Solotentoonstelling van Esther Kokmeijer in TENT Rotterdam

TENT presenteert de eerste grote solotentoonstelling van Esther Kokmeijer, die geheel in het teken staat van water. Met bestaand en nieuw werk, waaronder een iglo van airconditioners en een regenkapel van zout, neemt Kokmeijer ons mee in haar observaties over de mens en zijn natuurlijke omgeving. In de hoofdstukken Solid, Liquid en Vapour, de drie toestanden die water kan aannemen, belicht de tentoonstelling verschillende facetten van die paradoxale relatie en laat daartussen frictie en verwondering ontstaan.

Vapour (damp)

Onlangs kondigde China aan op massale schaal wolken te zullen creëren om een gebied driemaal zo groot als Spanje van regen te voorzien. Weerbeïnvloeding mag dan in China extreme proporties aannemen, het is een wijdverbreid fenomeen: van traditionele regenceremonies tot het hagelkanon dat ook in Nederland door boeren en festivalorganisaties wordt ingezet om het weer naar onze hand te zetten. Met het nieuwe werk Airgloo, dat bestaat uit een iglo van airconditioners, toont Kokmeijer op speelse wijze hoe pogingen om het klimaat op één plek te controleren tegelijkertijd een direct effect hebben op andere delen van de wereld.

 

Lees ook dit artikel: Rotterdam vanuit een kubus

 

Solid (ijs)

Tegenover het wereldwijde fenomeen van weerbeïnvloeding plaatst Kokmeijer de gezamenlijke inspanning van alle wereldlanden om één plek te beschermen tegen de impact van de mens: Antarctica. Zij maakte een reeks werken over dit werelddeel: het enige dat aan geen enkele natie toebehoort, waar bezoekers geen enkel spoor van hun aanwezigheid mogen achterlaten en waarvan zelfs geen drijvend poolijs mag worden meegenomen. Met het aangespoelde glas dat Kokmeijer tijdens haar reizen naar Antarctica heeft verzameld, verbeeldt Kokmeijer hoe paradoxaal de poging is om één werelddeel te vrijwaren van ontwikkelingen die de rest van de wereld in hun greep houden.

 

 

Liquid (water)

De afgelopen maanden reisde Kokmeijer naar de Marshalleilanden om daar een heel andere verhouding tot de natuurlijke omgeving te onderzoeken. In deze omgeving die door de stijging van de zeespiegel en een geschiedenis van westerse bemoeienis onder druk staat, werkte zij met grassroots-initiatieven, kanobouwers en wetenschappers. Zij grijpen terug op de traditionele kennis waarmee mensen de immense Stille Oceaan tot hun leefgebied hebben gemaakt en brengen die kennis vandaag de dag weer tot leven als basis voor een duurzame toekomst. Speciaal voor deze tentoonstelling maakt Kokmeijer een ervaringskunstwerk, waarvoor ze zich laat inspireren door de ingenieuze kano’s en het ‘golfnavigeren’ dat is gebaseerd op het leren voelen van en luisteren naar de natuurlijke omgeving.

De tentoonstelling Solid, Liquid, Vapour is veelzijdig, maar zet tegelijkertijd een krachtig beeld neer van onze planeet als een gesloten systeem waarin kleine veranderingen op één plek ook elders effect kunnen hebben – positief of negatief. De vlinders die in de tentoonstelling rondfladderen zijn een poëtische verwijzing naar dit butterfly effect.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.