Hansemahl, vredestentoonstelling en ‘stille disco’ PAX als start van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed

Het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018, uitgeroepen door de Europese Commissie, nodigt steden in heel Europa uit om hun gemeenschappelijke wortels en waarden te ontdekken en hun cultureel erfgoed te laten spreken.

Met het project ‘Frieden.Europa’, dat samen met vele partners en de stad Osnabrück is gerealiseerd, verkent Münster de Europese gedachte en plaatst het historische erfgoed van de Vrede van Westfalen van 1648 in een actuele context. Het gemeenschappelijke project, dat wordt gesteund door de commissaris van de Bondsregering voor Cultuur en Media (BKM), rust op drie pijlers: de moderne herinrichting van de gedenkplaats voor de Vrede van Westfalen in het historische raadhuis, het Europese project ‘Labor Europa’, waarbij jongeren uit heel Europa elkaar ontmoeten en de tentoonstelling waarbij vijf musea in Münster hebben samengewerkt en die de titel draagt: ‘Frieden. Von der Antike bis heute’.

 

Lees ook dit artikel: Münster in een uurtje

 

Voor de feestelijke opening van ‘Frieden.Europa’ nodigt de stad, samen met iedereen die betrokken is bij het project, uit voor een bijeenkomst op zaterdag, 28 april, op de Prinzipalmarkt. De winkeliers serveren dan hapjes aan de Hanze-tafel, de musea openen hun deuren voor de grote vredestentoonstelling en ‘s avonds is er de koptelefoon-party, een stille disco.

 

 

Hansemahl van de winkeliers

Om 12.00 uur begint het evenement als burgemeester Markus Lewe samen met de winkeliers in het centrum het Hansemahl opent en daarmee weer de aandacht vestigt op de traditie van Münster als Hanzestad en deel van een Europees handelsnetwerk. Ter gelegenheid van het Jaar van het Cultureel Erfgoed wordt de Hanze-tafel uitgebreid. Voor het eerst is deze 150 meter lang en strekt zich uit over de hele lengte van de Prinzipalmarkt, van de Lambertikirche tot bij de toren van het raadhuis.

Een rode loper, een Europese vlag aan het raadhuis en de geel-rood-witte vlaggen van de winkeliers aan de puntgevels zorgen voor kleurrijke accenten. Tot 18.00 uur serveren de winkeliers aan de feestelijk versierde tafel Westfaalse broodjes met ham, kaas en gehakt. Voor een drankje kan men bij de drankstandjes terecht voor Pinkus Bier van het vat, wijn van gastro.ms, maar ook fair trade koffie, thee en LIBA-Kola. Op een podium voor het Stadtweinhaus spelen bands live muziek en verzorgen het muzikale programma dat is samengesteld door de Westfälische Schule für Musik.

Wie zin heeft, kan meegaan met een van de gratis rondleidingen op zoek naar de sporen van Münster als Europese Hanzestad. De rondleidingen starten om 13.30 uur, 15.30 uur en 17.00 uur. De deelnemers komen bijeen achter het raadhuis op de Platz des Westfälischen Friedens. Ook het Stadtmuseum geeft een goed beeld van de bloeitijd van de Hanze. De toegang is gratis en in het Hansekabinett kan men van 11 tot 18 uur bijvoorbeeld een historisch koopmanskantoor bewonderen.

Opening van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed en de vredestentoonstelling

Na een feestelijke plechtigheid ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Frieden. Von der Antike bis heute’ , met genodigden uit de wereld van de kunst, cultuur en politiek in het LWL-Museum für Kunst und Kultur, opent minister Prof. Monika Grütters om 16.30 uur op het podium voor het raadhuis, samen met burgemeester Markus Lewe en burgemeester Burkhard Jasper van Osnabrück het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Münster.

Ook de grote vredestentoonstelling zal dan haar deuren openen en tot middernacht bezoekers uitnodigen zich te verdiepen in ‘Frieden. Von der Antike bis heute’. Het LWL-Museum für Kunst und Kultur, het bisdom Münster, het Archeologische Museum van de Westfälische Wilhelms-Universität, het Stadtmuseum Münster en het Kunstmuseum Pablo Picasso Münster belichten het thema ‘vrede’ zowel vanuit kunst- en cultuurhistorische, als vanuit stedelijk-historische en christelijke perspectieven.

De toegang is gratis. De tentoonstelling, die conceptueel wordt begeleid door het Exzellenzcluster ‘Religion und Politik’ van de Universität Münster, staat onder het beschermheerschap van bondspresident Frank-Walter Steinmeier. Ze wordt ondersteund door de commissaris voor Cultuur en Media van de Bondsregering, de Kulturstiftung der Länder, het Ministerium für Kultur und Wissenschaft des Landes Nordrhein-Westfalen, de Kunststiftung NRW, de Stiftung Kunst für das LWL-Museum für Kunst und Kultur, de Sparkasse Münsterland Ost en de Friede-Springer-Stiftung.

Vrede digitaal in de Bürgerhalle

Toekomstig is het concept vrede ook in een digitale omgeving in de Bürgerhalle voor de Vredeszaal te beleven. Want als centrale bouwsteen van het project ‘Frieden.Europa’ wordt de gedenkplaats in het historische raadhuis op een eigentijdse wijze opnieuw ingericht. Beeldschermen, tablets en touchscreens nodigen de bezoekers uit zich te verdiepen in de historische en actuele aspecten van de Vrede van Westfalen. Een eerste deel van het concept voor digitale overdracht is beschikbaar vanaf 28 april. Verdere elementen zijn in de zomer klaar als op 14 juli de internationale prijs voor de Vrede van Westfalen zal worden uitgereikt.

Nog meer over het thema Vrede van Westfalen in digitale vorm is te vinden in de friedensblog.eu. Hier publiceren bloggers over het thema vrede vanuit de meest uiteenlopende gezichtspunten.

Stille disco PAX

Vanaf 21 uur verandert de Prinzipalmarkt in een stille disco, als de koptelefoon-party begint. Op het podium wordt plaats gemaakt voor de DJ-draaitafel, de rode loper wordt een openlucht-dansvloer onder een doorzichtige overkoepeling voorzien van passende verlichting en het raadhuis straalt in Europees blauwe belichting. Aan drie uitgiftepunten zijn koptelefoons verkrijgbaar tegen een borg van € 10. En dan: koptelefoons op en stilletjes feesten tot diep in de nacht. De muziek is afkomstig van Antenne Münster en wordt gepresenteerd door Anja Brukner en Christoph Hausdorf, de DJs van Heaven DJ Q & Tobi B. en de Gazelle met DJ Costa Rica op drie verschillende kanalen. De muziek kan alleen maar via de koptelefoons worden beluisterd en reikt van pop, via sounds of heaven tot en met Latin sounds. Food trucks en stands met bier, wijn en cocktails bieden hapjes en drankjes.

De party wordt georganiseerd door Münster Marketing in samenwerking met Antenne Münster, Heaven en de Gazelle. Münster4Life zal filmopnamen maken van de party.

Alle informatie over het openingsfeest ‘Frieden.Europa’ zijn te vinden in een flyer die verkrijgbaar is bij Münster Information. Op het internet is de flyer te vinden op www.frieden-europa.de

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.