Bonnefantenmuseum neemt het monumentale kunstwerk het Gerechtigheidspaneel (1477) in bruikleen van Gemeente Maastricht

Tijdens de opening van de stand Chapeau/Maastricht Region op TEFAF, draagt burgemeester Penn-te Strake van Maastricht het kunstwerk het Gerechtigheidspaneel symbolisch over in langdurige bruikleen aan Stijn Huijts, artistiek directeur Bonnefantenmuseum. Dit bijzondere paneel is geschilderd door kunstenaar Jan van Brussel in 1477 en in het tafereel is de vroegst kenbare voorstelling van de stad Maastricht te zien.

Jan van Brussel, Gerechtigheidspaneel, 1477, olieverf op paneel, 190 x 135 cm excl. lijst

Jan van Brussel, Gerechtigheidspaneel, 1477, olieverf op paneel, 190 x 135 cm excl. lijst


Dit maakt het werk van groot kunsthistorisch belang en wordt door de langdurige bruikleen van Gemeente Maastricht aan het Bonnefanten onderstreept. Huijts: ‘Ik ben burgemeester Penn-te Strake zeer dankbaar voor het feit dat dit unieke kunstwerk voortaan onder de beste museale condities aan het grote publiek kan worden getoond.’

Gerechtigheidspaneel verrijking collectie oude kunst Bonnefantenmuseum

Tot de vaste waarden van het museum behoort de collectie middeleeuwse houtsculptuur uit de regio Maasland en Brabant, met in de hoofdrol sculpturen vervaardigd door de Maastrichtse beeldsnijder Jan van Steffeswert en de Meester van Elsloo. Schilderkunst uit deze regio ontbrak nog in de museumcollectie, en het Gerechtigheidspaneel vormt dan ook een waardevolle uitbreiding van de verzameling.

 

Lees ook dit artikel: De 5 mooiste musea in Maastricht

 

Jan van Brussel vervaardigde het paneel voor de stad Maastricht. Hij voorzag het werk van tekenen van de stad en op het paneel is een van de vroegste waarheidsgetrouwe stadsgezichten uit de Nederlanden te zien. Voor bezoekers is het een uitgelezen kans om dit belangrijke werk te kunnen aanschouwen en dan ook nog in context van andere Maastrichtse en Limburgse kunst uit dezelfde periode. Het omvangrijke paneel zal na overdracht eerst volledig worden schoongemaakt en gerestaureerd. Naar verwachting is het werk vanaf het najaar te zien in het Bonnefantenmuseum.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.