Tirol beleef je deze zomer op de fiets

Dat Tirol, in het hart van de Alpen de ideale bestemming is voor bergwandelaars, klimmers en andere outdoor activiteiten, is alom bekend. Deze zomer komt het belangrijkste nieuws uit een andere sportieve hoek en staat het fietsen in de spotlights. Voor liefhebbers van wielrennen is het hoogtepunt ongetwijfeld het WK Wegwielrennen van 22-30 september in Innsbruck en omgeving.

De Tirol Tourist Board speelt hierop in met tien geweldige routes voor wielrenners. Voor de mountainbikers zijn er deze zomer meerdaagse routes uitgezet die vooral ook geschikt zijn voor de e-MTB. Andere noviteiten zijn nieuwe luxe accommodaties, van hotels tot chalets, en de opening van ‘007 Elements’ inhakend op James Bond.

Great Rides: tien wielertochten voor amateurs en profs

In september 2018 zullen de profwielrenners zich stukbijten op de routes door de bergen van Tirol wanneer het UCI WK Wegwielrennen 2018 in Tirol plaatsvindt.

 

Lees ook dit artikel: Bewonder de natuur in Zuid-Tirol

 

De hoogste gelegen pas van Oostenrijk, de steilste fietsroute van het land of het met de racefiets hoogst bereikbare punt; voor de wielersport is Tirol een regio van superlatieven. Speciaal voor de amateurfietsers zijn de tien meest bijzondere routes geselecteerd en worden als de ‘Great Rides’ gepresenteerd. Bij de selectie is een aantal experts betrokken, waaronder Thomas Pupp, teammanager van het Tirol Cycling Team, de Oostenrijkse profrenners Thomas Rohregger (winnaar van de Ronde van Oostenrijk) en Martin Weiss. Bij insiders is Tirol al langer bekend als een eldorado voor wielrenners dankzij de grote rondes als de Arlberg Giro, de Ötztaler Radmarathon of de etappe van de Tour de Suisse op de Rettenberggletsjer.

 

 

De tien Great Rides op een rij:

1. Bannwaldsee ronde (95 km, 1.090 hoogtemeters, maximale stijging 10%)
2. Kaunertaler Gletscherstrasse (77 km, 2.260 hoogtemeters, maximale stijging 18%)
3. Ötztaler Gletscherstrasse (31 km, 1.550 hoogtemeters, maximale stijging 16%)
4. Innsbruck-Kühtai (110 km, 1.720 hoogtemeters, maximale stijging 18%)
5. Olympia-Express (172 km, 2.800 hoogtemeters, maximale stijging 16%)
6. Zillertaler Höhenstrasse (34 km, 1.590 hoogtemeters, maximale stijging 20%)
7. Giro Region 31: Rattenberg ronde (117 km, 2.500 hoogtemeters, maximale stijging 18%)
8. Chiemgau-ronde via Wildbichl (127 km, 1.350 hoogtemeters, maximale 14%)
9. Kitzbüheler Horn (21 km, 990 hoogtemeters, maximale stijging 22%)
10. Lienzer Dolomiten ronde (122 km, 2.300 hoogtemeters, maximale stijging 17%)

De e-mountainbike: perfect alternatief voor meerdaagse tochten

Afgelopen jaren zijn de faciliteiten en verhuurmogelijkheden voor de e-mountainbike sterk vergroot in de Tiroler regio’s. De e-MTB’s bieden een spannend alternatief voor de conventionele mountainbike, omdat ze de reikwijdte van de fietsers enorm vergroten. Dankzij die actieradius en de verbeterde infrastructuur, zoals oplaadmogelijkheden, zijn er nu ook meerdaagse tochten mogelijk waarbij je overnacht in een alpenhut.

De moderne e-bike motoren zijn tegenwoordig krachtig genoeg voor dagtochten met 1.000 tot 1.400 hoogtemeters of om met fietsaanhangers speciale passages af te leggen. Tirol heeft tal van verhuurlocaties van e-MTB’s en daarnaast beschikken steeds meer berghutten over oplaadpunten. De accu’s worden of langs de route of tijdens de overnachting opgeladen.

Hieronder de mooiste Alpenroutes in Tirol op een rij:

  • Samnaun ronde – vier etappes via de Silvretta, de Sesvennagroep, de Ötztaler Alpen en de Samnaungroup voeren over afwisselend terrein, goed aangelegde paden en fantastische natuur. Een hoogtepunt is het traject door het Fimbatal langs de pittoreske Pardatschersee tot aan de Zwitserse grens. De route heeft een lengte van 141 km.
  • Drei-Kaiser ronde – vier trajecten met een totale lengte van 139 km door het beschermde natuurgebied van het Kaisergebergte. Deze route is ideaal voor beginners en heeft tal van mogelijkheden om onderweg even te stoppen, zoals bij de mooie Pillersee.
  • Huttentocht Lienzer Dolomiten – deze route start in Lienz, de hoofdstad van Ost-Tirol en brengt je via 112 km naar de hoogten van de omringende bergen. De bergwereld van Ost-Tirol is spectaculair en omvat enkele van de hoogste bergen van Oostenrijk. Een van de mooiste berghutten is de Lienzer Hütte in het Debanttal.
  • Vierdaagse Karwendel-tocht – Bos- en gravelpaden, snelle afdalingen en mooie panorama’s wisselen elkaar af op deze 112 km lange route vanaf Kufstein rond het bergmassief van de Karwendel. Deze route is een uitdaging voor de geoefende e-mountainbiker. Een absolute aanrader als stop is het Karwendelhaus op een hoogte van 1.765m.
  • Kitzbüheler Alpen Trail (KAT bike) – dit is een 180 km lange aanvulling in verschillende varianten, op de ‘Bike Trail Tirol’. De ‘Bike Trail Tirol’ telt meer dan 1.000 km aan fietspaden, 89 verhuurstations en 77 accu-vervangstations. Hiermee is dit zonder twijfels de belangrijkste e-bike bestemming ter wereld. Onderweg zijn tal van overnachtingsmogelijkheden zoals het traditionele hotel restaurant Fuchswirt in Kelschau.

Beleef James Bond in ‘007 Elements’ in Sölden

In juli 2018 wordt ‘007 Elements’ hoog boven Sölden eindelijk geopend. Het is een zgn. ‘bioscoopinstallatie’ op de Gaislachkogl op een hoogte van 3.000 m en is een hommage aan de Bond-film Spectre, die deels in Sölden werd opgenomen. Het restaurant ‘ice Q’ op de top van de berg, figureerde in de film als Hoffler-kliniek en was het vertrekpunt van een snelle achtervolging op 3.000 m.

Luxe in de Tiroler Alpen

Deze zomer is Tirol weer een aantal luxe accommodaties rijker, voor iedereen die zich tijdens zijn vakantie graag met alle comfort omgeeft. Zo opent in de Olympiaregion Seefeld het nieuwe 5-sterren superior hotel Astoria, dat onder meer beschikt over een panorama sauna in een grote spa. Eveneens in Seefeld wordt een aantal nieuwe luxe chalets geopend, waaronder A-vita Living en Panorama Chalet Seefeld. Voor wie graag dicht bij de natuur verblijft in plaats van luxe, kan deze zomer terecht in het nieuwe ‘Basecamp’ in Gramais in het Lechtal. Het hostel is opgezet voor bergklimmers en liefhebbers van andere bergsporten.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.