Bonnefantenmuseum verwerft topstuk van Paloma Varga Weisz met steun Mondriaan Fonds

Dankzij het Mondriaan Fonds heeft het Bonnefantenmuseum het monumentale kunstwerk Galgenfeld van Paloma Varga Weisz aangekocht. Een bijzondere aanvulling voor de collectie; Galgenfeld bezorgde Varga Weisz haar internationale doorbraak en vormt tevens een vroeg sleutelwerk en hoogtepunt in haar oeuvre.

Met een grote solotentoonstelling van Varga Weisz in het vooruitzicht, in het najaar van 2019 in het Bonnefanten, wordt met deze aanwinst vooruitgelopen op de eerste kennismaking van het grote publiek met de surrealistische beeldverhalen van deze eigenzinnige kunstenaar.

 

 

‘De installatie Galgenfeld vervult een onmisbare brugfunctie tussen de belangrijke deelcollecties middeleeuwse religieuze sculptuur en hedendaagse kunst van het Bonnefanten. Paloma Varga Weisz koppelt actualiteit aan Euregionaal erfgoed en past binnen onze focus op de ‘verborgen canon’.

 

 

Als zodanig draagt het werk bijzonder bij aan de signalerende functie en het onderscheidend profiel van het museum’ , aldus artistiek directeur Stijn Huijts. Het Mondriaan Fonds onderschrijft deze visie en benadrukt dat dit autonome werk uitstekend past in de Bonnefantencollectie waar aandacht is voor mondiale en regionale ontwikkelingen en waar moderne en hedendaagse kunst aan het eigen erfgoed wordt gekoppeld. Huijts vervolgt: ‘We zijn dan ook zeer verheugd met de steun van het Mondriaan Fonds, waardoor het mogelijk is om dit belangrijke kunstwerk aan de museale collectie toe te voegen’.

Paloma Varga Weisz

Paloma Varga Weisz (1966) groeide op in Mannheim, Duitsland. Na een driejarige opleiding ambachtelijk houtsnijwerk in Garmisch-Partenkirchen, belandde Varga Weisz begin jaren negentig op de gerenommeerde Kunstakademie Düsseldorf. Ze voelde zich daar gedwongen haar ambachtelijke training af te zweren, maar na een persoonlijke crisis was het juist de radicale conceptkunstenaar Gerhard Merz die haar aanmoedigde om het verleden te begrijpen. Ze raakte geïnteresseerd in de vroeg-renaissancistische religieuze schilderkunst van onder meer Lucas Cranach en Hans Holbein de jongere. Niet om hun religieuze of emotionele lading, maar om hun atmosfeer en expressie, temperatuur van hun kleurgebruik en melancholie.

Varga Weisz maakte voornamelijk kleinschalig houtsnijwerk tot ze in 2003 het monumentale Galgenfeld ontwikkelde dat in 2004 werd getoond tijdens haar eerste museale solo in Museum Kurhaus Kleve in Duitsland. De presentatie een jaar later in de Arsenale van de Biënnale van Venetië betekende haar internationale doorbraak. Inmiddels heeft ze verschillende internationale solo- en groepstentoonstellingen op haar naam staan.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.