Münster in een uurtje

Wanneer je maar een uurtje de tijd hebt in het Duitse Münster (Noordrijn-Westfalen) maar je wilt toch iets van de stad zien, dan mis je waarschijnlijk de bekende dierentuin, het Picasso-museum en het museum voor Kunst en Cultuur. Maar, in korte tijd heb je wel de kans om het oude stadsgedeelte te bezichtigen en een mooie indruk te krijgen van deze middeleeuwse nederzetting.

Rathaus

Rathaus

Prinzipalmarkt

Het begint met de Prinzipalmarkt in Münster, een prachtig plein omgeven door eeuwenoude huizen met statige gevels. Achter één van die façades schuilt het historische 14e eeuwse Raadhuis. In dit gebouw bevindt zich de geheel met hout bewerkte Friedenssaal, waar gedenkwaardige momenten uit de geschiedenis werden bekrachtigd. Verderop staat de stadhuistoren. Wandelend over het plein kun je je verheerlijken aan de vitrines van de mooie winkels, of je kunt plaats nemen voor een fijn Duits biertje. Zie je het flaneren niet zitten, dan kun je je ook laten rijden in dit oude en bezienswaardige stadscentrum.

Rijden over de Prinzipalmarkt

Rijden over de Prinzipalmarkt

Achter het plein ligt van verre zichtbaar de 14e eeuwse Sint Lambertuskerk. Deze is vooral bekend vanwege de drie kooien die aan de toren hangen, vlak boven het horloge. Hierin zaten in de 16e eeuw de lijken van de aanvoerders van de wederdopers, een kerkelijke stroming die behoorde tot de mennonitische beweging. De kerk is duidelijk te herkennen aan de open en spitse toren.

Prinzipalmarkt en Sint-Lambertuskerk

Prinzipalmarkt en Sint-Lambertuskerk

 

ZIE OOK: Cultuurfestival Schauraum in Münster

 

Domplatz

Iets verderop ligt de Domplatz, met daaraan de fenomenale Sint-Paulusdom. Deze gotische kathedraal met romaanse invloeden stamt uit het begin van de 13e eeuw en is één van de pronkstukken van de stad, ook al is het zwaar beschadigd geraakt tijdens de tweede wereldoorlog. De ingang bevindt zich aan de zijkant van de kerk, en via het Paradies-Portal wordt de toegang verleend. Binnen deze portiek bevinden zich 13e eeuwse beelden van heiligen en apostelen. Wanneer de toegangsdeur naar de kerk zelf wordt geopend ontdek je een enorme kathedraal met een schip van meer dan 100 meter lengte. De beelden en de ramen zijn er al eeuwen lang maar hebben niets ingeboet aan schoonheid. Ze zijn nog even indrukwekkend als weleer. Er komen veel mensen om te bidden, ook opvallend veel jongere mensen.

Sint-Paulusdom

Sint-Paulusdom

Paradies-Portal

Paradies-Portal

Schip van de kathedraal

Schip van de kathedraal

Over het water

Na deze dom is de Überwasserkirche de oudste kerk van Münster. Deze staat vlak in de buurt, net over het water, vandaar ook de toepasselijke naam. Ook deze kerk leed zwaar onder de tweede wereldoorlog maar kon in oude eer hersteld worden.

Überwasserkirche

Überwasserkirche

Münster is een stad van geschiedenissen. Die van Duitsland, maar ook die van Nederland. De vrede van Münster werd hier immers in 1648 gesloten, in de eerder genoemde Friedenssaal, hetgeen een einde maakte aan de Tachtigjarige oorlog tussen Spanje en de Zeven-Provinciën.
Dus, ben je in de stad voor even maar heb je te weinig tijd? Pak dan in ieder geval snel dat historische centrum mee. Het geeft je zeker geen compleet beeld van de stad, maar zie het als een trigger om je te laten verleiden eens terug te komen.

Stadthausturm

Stadthausturm

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *