Nederlanders zijn trots op het verleden, maar weten er bar weinig vanaf

92% van de Nederlanders is overtuigd van het bestaan van een nationale identiteit. Zo blijkt uit grootschalig onderzoek van Historisch Nieuwsblad. 60% geeft aan trots of zeer trots te zijn op het Nederlandse verleden. Maar over wat die geschiedenis is, tasten zij in het duister. Nederlanders scoren een onvoldoende voor hun geschiedenistoets.

Waterwerken en slavernij

92% van de Nederlandse bevolking is ervan overtuigd dat de Nederlandse identiteit bestaat. Ze ontlenen die identiteit aan de Nederlandse taal, culturele omgangsvormen en geschiedenis. 60% geeft aan trots tot zeer trots te zijn op het Nederlands verleden. Met name de waterwerken en sportprestaties worden genoemd. Nederlanders schamen zich het meest voor het slavernijverleden (29%), voor het koloniale verleden in Indonesië (19%) en voor de Tweede Wereldoorlog (8%).

 

 

Dikke onvoldoende

Uit het onderzoek blijkt ook dat de gemiddelde Nederlander weinig weet van het nationale verleden: het rapportcijfer komt niet hoger dan 5,2. Zo weet slechts 20% van de Nederlandse bevolking sinds welke eeuw Nederland een koninkrijk is. Jongeren in de leeftijd van 14 tot 18 jaar scoren zelfs een dikke onvoldoende: ondanks de implementatie van de Canon van Nederland in het geschiedenisonderwijs komen de scholieren niet hoger uit dan een 4,4. Uit dit onderzoek en uit een eerder onderzoek blijkt dat het gemiddelde kennisniveau in 10 jaar tijd precies hetzelfde is gebleven.

 

 

Geen Wilhelmus op school

Ondanks de herwaardering voor het nationale verleden moet de Nederlander weinig hebben van de plannen om dagelijks op school het Wilhelmus te zingen: slechts 17% vindt dit een goed idee. Scholieren moeten er niets van hebben, slechts 6% is enthousiast.

Over het onderzoek

De redactie van Historisch Nieuwsblad legde het panel 13 stellingen voor over identiteit. Daarnaast werden 20 kennisvragen over geschiedenis gesteld. Deze vragen zijn een vervolg op het onderzoek naar historische kennis dat Historisch Nieuwsblad 10 jaar geleden ook verrichte. Om een zo goed mogelijke vergelijking te kunnen maken met de resultaten van 2008, zijn de vragen een op een herhaald. Zowel in 2008 als in 2018 kwam het rapportcijfer niet hoger dan een 5,2.

De vragen zijn destijds opgesteld in samenspraak met drie (emeritus) hoogleraren in de geschiedenis: Hans Blom, James Kennedy en Niek van Sas. Ze zijn gebaseerd op de Canon van Nederland, waarin staat wat iedere Nederlander over zijn geschiedenis zou moeten weten. De Canon is ontworpen in opdracht van het ministerie van Onderwijs, en is sinds 2010 opgenomen in de kerndoelen voor het primair en voortgezet onderwijs.

Het onderzoek werd in opdracht van Historisch Nieuwsblad uitgevoerd onder een representatieve groep Nederlanders onder het online panel van onderzoeksbureau PanelClix. De resultaten werden verwerkt door onderzoeksbureau One Question.

Het volledige artikel inclusief alle stellingen en kennis vragen is te lezen in het juninummer van Historisch Nieuwsblad, dat vrijdag 25 mei is verschenen.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.