Europees Hof: vliegtuigpassagiers recht op compensatie bij ‘wilde stakingen’

Het Europees Hof van Justitie heeft bepaald dat luchtvaartmaatschappijen compensatie moeten betalen wanneer vluchten worden geannuleerd of langdurig vertraagd zijn door een ‘wilde staking’ van eigen personeel. Het Hof oordeelt dat ‘wilde stakingen’ als gevolg van onverwachte reorganisaties geen buitengewone omstandigheden zijn. EUclaim, een bedrijf dat gedupeerde passagiers bijstaat, benadrukt dat passagiers ook recht hebben op compensatie bij stakingen die aangekondigd zijn door een vakbond.

Uitspraak in de zaak massale ziekmelding bij Duitse TUIfly

In oktober 2016 meldden een groot aantal werknemers van de Duitse luchtvaartmaatschappij TUIfly zich ziek. De ziekmelding was het gevolg van een aangekondigde reorganisatie bij de maatschappij. Een rechter verbood het personeel om te gaan staken en dit resulteerde in een spontane ziekmelding van het personeel. Honderden vluchten werden geannuleerd en ruim 42.500 passagiers raakten gedupeerd. Naar aanleiding van de ziekmelding werd de vraag gesteld of passagiers in deze situatie recht hebben op een vergoeding op basis van Verordening 261/2004.

 

 

Het Europees Hof heeft vandaag besloten dat een onaangekondigde staking naar aanleiding van een reorganisatie, zoals de massale ziekmelding bij de Duitse luchtvaartmaatschappij TUIfly, geen buitengewone omstandigheid is. “Het Europees Hof geeft aan dat de massale ziekmelding door de aangekondigde reorganisatie inherent is aan de bedrijfsvoering van de luchtvaartmaatschappij. Dit betekent dat de Duitse luchtvaartmaatschappij TUIfly compensatie moet gaan uitbetalen aan de gedupeerde passagiers.”, aldus Ilona Maertzdorff, jurist bij EUclaim. Zij hebben volgens Verordening 261/2004 recht op een bedrag van €250, €400 of €600 per persoon, gebaseerd op de vluchtafstand en aankomstvertraging. Mevrouw Maertzdorff geeft aan dat in Nederland stakingen van eigen personeel die aangekondigd zijn door een vakbond al niet gezien werden als overmacht. Een voorbeeld hiervan was de staking van de Transavia piloten afgelopen februari.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.