Rijksmuseum Landenreeks voltooid met deel over Suriname

Het Rijksmuseum lanceert vandaag het laatste deel in een serie boeken over de handels- en/of koloniale relatie van Nederland met acht verschillende landen. Het sluitstuk van deze Landenreeks beschrijft de gedeelde geschiedenis van Suriname en Nederland sinds 1600 aan de hand van voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum. De achtdelige reeks is mede mogelijk gemaakt door Gerard Krans en DutchCulture, Centre for International Cooperation.

Ketens en banden

Ketens en banden. Suriname en Nederland sinds 1600 is geschreven door Eveline Sint Nicolaas, conservator bij de afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum. Het voorwoord is van de Surinaams-Nederlandse auteur Karin Amatmoekrim. De relatie tussen Suriname en Nederland is in de collectie van het Rijksmuseum terug te vinden op schilderijen van suiker- en koffieplantages. Op kaarten van Suriname waarop de veroveringen op de natuur of de strijd tegen de Marrons is te zien. En op foto’s van de winning van goud en bauxiet die de latere exploitatie van het land tonen. Ketens en banden laat zien dat deze voorwerpen – en vele andere – ook in relatie staan tot de levens van slaafgemaakten en contractarbeiders. De vaak persoonlijke verhalen achter de voorwerpen gaan ook over de Surinamers die in de loop der eeuwen naar Nederland kwamen.

 

Lees ook dit artikel: Duik in de Surinaamse historie

 

Rijksmuseum Landenreeks

Het Rijksmuseum geeft de Landenreeks uit in samenwerking met Uitgeverij Vantilt. Achter voorwerpen gaan vaak vele verhalen schuil die niet altijd bekend noch meteen herkenbaar zijn, of op één tekstbordje passen. Hoe kijken wij met de ogen van nu naar deze objecten, wat kunnen ze ons nu vertellen waarvoor we eerder mogelijk blind of doof waren? In de periode 2015-2018 verschenen acht boeken in het Nederlands en Engels over de geschiedenis van Nederland en respectievelijk China, Ghana, India, Indonesië, Japan, Sri Lanka, Suriname en Zuid-Afrika. Alle boeken zijn ontworpen door Irma Boom. Het deel over Indonesië is verkozen tot een van de Best Verzorgde Boeken van 2015.

 

 

Koloniale geschiedenis

De Landenreeks past in een breder beleid van het museum, waarin aandacht is voor koloniale geschiedenis vanuit verschillende perspectieven. Wetenschappelijk onderzoek, recente verwervingen en een kritische blik op de bestaande collectie maken deel uit van dat beleid, maar ook de multimediatour ‘Koloniaal verleden’ en de organisatie van een tentoonstelling over het slavernijverleden van Nederland in 2020.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.