9 Wervelende staten van India waar je nu naartoe wilt

Op de kaart is het immense India net een grote patchworkdeken met 29 staten, in feite een soort provincies. Stuk voor stuk heel verschillend, maar allemaal even overdonderend en met een rijke schat aan cultuur, tradities en natuur. Van de usual suspects tot minder bekende plekken in India: 9 wervelende staten verzameld.

1. Kerala: backwaters en ruige wildlife

Kerala heet ook wel God’s own country en wordt gezien als een van de mooiste staten in India. Met geweldige stranden zoals Kovalam beach en Varakala, de typische Kerala-keuken (pittig!) en historische steden als Kochi. Een stad met Nederlandse roots, te zien aan het Mattancherry Palace, ook wel het Dutch Fort genoemd. Het allermooiste is het exotische natuurschoon. In de vorm van groene heuvels, watervallen, twee nationale parken waaronder Eravikulam en 12 wildparken. Kers op de taart zijn de backwaters waar je met een traditionele houseboat, inclusief kok als je dat wenst, of per kajak (met lokale gids) vaart door een waternetwerk van lagunes, meren en rivieren.

 

 

2. Goa: stranden en hippiecultuur

De kleinste staat van India Goa trakteert op een relaxte strandvakantie. Zuid-Goa is een aaneenschakeling van stranden als Agonda, Palolem en Cavellosim Beach (dolfijnen), eten van vers seafood en je onderdompelen in een hippiesfeer met yogi’s. Bezoek voormalige hoofdstad Oud-Goa, ooit het bestuurlijk centrum van Portugees-Indië, voor de hindoetempels, Portugese kerken zoals de Basiliek de Bom Jesus en het Goa museum. Weg van strand en cultuur wacht de natuur van Bhagwan Mahavir Sanctuary en nationaal park Mollem waar je met een junglesafari wellicht bizons, herten en reuzeneekhoorns spot.

3. Rajasthan: paleizen en woestijnsafari’s

De staat Rajasthan in het noordwesten van India is het land van koningen, helden en legendes. Met een duizelingwekkende culturele schat en rijk aan tradities. Je struikelt er over monumenten, historische gebouwen, indrukwekkende paleizen en forten. Must-sees zijn de roze stad Jaipur met z’n stadspaleis en het Amber Fort, Udaipur met Lake Pichola en Blue City Jodhpur. In de laatste plaats ontdek je het Mehrangarh Fort, een van de grootste forten van de staat. Cultuur en gebouwen wissel je moeiteloos af met een blik op de zandduinen van Khuri en woestijnsafari’s op kamelen in de Tharwoestijn. Reis naar Jaipur vanuit New Delhi, waar Jet Airways rechtstreeks op vliegt, en pak daarna een binnenlandse vlucht (55 minuten) of de trein (4 uur reistijd).

4. Himachal Pradesh: de Himalaya en outdoor-avonturen

Himachal Pradesh is de staat van de Himalaya-toppers, het land met natuurlandschappen waar je u tegen zegt en een adembenemend berglandschap. Manali, Dharamsala, Kufri en Kullu zijn veel bezochte plaatsen in dit deel van India. Ze vormen, net als hoofdstad Shimla, het startpunt voor avontuurlijke activiteiten voor outdoor-fans. Trektochten door de bergen, heli-skiën, raften en paragliden zijn populair. Mis ook niet de panorama’s die je krijgt op de beroemde Kalka Shimla Mountain railway, een smalspoorlijn, van Kalka naar Shimla in de Himalaya.

5. Uttar Pradesh: de Taj Mahal en spirituele processies

Vaste prik bij een reis naar staat Uttar Pradesh? De steden Agra met de wereldberoemde Taj Mahal en Varanasi aan de heilige rivier de Ganges. Het witmarmeren mausoleum van de Taj Mahal behoort tot een van de zeven wereldwonderen en is een must-visit bij een eerste keer India. Net als Varanasi, de spirituele stad van rituelen, processies en ‘burning ghats’. Hindoes uit heel India reizen ernaartoe om hun overledenen te cremeren en het as aan de Ganges te geven. Qua architectuur staat de Taj Mahal op nummer één, maar ook het immense complexe van het rode zandstenen Fort van Agra, een erfenis van het ooit machtige Mogolrijk, mag er zijn. Combineer het met het werelderfgoed van de stad Fatehpur Sikri, trotse bezitter van een van de grootste moskeeën India, de Jama Masjid.

6. Maharashtra: street food in Mumbai en tijgers

Maharashtra is een van de rijkste staten in India, in het west-centrale deel van het land. Met het immense en chaotische Mumbai als kloppende hart, waar monumenten als de Gateway van India worden afgewisseld met street food, hectische markten en Bollywood. Laat de stadshectiek achter je en ga naar de toeristenhoofdstad Aurangabad en het dorp Ellora, beroemd vanwege de rotsarchitectuur verwerkt in ruim 100 grotten waarvan 34 voor publiek toegankelijk. De met uitsterven bedreigde tijger spotten? Het Tadoba Andhari reservaat is de place to be, er leven meer dan 80 van deze machtige roofdieren in het wild.

7. Karnataka: Tuinstad Bangalore, natuur en ruïnes

Vlieg vanaf Amsterdam direct met Jet Airways naar Tuinstad Bangalore en je belandt in ruim 10 uur in de mooie staat Karnataka in het zuiden van India. Een paar dagen Bangalore vul je met het bekijken van het zomerpaleis van Tipoe Sultan, shoppen op Brigade Road en wandelen door het groene Cubbon Park en de botanische tuinen van Lal Bagh. Om daarna koers te zetten naar de natuur. Kies uit de Western Ghats bergketen, een van de vijf nationale parken waaronder Bandipur en Bannerghatta National Park en de Jog Falls, een 250 meter hoge waterval. Op 350 km vanaf Bangalore ligt een klein geheim: Hampi, de voormalige hoofdstad van het Vijayanagara-koninkrijk met ruïnes en prachtige voorbeelden van de Dravidische tempel-architectuur zover het oog reikt.

 

 

8. Tamil Nadu: tempels en Franse historie

Voor een rondreis India combineer je Karnataka of Kerala met de zuidoostelijke staat Tamil Nadu, fameus vanwege de enorme rijkdom aan tempels. De afstand tussen Bangalore en de 7e-eeuwse havenstad en kustplaats Mahabalipuram is 350 km, waar je na 10 uur treinen aankomt. Zie hier vooral de Monumentengroep van Mahabalipuram met imposante tempels. Zo is het complex Pancha Rathas gehouwen uit een stuk roze graniet. Op zo’n 100 km afstand van Mahabalipuram ligt het Puducherry waar je aan de kust een heel ander India ontdekt. Met Rock Beach en de witte Franse wijk met koloniale huizen, jeu de boules pleintjes en cafeetjes in straten met Franse namen.

9. West-Bengalen: Kolkata, de Sundarbans en thee

Voor nog meer tijgers ga je naar de staat West-Bengalen met de hoofdstad Kolkata. De roofdieren leven in het Sundarbans National park, een gebied met de grootste mangrovewouden ter wereld, onderdeel van de rivierdelta van de Ganges. Ook het Sajnakhali Wildlife Sanctuary maakt hier deel van uit en is de plek voor vogelspotters. Theeliefhebbers reizen door naar het idyllische Darjeeling in de bergen op ruim 2100 meter hoogte, beroemd vanwege de thee. Tip! Doe dit vanuit Siliguri met de Darjeelingspoorlijn, een fraaie boemelrit van 83 treinkilometers.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.