Nederlandse rechter: Wél compensatie vliegtuigpassagier bij aangekondigde staking door eigen personeel luchtvaartmaatschappij

Diverse recent in Nederland gedane rechterlijke uitspraken versterken de positie van de consument met een claim op een vliegmaatschappij. In het algemeen overweegt de Nederlandse rechter dat een aangekondigde staking van eigen personeel voor de maatschappij geen overmacht oplevert. Dus ook in zo’n geval heeft een passagier recht op financiële compensatie.
rechter-staking-passagier

Dat blijkt uit een inventarisatie door FlightClaim, dat 98 procent van de door haar ingediende claims krijgt toegekend.

Aangekondigde staking

Een aangekondigde staking door eigen personeel van een luchtvaartmaatschappij ligt binnen de invloedsfeer van de maatschappij, aldus de rechtspraak. Als voorbeeld wordt genoemd de situatie van CAO-onderhandelingen met het eigen personeel. Daarbij heeft de luchtvaartmaatschappij altijd een keuze tussen tegemoetkomendheid en het doelbewust hard spelen, waardoor het op een staking kan aankomen als de onderhandelingen mislukken.

 

 

Een onaangekondigde, zogenoemde ‘wilde’ staking van eigen personeel levert in de ogen van de Nederlandse rechter wel overmacht op; de desbetreffende luchtvaartmaatschappij hoeft dan geen compensatie te betalen. Hetzelfde is van toepassing op beide soorten staking door niet-eigen personeel (bijvoorbeeld luchtverkeersleiding of bagage-afhandelaars).

 

 

Ondanks alle publiciteit is een grote groep consumenten niet of niet goed de hoogte van de wettelijke rechten van vliegtuigpassagiers bij vertraging. En als men er wel kennis van heeft, ziet men vaak af van een juridische procedure. Dat terwijl ondernemingen zoals FlightClaim werken op no cure-no paybasis. Bij succes rekent FlightClaim 25 procent van het ontvangen bedrag als kosten. Voor klanten met een rechtsbijstandverzekering bij het moederbedrijf ARAG is de service echter volledig gratis.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.