Drents Museum verwerft topstuk Drentse Madonna van Jozef Israëls

Het Drents Museum heeft een topstuk van de Nederlandse kunstschilder Jozef Israëls verworven. Het schilderij kon dankzij de Stichting Vrienden van het Drents Museum worden aangekocht. Het meesterwerk wordt toegevoegd aan de Drentse Meestercollectie en is vanaf donderdag 29 maart 2018 in het museum te zien.

De Drentse Madonna

Jozef Israëls (Groningen, 1824 – Den Haag, 1911) werkte geregeld in Drenthe en maakte het werk waarschijnlijk in Zweeloo. Op het schilderij is een jonge Drentse moeder afgebeeld met haar kindje op schoot. Het vredige beeld van de moeder met kind verwijst naar een geliefd thema in de schilderkunst: Maria, de moeder van Jezus. Dit kunstwerk, door Israëls zelf ‘De Drentse Madonna’ genoemd, is een onmiskenbaar Drentse variant op dit oude thema. De Madonna is hier een blozende boerenvrouw in eenvoudige kleren, omringd door een realistisch landschap. Het werk toont een sterke gelijkenis met het wapen van de Provincie Drenthe en van Assen, waarop een Maria met kind op schoot staat afgebeeld.

 

 

Verblijfplaats lang onbekend

Lange tijd was onduidelijk wat er met het schilderij was gebeurd. Rond 1900 was het naar Amerika gegaan, waar het in particuliere collecties verdween. Na een diepgravende speurtocht door conservator Annemiek Rens bleek dat het kunstwerk zich bij een particulier in Praag bevond. Tot grote vreugde van het Drents Museum kan het werk van Israëls aan de Drentse Meestercollectie worden toegevoegd. Deze collectie omvat werken van kunstenaars als Vincent van Gogh, Hendrik Willem Mesdag en Max Liebermann.

 

 

Restauratie

Omdat opeenvolgende eigenaars dikke lagen vernis over het schilderij hadden laten aanbrengen, is het schilderij gerestaureerd. Door de restauratie zijn kleuren naar boven gekomen die decennialang niet te zien zijn geweest. Het schilderij, van 141 bij 107 centimeter, is nu in zijn oorspronkelijke glorie hersteld en komt als pronkstuk van de collectie in het museum te hangen.

De Haagse School

Jozef Israëls was een van de voortrekkers van de Haagse School, een beweging van kunstschilders die aan het einde van de negentiende eeuw actief was. Zij schilderden realistische, typisch Nederlandse taferelen, liefst in de open lucht. Israëls had bijzondere aandacht voor vissers en boeren. Zijn pasteuze schildertoets, warme kleuren en het gebruik van licht-donkereffecten werden vergeleken met die van Rembrandt. Israëls leidde vele leerlingen op, onder wie zijn zoon Isaac.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.