De beste zwemlocaties in Berlijn

Berlijn is een stad vol cultuur en geschiedenis die de moeite van het ontdekken waard is. Maar een stedentrip in de zomer kan soms best een uitdaging zijn; veel lopen in heet weer, lange wachtrijen bij alle toeristische attracties van de stad en overvolle terrassen maken de vakantie soms best vermoeiend. Gelukkig kun je in Berlijn gemakkelijk ontsnappen aan de drukte in een van de vele parken of een verfrissende duik nemen in een meer of zwembad – want in Berlijn zijn deze nooit ver weg. We geven je 5 tips voor zwem- en strandbaden in de stad om in rond te dobberen en verkoeling te zoeken na een dagje cultuur snuiven.

1. Badeschiff

Gelegen in de Spree, de rivier die dwars door de stad stroomt, is het Badeschiff al sinds 2004 een begrip in Berlijn. Het Badeschiff is begonnen als kunstproject om de omgeving aan de zuidoever van de Spree aantrekkelijker te maken en dat is zeker gelukt. Het Badeschiff is een populaire attractie voor toeristen, alsook de echte Berliner. Op warme dagen kan het er behoorlijk druk zijn, maar eenmaal in het water, met uitzicht op een paar mooie Berlijnse highlights zoals de Fernsehturm, vergeet je alles en iedereen om je heen. En juist ook de mensen die het Badeschiff aandoen, zijn een attractie op zich. Want naar het Badeschiff gaan is meer dan een beetje zwemmen; het is zien en gezien worden. Ben je nog op zoek naar leuke badpakken, bikini’s of zwembroeken? In de vele boetiekjes in Berlijn score je vast iets bijzonders. Zoek je specifiek badkleding in een maatje meer? Online vind je o.a. bij het van oorsprong Duitse Ulla Popken een groot aanbod.

In de wijk achter het badeschiff kun je ronddwalen voor een oud industrieterrein met leuke barretjes

In de wijk achter het badeschiff kun je ronddwalen voor een oud industrieterrein met leuke barretjes

2. Haubentaucher

Aan de andere kant van de Spree vind je in de wijk Friedrichshain het openluchtzwembad Hauebentaucher in een vervallen fabriek, waarvan alleen de buitenmuren nog overeind staan. Deze bijzondere locatie is de setting voor een 240 m3 onverwarmd zwembad met zonneterras en zandstrandje dat in het weekend in een club verandert. Net als bij het Badeschiff komt hier een bont gezelschap genieten van de zon, muziek en een verkoelende duik. Het zwembad is tot 10 uur ’s avonds open en in het weekend kun je er vaak aansluitend een feestje meepakken. Maar de locatie maakt het ook zeer geschikt om voor een dansje direct door te wandelen naar een van de vele andere clubs die op hetzelfde oude industriecomplex te vinden zijn.

 

 

3. Strandbad Wannsee

Het grootste strandbad van Europa ligt op driekwartier rijden met de Straßenbahn vanuit het Berlijnse centrum. De Wannsee heeft een oppervlakte van 2,5 km2 en is gelegen in het zuidwesten van de stad. Het strandzand aan het meer beslaat 1200 meter, waardoor er altijd wel een plekje te vinden is om je handdoek neer te leggen. De bosrijke omgeving en architectuur uit de jaren ’20 geven dit strandbad een bijzondere sfeer. Voor € 5,50 kun je de hele dag gebruikmaken van de sanitaire voorzieningen en als je geluk hebt een overdekte strandstoel veroveren. Ook zijn er genoeg eet- en drinkgelegenheden te vinden. Zo is bijvoorbeeld Loretta am Wannsee een ontspannen plek, met uitzicht op het meer, om te genieten van een typisch Duitse maaltijd. Een perfecte tussenstop in de buurt van S-Bahnstation Wannsee om na een dagje zwemmen wat te eten, voordat je de trein terug naar het centrum pakt

 

 

4. Plötzensee

Verstopt in de wijk Wedding, vind je het meer de Plötzensee. Dit strandbad is vanaf het stadscentrum maar een half uurtje fietsen. Je bevindt je in een groene omgeving waar families, studenten en jongeren uit de buurt elkaar treffen voor een ontspannen dagje aan het water. Tevens biedt het meer een naaktstrand, zodat ook liefhebbers van de Freikörperkultur ongestoord kunnen zonnebaden en zwemmen. Wanneer je uitgebadderd bent, maar nog geen zin hebt om terug te keren naar de bewoonde wereld, kun je heerlijk rondwandelen in het naastgelegen Volkspark Rehberge. Dit natuurlijk gevormde park bestaat uit een keten van duinen, bos en weides. ’s Avonds nog zin in wat entertainment? In de openluchtbioscoop Freiluftkino Rehberge wordt in de zomer midden in het park elke avond een film vertoond.

5. Sommerbad Olympiastadion

Voor een sportieve middag ga je naar het Sommerbad van het Olympiastadion. Hier geen hippe dj of zandstrand; in dit zwembad kom je om te zwemmen. Je waant je terug in de tijd van de Olympische Spelen van 1936, waarvoor het naastgelegen stadion en het zwembad gebouwd zijn. En hoewel hier geen wedstrijden meer gezwommen worden, voel je je toch een professionele zwemmer in dit vijftigmeterbad. Zorg dus voor de juiste zwemuitrusting en verbeter je record in dit sportcomplex van historische waarde.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.