense toneel in de nieuwe bewerking van de film Network van Paddy Chayefsky. Cranston ontving recent een Tony Award voor zijn Broadway-rol in All The Way.

  The Band, tour door het hele land

  In deze musical staan de populaire hits van de Britse boyband Take That centraal. De leukste nummers uit het repertoire van deze jaren ’90 sensatie komen voorbij. De show ging afgelopen september in première in Manchester en trekt nu door het hele land. Raadpleeg de website voor alle data.

  Kerstkrakers

  Matthew Bourne’s bewerkingen van klassieke sprookjes naar modern ballet zijn zeer populair. Zijn nieuwe show in Sadler’s Wells maakt van het verhaal van Assepoester een roman in oorlogstijd. Het lijkt een magische nacht te worden voor de verliefde Assepoester en haar jonge RAF-piloot, maar plots worden ze gescheiden door de verschrikking van de Blitz.

  Pinocchio van Dennis Kelly, in het Lyttelton Theatre, Londen

  De wereldpremière van John Tiffany’s nieuwe muzikale productie Pinocchio . Het verhaal is speciaal aangepast voor toneel, bevat vele liedjes uit de Disneyfilm en wordt gespeeld door de beste poppenspelers.

  Klassiekers

  Na een succesvol en uitverkocht seizoen in het Almeida Theatre in 2016 en 2017, komt Robert Icke’s bewerking van Mary Stuart voor een korte periode naar het Duke of York’s Theatre.

  Macbeth van William Shakespeare, in het Olivier Theatre, Londen

  Rufus Norris regissseert topacteurs Rory Kinnear en Anne-Marie Duff in Shakespeare’s donkerste tragedie. En een upgrade voor 2 van Bristols beste muziek- en theaterzalen… De renovatie van de Bristol Old Vic, het oudste Britse theater dat in 2016 zijn 250e verjaardag vierde, is eind 2018 klaar zijn. Het theater wordt gemoderniseerd en krijgt een nieuwe foyer. St George’s Bristol, een muziektrefpunt van wereldniveau, is zijn bezoekerservaring aan het upgraden voor 2018. Een nieuw tuinpaviljoen, een concertzaal en een 3 meter hoog glazen geluidsgolvensculptuur in de foyer, gebaseerd op muziek van Philip Glass, is komend jaar klaar. In 2018 viert Bristol ook de 40e verjaardag van het Bristol Balloon Fiesta, het populaire festival waarbij tientallen heteluchtballonen de hemel kleuren. Het is het grootste openlucht evenement van de stad maar ook het grootste in zijn soort in Europa.

  The Great Exhibition of the North

  Newcastle en Gateshead in Noordoost-Engeland zijn gastheren voor de ‘Great Exhibition of the North’: een grote tentoonstelling met kunst, cultuur, design en innovaties uit het noorden van Engeland. De expositie duurt 77 dagen en start op 21 juni 2018. Voor de openingsceremonie op de Quayside zal een brug van verlichte drones over de rivier de Tyne verschijnen. Tijdens het evenement brengen 3 thematische wandelroutes (het Arts Circuit, het Design Circuit en het Innovation Circuit) bezoekers naar diverse plaatsen en attracties. De Baltic Art Gallery zal 5 kunstenaars uit het Noord-Engeland en 5 internationale kunstenaars uitnodigen om werk te creëren rond de thema’s van de tentoonstelling.

  Schotland – The Year of Young People 2018

  Komend jaar staat Schotland in het teken van het Year of Young People. Tijdens dit jaar staan jonge talenten die met hun nieuwe ideeën, opvattingen en idealen het land inspireren centraal. Het hele jaar door plant Schotland evenementen en activiteiten rond thema’s als ondernemen, onderwijs en cultuur voor zowel locals als bezoekers. Details over deze viering zullen in de loop van 2018 bekend worden.

  Wales – The Year of the Sea 2018

  In 2018 zet Wales zijn magische kustlijn in de kijker, een kust met woeste kliffen, brede zandbaaien en avontuurlijke uitdagingen. Bij de sportieve activiteiten tellen we ‘coasteering’ (uitgevonden in Wales, een combinatie van klimmen, klifspringen en zwemmen langs de getijdelijn), wakeboarding, rib-tochten en dan is er ook nog het wereldbekende 1400 km lange wandelpad langs de kust trail van Wales. Op het gebied van fauna vallen er onder andere papegaaiduikers en dolfijnen te ontdekken. Details van de geplande evenementen en vieringen rond dit themajaar worden in de loop van 2018 aangekondigd.

   

  Lees elke dag het laatste nieuws

  Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Hoe spreken wij jou aan?*
  Naam
  Hidden
  Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Comments are closed.